Sport

Reacție dură a președintelui Serbiei către premierul australian: „De ce nu îl lăsați să trăiască și îl maltratați?”

Un fost antrenor al lui Novak Djokovic consideră că Nole este tratat ca un criminal, după ce viza primită de sârb pentru a rămâne în Australia și a juca la primul turneu de Mare Șlem al anului a fost anulată.
14.01.2022 | 23:50
Reactie dura a presedintelui Serbiei catre premierul australian De ce nu il lasati sa traiasca si il maltratati
ADVERTISEMENT
14-01-2022
21:54

Ana Ivanovici, criticată că nu l-a apărat pe Novak Djokovic

Situația prin care trece Novak Djokovic a împărțit lumea tenisului în două: unii îl critică, iar alții sunt de partea lui. Liderul clasamentului mondial ATP a primit multe mesaje de încurajare, dar presa sârbă a remarcat că o anumită persoană a tratat subiectul cu indiferență.

Fosta jucătoare sârbă Ana Ivanovic, retrasă din activitate la finalul anului 2016, nu a comentat absolut nimic cu privire la situația compatriotului ei, deși este activă pe rețelele de socializare, informează sport.blic.rs.

Ea a postat o poză pe contul personal de instagram, în care este înfățișată în timp ce citește o carte, fotografia având și un citat din Vincent van Gogh: „Am o pasiune mai mult sau mai puțin irezistibilă pentru cărți”.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Ana Ivanović (@anaivanovic)

 

Fotografia a atras peste 23.000 de aprecieri în trei ore, dar și multe critici pentru faptul că nu a spus niciun cuvânt despre Novak Djokovic. „Evident, o carte este mai importantă pentru tine decât sprijinul pentru cel (Novak) care te-a susținut în timpul carierei tale în tenis”, este unul dintre comentarii.

De ce nu-l susții pe prietenul tău Novak???”, a întrebat unul dintre cei care-i urmăresc contul, el primind un răspuns, ironic, de la alt utilizator: „Pentru că este mai important pentru ea să devină membră a Tennis Hall of Fame. Susținerea lui Novak i-ar reduce șansele”.

Cum ai auzit de Nole? Ei bine, ți-ai uitat limba maternă, este irelevant pentru tine”, crede unul dintre cei care au comentat. Un altul a făcut cunoscut că că nu o mai simpatizează pe sportivă.

A avut loc și o scurtă discuție între trei persoane, plecată de la nemulțumirea uneia că Ana Ivanovici nu a scris niciun cuvânt de susținere pentru Novak Djokovici. „Și este posibil ca Novak să nu aibă o singură postare cu Ana pe Instagram? De fapt, nu ar trebui să ne pese ce s-a rupt în relația lor”, a replicat un utilizator.

Te înșeli! Orice ar fi, ea ar trebui să se solidarizeze acum! Cuvintele ei au greutate”, este părerea altei persoane care urmărește contul de instagram al Anei Ivanovici.

Ana Ivanovici și Novak Djokovic au fost parteneri în 12 meciuri și au jucat finala Cupei Hopman din 2013, pierdută în fața Spaniei.

Tot în cursul zilei de vineri, tatăl lui Novak Djokovic, Srdjan, și-a arătat susținerea pentru fiul lui printr-o fotografie pusă pe secțiunea story a contului lui de instagram, cu mesajul „Rezită, Fiule!”.

Srdjan Djokovic

14-01-2022
17:37

„Serbia va lupta pentru Novak Djokovic”, a declarat Aleksander Vucic

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, consideră că Novak Djokovic este maltratat de autoritățile australiene și a avut un discurs dur la adresa acestora și, mai ales, a premierului Scott Morrison.

Atacurile și presiunile asupra lui Novak Djokovic, un cetățean al țării noastre, au atins proporții atât de mari, încât îmi este imposibil să nu spun ce cred și să precizez care este răspunsul nostru față de Australia.

N-aș fi spus o vorbă, dar, după decizia organelor executive ale autorităților australiene de a anula viza lui Novak Djokovic, premierul lor nu a luat cuvântul.

Sunt uimit de faptul că astfel de decizii pot fi luate de autoritățile executive, după decizia celor judiciare. De multe ori, ei ne țin prelegeri despre statul de drept. Vă puteți imagina un ministru din Serbia anulând deciziile judecătorilor?

Cu această ocazie, ne-au arătat că sistemul judiciar este irelevant, pentru că toată puterea este în mâinile organelor executive”, a spus Vucic, conform sport.blic.rs.

Aș întoarce lucrurile la problema morală. Dacă ai vrut să-i interzici lui Novak să câștige al 10-lea trofeu la Melbourne, de ce nu l-ai întors imediat și nu i-ai spus că este imposibil să obțină viză pentru țara ta?

De ce îl hărțuiești și de ce vrei să fii nu doar deasupra lui și a familiei lui, ci și a unei întregi națiuni liberă și mândră? Sunt un președinte dintr-o țară mică, dar care poate spune asta prim-ministrului unei țări mari. Faptul că îl vei hărțui o zi, două sau cinci nu ne va schimba poziția față de el”, a continuat președintele Serbiei.

La final, Aleksandar Vucic i-a transmis un mesaj de încurajare lui Novak Djokovic. „Vom lupta pentru Novak Djokovic.

Poți scrie mii de texte proaste despre el, dar rămâne cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile și va fi mereu în inimile noastre.

Voi, care credeți că hărțuind și umilind obțineți ceva, nu vă veți apropia niciodată, nu de Novak Djokovic, ci de orice om obișnuit și de oamenii noștri, mândri și demni.

Serbia va fi cu Novak Djokovic, iar Serbia va răspunde, mult mai frumos decât l-ai tratat tu pe Novak Djokovic”, a încheiat Vucic.

14-01-2022
16:44

Andy Murray refuză să dea în Novak Djokovic când e la pământ

Jucătorul britanic de tenis Andy Murray, aflat în prezent pe locul 135 ATP, a spus că refuză să-l mustre pe Novak Djokovic. „Nu este o situaţie bună. Nu o să-l lovesc pe Novak când este la pământ. Nu este pentru nimeni o situaţie bună.

Evident, vreau ca situaţia să se rezolve. Cred că ar fi bine pentru toată lumea. S-a lungit totul prea mult şi nu este bine pentru tenis, nu este bine pentru Australian Open şi nici pentru Novak. Evident, mulţi oameni au criticat guvernul aici. Nu a fost bine”, a declarat Andy Murray, conform gbnews.uk.

Fostul lider mondial a mai precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că oamenii ar trebui să fie vaccinați, dar acceptă că trebuie să li se permită să decidă singuri. „Sentimentul meu este că aș încuraja oamenii să se vaccineze, dar simt că oamenii ar trebui să poată lua propria decizie.

Într-o țară precum Australia, știi că trebuie să fii vaccinat pentru a intra, trebuie să fii vaccinat pentru a concura și, evident, majoritatea jucătorilor au ales să facă asta. În cele din urmă, oamenii trebuie să facă propriile alegeri. Dar, uneori, există și consecințe pentru acele decizii”, a completat Murray.

Dublul campion la Wimbledon (2013 și 2016) a adăugat că, atunci când a primit a treia doză a vaccinului, o asistentă i-a spus că persoanele nevaccinate suferă cel mai rău din cauza faptului că nu au fost imunizate.

Afirmațiile mele se bazează pe ceea ce am văzut, citit și analizat în ultima vreme, mai ales ce se întâmplă în Marea Britamie. Doamna care mi-a făcut al treilea vaccin lucrează la un spital din centrul Londrei.

Ea mi-a spus că foarte multe persoane dintre cele care se află la terapie intensivă și, mai ales, pe ventilatoare, sunt nevaccinate. Așa că, pentru mine, are sens ca oamenii să se ducă să se vaccineze”, a încheiat Murray.

La rândul lui, germanul Boris Becker, fostul antrenor al lui Novak Djokovic, a avut și el o opinie după ce viza lui Nole de ședere în Australia a fost anulată. „Este o decizie personală (n.r. – cea legată de vaccinare) și trebuie să existe un pic de confidențialitate.

Este dreptul și decizia lui. Trăim într-o democrație și trebuie să se permită oamenilor să aibă și altă părere. El este împotriva vaccinării și multe milioane de tineri sunt de aceeași părere. Ei (n.r. – cei nevaccinați) nu sunt ucigași, înșelători sau oameni răi”, a spus Becker, conform thesun.co.uk.

Săptămâna trecută, Becker îi recomanda lui Djokovic să se vaccineze și era de părere că jucătorul sârb face o mare greșeală că nu se imunizează.

Ministrul Imigrației, Alex Hawke, a anulat viza primită de Novak Djokovic, astfel că liderul ATP ar trebui să părăsească țara. La rândul lui, judecătorul Anthony Kelly a mutat cazul la Curtea Federală din Australia, iar până la audierea programată sâmbătă, la ora 9:00 în Australia (0:00 în România), liderul mondial ATP nu va fi reținut.

Novak Djokovic este tratat ca un criminal, consideră fostul lui antrenor, Nikola Pilic

Primele reacții legate de situația în care se găsește Novak Djokovic nu au întârziat să apară. Nikola Pilic, fost antrenor al sârbului, a recunoscut că tot ceea ce se întâmplă în prezent nu este o surpriză pentru el.

ADVERTISEMENT

Știam că se va termina așa din prima zi în care au spus că Nole are o șansă. Îl tratează ca pe un criminal. Au făcut haos, le poate fi rușine de felul în care tratează un bărbat care este liderul mondial.

A câștigat turneul (n.r. – Australian Open) de nouă ori. I-au pus o bombă și l-au băgat într-un hotel de azil. Este păcat. Nu este prima dată când l-au tratat diferit de Federer și Nadal. Va juca și alte turnee, acesta este nu sfârșitul lumii”, a spus antrenorul Nikola Pilic ân presa sârbă.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic este puternic mental și va depăși momentul anulării vizei

Viktor Troicki, căpitanul echipei Serbiei de Cupa Davis și, implicit, antrenorul lui Novak Djokovic la meciurile inter-țări, a criticat dur ATP pentru faptul că nu a luat, cel puțin până acum, nicio poziție.

Comportamentul ATP este nemaiauzit în toată această situație. Numărul său 1 trece prin cele mai dificile momente din carieră, iar Asociația nu face nimic pentru cel mai bun om al său, ci tace”, a spus fostul jucător, care pe 6 iunie 2011 ocupa locul 12 mondial.

ADVERTISEMENT

Viktor Troicki știe ce este cel mai bine pentru compatiroul lui. „Nu înțeleg nimic despre ceea ce se întâmplă acum cu el, dar știu că ar trebui să îl elibereze și să-l lase să joace.

Singura lui dorință este să evolueze la Australian Open și nu îmi pot imagina cât de greu este pentru el să nu facă asta. Dar Novak este puternic mental și va depăși acest moment”, a mai spus Troicki.

ADVERTISEMENT

Justine Henin îi recomandă lui Novak Djokovic să nu joace la Australian Open după anularea vizei

O părere diferită a avut Justine Henin, fosta jucătoare belgiană de tenis, deținătoare a șapte turnee de Mare Șlem (unul la Australian Open, în 2004) și lider mondial timp de 117 săptămâni.

Cred că lucrul cel mai bun în acest moment ar fi ca Novak Djokovic să nu joace la Australian Open. Totul este foarte complicat. Nu spun că Djokovic nu trebuie să lupte, pentru că a crezut că este bine ceea ce a făcut.

Dar cred că acum s-a dovedit că atât de mulți australieni nu vor să îl vadă pe teren. Deci, poate e mai bine pentru toată lumea, pentru tenis, pentru turneu și poate și pentru el să nu joace la Australian Open”, a declarat Justine Henin pentru abc.net.au.

Scenariul prin care Novak Djokovic ar putea fi prezent la AO după anularea vizei

În ciuda faptului că ministrul Imigrării, Alex Hawke, a decis să anuleze viza lui Novak Djokovic, sârbul ar putea fi totuși prezent la Australian Open 2022. Scenariul prin care acesta ar urma să joace la Melbourne a fost prezentat de publicația Blic.

Cheia acestui caz este în mâinile Guvernului australian, care ar putea să-i ofere liderului ATP viză temporară pe perioada turneului de la Melbourne. „Dacă Djokovic depune contestație, opțiunea ar fi să-i fie eliberată o viză ‘auxiliară’ cât durează apelul.

Acest lucru ar putea dura suficient pentru ca Djokovic să concureze la Australian Open”, a declarat Abul Rizvi, fost secretar adjunct al departamentului australian de imigrație.

Avocatului australian pentru imigrare Kian Bone a precizat că un judecător de la Curtea Federală a Australiei îi poate ordona lui Hawke să-i acorde viza de joc lui Djokovic. „Acest lucru ar fi, însă, fără precedent. Foarte rar instanțele ordonă unui membru al guvernului executiv să acorde o viză”, a spus el, conform mundodeportivo.com.

ADVERTISEMENT