Reportajul care îi va face pe “cîini” să spere la Ligă

FANATIK i-a adus, la propriu şi în premieră, faţă-n faţă pe Florentin şi Patrick Petre. Pe scurt, trecutul şi viitorul lui Dinamo...
13.10.2013 | 10:40
Reportajul care ii va face pe ciini sa spere la Liga

FANATIK i-a adus, la propriu şi în premieră, faţă-n faţă pe Florentin şi Patrick Petre. Pe scurt, trecutul şi viitorul lui Dinamo

La iniţiativa FANATIK, Florentin Petre a acceptat să-şi aştearnă gîndurile şi dorinţele pentru viitor stînd în faţa fiului său care, speră micuţul ex-mijlocaş al „cîinilor”, să-i depăşească performanţele strînse în 12 ani în care a îmbrăcat tricoul „echipei care reprezintă, alături de familie, totul pentru mine. Şase litere şi o istorie – Dinamo”. Ce a ieşit? Un duel interesant al gîndurilor, al ideilor, al diferenţelor de opinii şi o confruntare la distanţă între marele Paolo Maldini şi Radu Andrei, cei mai buni adversari pe care cei doi i-au întîlnit pînă în prezent.

„Cei mai apropiaţi? Hîldan, Cezar Dinu, Mutu, Tararache, Marius Niculae, Chivu, dar mai sînt mulţi” (Florentin Petre)

„Uriaşul” lui Dinamo şi anonimul
De la începutul anilor ’90 şi pînă în 2006 a ridicat suporterii lui Dinamo în picioare la fiecare acţiune pe care a purtat-o pe banda dreaptă a echipei cu care azi se confundă. A strîns peste 250 de partide sub emblema „cîinilor”, reuşind să-şi atragă simpatia şi iubirea tuturor fanilor dinamovişti. În total, 12 ani în care el a rămas în acelaşi loc al vestiarului, nu s-a plictisit de aceeaşi parcare, de aceleaşi culoare din vestiar, de acelaşi tunel care duce către acelaşi teren. Nu a pus pe primul loc banii şi întotdeauna a cinstit sportul care i-a adus faimă, glorie şi un venit care să-i creeze un cămin fericit. Nu să-l îmbogăţească pentru că, spune el, „aşa fotbalul riscă să fie păcălit, iar dacă o faci şi el te păcăleşte la rîndul său”. Pe scurt, el e Florentin Petre! Iar în faţa lui, pe pista de atletism de lîngă Naţional Arena, stă fiul său, Patrick Petre (16 ani), un anonim în comparaţie cu tatăl său. „E doar un puşti talentat în momentul de faţă! Depinde de el dacă o să-mi calce pe urme. Sînt cam nemulţumit de pregătirea lui fizică şi am decis să-i suplimentez antrenamentele cu un preparator care a scos mulţi elevi de-ai săi campioni la atletism”, decretează fostul mijlocaş dreapta al lui Dinamo şi al naţionalei.

Petre, simbolul dinamovist al lui Petre
Prima întrebare, legată de ce înseamnă Dinamo pentru ei, este un răspuns tras la indigo. „E totul pentru mine. Dar Dinamo al meu, cel în faţa căruia tremurau toţi, iar pe teren propriu veneau adversarii să ne roage să jucăm mai slab ca să nu le dăm multe goluri”, rememorează Florentin, completat de fiul său. „Nici nu ştiu cum să explic ce simt. Aici vreau să devin campion, să ajung fotbalist mare, să scriu istorie. Doar aici. Am fost crescut în spiritul acesta şi am aceleaşi sentimente cu ale tatălui meu”. Discuţia e cursivă şi e atins subiectul emblemelor pentru clubul din „Groapă”, iar diferenţa de generaţii îşi spune pentru prima dată cuvîntul. „Foarte mulţi! Florea Dumitrache, Cornel Dinu, Mateuţ, Cheran, Piţi Varga”, enumerează cîteva glorii, rapid, Petre senior. Asta în timp ce Patrick memorează golurile lui Claudiu Niculescu şi Ionel Dănciulescu şi viteza lui Torje. „Însă şi tata e emblemă pentru mine. Aşa văd lucrurile datorită cifrelor pe care le are pentru Dinamo”.

1374290_603474843024279_1396573700_n

Mesajul emoţionant al lui Florentin către Patrick:

„Munceşte! Nu o să reuşeşti nimic dacă nu vei depune efort în fiecare clipă a vieţii tale.”

Mesajul emoţionant al lui Patrick către Florentin:

„Uită-te la mine! O să ajung un fotbalist mai bun ca tine şi vei fi mîndru de mine!”

Mişa Klein îl contrează pe Messi
Printre sprinturi şi ture la comanda „domnului profesor”, Patrick se odihneşte răspunzînd noii provocări. „Jucătorii care îmi plac? Messi, Neymar, Ronaldo. Oricui îi plac! Dar îi analizez mult pe Bale şi Pedro, sînt pe profilul meu”. Un răspuns care smulge un zîmbet de pe faţa lui Petre, care enumerase fotbalişti din alte vremuri. „Mateuţ, Andone, Mişa Klein, Augustin. Ei erau cei mai buni jucători din lume pentru mine şi rămîn şi acum unii dintre cei mai buni. Acum, cu un singur click vezi tot, dar e păcat să nu ştii ce fotbalişti a dat ţara asta”. Vorbind de prăpastia culturală la nivel sportiv cauzată tocmai de diferenţa de generaţii, e adus în prim plan subiectul jocurilor din copilărie, subiect unde Patrick are un dezavantaj covîrşitor. „E un joc cu mingea – 21 se numeşte, dar cînd am timp mă duelez cu prietenii pe FIFA 2014”, spune, oarecum triumfător şi cu zîmbetul pe buze, puştiul de 16 ani, în timp ce părintele său nu-şi aduce aminte decît mingea pe care o lovea de dimineaţă pînă seara. „Asta e, tehnologia…”, concluzionează Petre senior.

„Cei mai buni prieteni ai mei sînt Andrei Tîrcoveanu şi Tavi Babou” (Patrick Petre)

Legătura dintre Maldini şi Andrei Radu
Istoria lui Florentin duce discuţia unde discrepanţa între palmaresele persoanele ale celor doi e evidentă, la cei mai puternici adversari direcţi întîlniţi. „Paolo Maldini, la EURO 2000. Mă şi gîndeam cînd eram lîngă el că uite lîngă ce monument stau”, în timp ce Patrick aduce în prim plan un puşti din generaţia lui. „Andrei Radu, care acum e la echipa secundă. E un fundaş stînga bun. Am jucat contra lui la un meci organizat de Dinamo şi mi-a plăcut”. Puştiul de 16 ani întrerupe interviul cu sprinturi comandate de preparatorul personal, timp în care discuţia cu gloria lui Dinamo continuă. „Avem aceleaşi calităţi. Viteză de reacţie, disponibilitate la efort. Are un plus la inteligenţă în joc. Singurul defect e că nu îmi place cum stă la condiţia fizică, trebuie lucrat”.

Cele mai mari bucurii: eventul lui Dinamo şi înfrîngerea Stelei
Pauza oferită de preparator îl aduce pe juniorul Petre pe iarbă, unde conversaţia continuă cu momentele de neuitat din cariera de fotbalist. Eventul din 2000, cîştigat de Dinamo după mulţi ani de pauză, reprezintă apogeul sentimental al lui Florentin, în timp ce fiul său marşează pe înfrîngerea Stelei, 0-1, chiar în Ghencea. „În anul acela am luat şi titlul la juniori. Nu-l voi uita niciodată”, rememorează Patrick, care speră să lucreze în viitorul apropiat cu tatăl său. „Aş vrea să mă antreneze, sînt sigur că vom cîştiga multe meciuri împreună. Chiar cred că o să se întîmple asta”.

Cînd au plîns împreună: momentul Marseille
Golul superb al lui Chihaia din prelungirile partidei cu Marseille, din Europa League, anulată însă de arbitru pentru că fluierase sfîrşitul partidei, a creat o furtună în sufletul lui Patrick. „Atunci am plîns prima dată pentru tata. Cînd l-am văzut plîngînd şi stînd în genunchi în faţa arbitrului, am izbucnit în plîns”, a dezvăluit Patrick, care a fost completat de tatăl său. „Au fost mai multe momente în care am plîns unul pentru celălalt, dar din motive personale”. Sfîrşitul reportajului i-a prins pe amîndoi zîmbind şi ne-a purtat cu gîndul la faptul că istoria unui club nu poate avea final atîta timp cît există un trecut cu oameni ca Florentin Petre şi un viitor cu puşti ca Patrick Petre, plin de încredere şi dorinţă de a scrie istorie doar sub două culori şi un singur tricou. Şi să străbată aceleaşi culoare pe care, cu mulţi ani în urmă, a călcat tatăl său.

Patrick către Florentin: „De ce minţi că tu te trezeşti primul?”

Programul încărcat al celor doi Petre impune şi trezitul la o oră matinală. „Eu mă trezesc primul. Îl şi urechez că uneori stă mai tîrziu decît are voie, iar dimineaţă are probleme”, dezvăluie Petre, în timp ce Patrick îl contrazice. „Ce mincinos! Eu mă trezesc primul, sînt responsabil cu antrenamentele”. Răspunsul îi aduce un zîmbet în colţul gurii celui care a fost selecţionat de peste 50 de ori sub „tricolor”. „Important e că reuşim de fiecare dată să respectăm programul drastic”.

1382319_603415989696831_129408999_n

Dorinţa lui Petre senior către Patrick: „Apucă-te de raliuri!”

Participînd la mai multe curse de raliuri prin Europa, Florentin Petre ar dori ca fiul său să deprindă această dorinţă acută de adrenalină. „L-aş sfătui să se apuce de acest sport. Mie îmi pare rău că l-am început aşa tîrziu”, însă Patrick are alte preocupări. „Cînd am timp liber, îmi place să joc tenis! Este frumos sportul, iar eu îl fac de plăcere, ca fotbalul. Mai ales la mare joc, o fac zilnic”.