Sporturi

Novak Djokovic, la 32 de ani. Şi cum au rămas doar “victime colaterale” alţi 489 de campioni

22.05.2019 | 22:42
Novak Djokovic la 32 de ani Si cum au ramas doar victime colaterale alti 489 de campioni

Novak Djokovic a împlinit 32 de ani pe 22 mai 2019. Pentru campionul sârb, pentru alți 489 de campioni, care nu și-au mai putut atinge visurile, suntem datori să nu uităm ce s-a întâmplat în 1999!


Nole face 12 ani, dar nu prea are chef de petrecere. Nici măcar nu s-a atins de tort! De o lună şi jumătate abia dacă a mai ieşit din casă. De jucat tenis, nici că se mai pune problema. Inima începe să îi bată mai tare pe măsură ce se apropie seara. Chiar s-a gândit ce cadou şi-ar dori de ziua lui. Să nu mai sune sirena! Îl sperie atât de tare, chiar dacă bunicul Vlada le zice mereu, lui şi fraţilor săi, că nu sunt în pericol acolo, la subsol. Speră ca de data asta să prindă ştirile din sport înainte să coboare. De ceva seri, sirena începe să sune atât de devreme, încât nu mai are timp să vadă altceva la televizor. Doar cum creşte numărul morţilor. Cum se dărâmă podurile, cum cad clădirile. Imagini din spitale.

La ei, în Banjica, lângă Belgrad, nu e aşa rău. Dar se aude vuietul avioanelor, bombele te asurzesc dacă nu ai apucat să cobori în subsol. Se văd acele lumini orbitoare care străpung noaptea când lovesc Avala (n.r. deal la marginea oraşului Belgrad, pe care se afla un turn de telecomunicaţii. Ţintă NATO în timpul bombardamentelor din Serbia). Acum două săptămâni a prins ultima dată ştirile din sport. Au fost imagini şi de la Roma, l-a văzut pe Kuerten cum ridică trofeul. “Într-o zi o să fiu un jucător mare, o să ridic şi eu un trofeu. O să fiu cum e Guga. Mai bun! Ca Sampras!”

Dar tocmai azi, de ziua lui, Dumnezeu nu l-a ascultat. Sirena s-a auzit din nou. În fiecare zi, sunetul e tot mai greu de suportat. L-a întrebat pe bunicul Vlada, în timp ce cobora scara: “Cine sunt oamenii ăştia? Ce au cu noi?”

30 de capete plecate înghesuite în subsol. Adulţii se gândesc la moarte, copiii joacă Monopoly. Nole nu are chef de nimic astăzi, are lacrimi în ochi. Are grijă să nu îl vadă Djordje şi Marko, ei abia s-au oprit din plâns. Fraţii lui sunt mici, nu înțeleg mare lucru din ce se întâmplă. Dar parcă Nole nu se poate abţine, e furios pe bunicul Vlada. “Ne rugăm în fiecare seară, mi-ai spus că El mă va face un mare campion, ca Sampras. Dar dacă Dumnezeu ascultă rugăgiunile mele, de ce nu a oprit sirenele? Măcar azi!”


Între 24 martie şi 10 iunie 1999, timp de 78 de zile, NATO a bombardat Serbia. În numele “păcii”! Au murit 489 de civili, catalogaţi ca “victime colaterale”.

Pe 22 mai 2019, Novak Djokovic a împlinit 32 de ani. Sârbul a câştigat 15 titluri de Grand Slam, cu unul mai mult decât Pete Sampras.

“Practic ajunsesem să stăm cu toţii la subsol. Oricâţi eram, ne înghesuiam acolo. Nu exista limită. Într-un fel, această experienţă m-a ajutat să ajung un campion. Ne-a făcut pe toţi mai puternici, mai dornici de succes” – Novak Djokovic, într-un interviu oferit pentru CBS în 2011.