O nouă ediție a Australian Open începe mâine. Ca de fiecare data în ultimii 20 de ani, Novak Djokovic se află printer protagoniști. Dincolo de faptul că este cel mai titrat tenismen din istorie, Nole are două provocări.
Sârbul, care a făcut afirmații acuzatoare, pretinzând că a fost otrăvit în 2022, visează să câștige titlul 25 de Grand Slam și titul 100 ATP. În același timp, el luptă rămână jucătorul de tenis cu cel mai bun procentaj de victorii la Antipozi.
Doar el și americanul Andre Agassi tenismeni au o rată de victorii de peste 90%. Podiumul este completat de Roger Federer, cel care a disputat și cele mai multe partide la Australian Open, 102.
În turul I la AO 2025, Djokovic îl va întâlni pe americanul Nishesh Basavareddy, beneficiarul unui wild-card. Greul poate începe pentru sârb în turul 3, unde va da probabil peste Tomas Machac sau peste Reilly Opelka, omul care l-a învins în sferturile de la Brisbane. Conform calculelor hârtiei, în optimi, Djokovic va trebui să treacă în optimi de Grigor Dimitrov sau Jiri Lehecka, campionul de la Brisbane. În sferturi, urmează un eventual duel cu Alcaraz, iar în semifinale e pe partea de tablou a lui Alexander Zverev.
Aceștia sunt cei șapte jucători cu cel mai mare procent de victorii în meciurile de la Australian Open în Era Open (cu un minimum de 30 de victorii).
Novak Djokovic are un record de 94-9 (91,3%) în cele 103 meciuri jucate. A bifat 19 participări la Australian Open, unde este de 10 ori campion. Australian Open este cel mai bun turneu de Grand Slam al sârbului, în ceea ce privește procentajul de victorii. Totodată, este singurul turneu major în care rata sa de victorii este de peste 90%.
Andre Agassi și-a încheiat cariera cu un bilanț de 48-5 (90,6%), din cele 53 de meciuri jucate la Australian Open. A câștigat patru titluri la Antipozi. Americanul are o rată de victorii mai bună la Australian Open decât la celelalte trei turnee majore.
Roger Federer a acumulat un bilanț de 102-15 (87,2%), din cele 117 meciuri disputate la Australian Open. A câștigat șase dintre cele șapte finale în care a ajuns în 21 de participări. Australian Open este al doilea cel mai reușit turneu de Grand Slam al lui Federer, după Wimbledon (88,2%).
Stefan Edberg și-a încheiat cariera cu un bilanț de 56-10 (84,8%), din cele 66 de meciuri, disputate în 13 participări la Australian Open. A câștigând două titluri și a pierdut trei finale la Melbourne. Suedezul deține un procent de victorii mai mare la Grand Slam-ul de la Melbourne decât la celelalte trei turnee majore.
Mats Wilander a acumulat un record de 36-7 (83,7%) în cele 43 de meciuri disputate, în 10 campanii la Australian Open. A obținut trei titluri din cele patru finale pe care le-a disputat. Australian Open este al doilea cel mai bun turneu major al suedezului, ca rată de victorii, la mică distanță de French Open (83,9%).
Pete Sampras a înregistrat un bilanț de 45-9 (83,3%) din cele 54 de meciuri jucate la Australian Open. A câștigat două din cele trei finale, în care a ajuns, în cele 11 participări ale sale. Australian Open este al treilea cel mai bun turneu de Grand Slam pentru procentajul de victorii al americanului, după Wimbledon (90%) și US Open (88,8%).
Rafael Nadal și-a încheiat cariera cu un bilanț de 77-16 (82,8%) la Australian Open, din 93 de meciuri disputate. A avut 18 participări, obținând două titluri și pierzând alte patru finale. Spaniolul are o rată de victorii mai mică la Australian Open decât la celelalte trei Grand Slam-uri: Roland Garros (96,6%), US Open (84,8%) și Wimbledon (82,9%).