Sporturi

Novak Djokovic, cel mai longeviv lider mondial din istorie! L-a depășit pe Roger Federer

08.03.2021 | 09:00
Novak Djokovic cel mai longeviv lider mondial din istorie La depasit pe Roger Federer
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic a devenit de luni, 8 martie, cel mai longeviv lider mondial din istoria tenisului. Sârbul intră în săptămâna 311 din postură de lider mondial și îl depășește pe Roger Federer, cel care a condus ierarhia ATP timp de 310 săptămâni. 

În luna ianuarie, tenismenul sârb a reușit să se impună din nou la Australian Open și a câștigat al 18-lea titlu de Grand Slam al carierei. Astfel, Nole se apropie de Roger Federer și Rafael Nadal, ambii cu câte 20 de titluri câștigate.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic, cel mai longeviv lider mondial din istorie: “Mă voi putea concentra pe trofeele de Grand Slam”

Sârbul ar putea să dețină mult timp acest titlu de cel mai longeviv lider mondial din istoria tenisului. Roger Federer este pe locul 5 și are 39 de ani, față de cei 33 ai sârbului, iar principalul său rival, Rafael Nadal, are “doar” 209 săptămâni petrecute în fruntea clasamentului din tenis.

Novak Djokovic a fost sigur de faptul că va rămâne lider mondial suficient timp cât să reușească un nou record imediat după ce a câștigat Australian Open, pe 21 februarie și a spus că se va concentra de acum încolo pe obținerea turneelor majore:

ADVERTISEMENT

“Acum, când am devenit Nr.1 istoric, sunt mulţumit. Mă voi putea concentra în principal pe trofeele de Mare Şlem. Când vizezi locul de lider mondial, eşti obligat să joci, să joci bine, tot sezonul”, spunea Nole după Australian Open.

Djokovic, acuzat că a stârnit un focar de coronavirus

În ciuda faptului că domină tenisul mondial, Novak Djokovic este și un personaj controversat. Iar imaginea lui a avut mult de suferit după ce a organizat Adria Tour, un turneu invitațional în plină pandemie, care s-a desfășurat cu spectatori în tribune.

ADVERTISEMENT

Ideea lui Djokovic s-a dovedit neinspirată, după turneu înregistrându-se mai multe infectări cu noul coronavirus. Sârbul a fost acuzat virulent de alți jucători din circuit că a stârnit un adevărat focar de coronavirus.

Nole, lider mondial pentru prima dată în 2011

Novak Djokovic a avut o ascensiune fulminantă în tenisul mondial. A intrat în top 100 pe data de 4 iulie 2005 când avea 18 ani, în top 50 în iunie 2006, iar pe 19 martie a intrat în top 10 ATP. Lider mondial a devenit Novak Djokovic pe data de 4 iulie 2011 când l-a învins pe Rafa Nadal în finala de la Wimbledon.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 3 februarie 2020, Novak Djokovic nu a mai părăsit fotoliul de lider mondial, acolo unde are un avans mai mare de 2000 de puncte față de Rafael Nadal, principalul său rival din acest moment.

Cum arată top 10 cei mai longevivi lideri mondiali din istoria tenisului:

  1. Novak Djokovic – 311 săptămâni
  2. Roger Federer – 310
  3. Pete Sampras – 286
  4. Ivan Lendl – 270
  5. Jimmy Connors – 268
  6. Rafael Nadal – 209
  7. John McEnroe – 170
  8. Bjorn Borg – 109
  9. Andre Agassi – 101
  10. Lleyton Hewitt – 80

Cu toate acestea, Roger Federer își păstrează recordul de cele mai multe săptămâni consecutive în poziția de lider mondial. Între 2004 și 2008, Federer a rămas în frunte timp de 237 de săptămâni la rând.

“Toți oamenii normali din lume îl iubesc. V-ați întrebat vreodată de ce joacă cel mai bun tenis în China? Pentru că simte că oamenii îl iubesc acolo, chiar îl iubesc. În China, în India, în Rusia, în Brazilia, în Africa… Novak e perceput ca un zeu peste tot”, Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak

  • 33 de ani are Novak Djokovic
  • 18 trofee de Grand Slam a câștigat sârbul
  • 311 săptămâni în fruntea clasamentului mondial a adunat Nole
ADVERTISEMENT