Sport

Scrisorile care fac lumină în cazul Novak Djokovic! Cum este vinovată Federaţia de tenis din Australia. Foto

Încep să apară dovezi care fac lumină în cazul Novak Djokovic, iar mai multe scrisori dovedesc faptul că Federaţia de tenis din Australia este vinovată de toată situaţia creată.
07.01.2022 | 14:35
Scrisorile care fac lumina in cazul Novak Djokovic Cum este vinovata Federatia de tenis din Australia Foto
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic rămâne izolat în hotelul din Melbourne în timp ce o scrisoare dovedeşte faptul că jucătorul de tenis a fost informat greşit de Federaţia de tenis din Australia, organizatoarea turneului de Mare Şlem.

Scrisoarea care face lumină în cazul Novak Djokovic. Federaţia de tenis din Australia i-a informat greşit pe tenismeni

Presa internaţională a publicat o scrisoare trimisă de Federaţia de tenis din Australia către ATP, iar de aici către toţi jucătorii de tenis, prin care era atestat faptul că sportivii nevaccinaţi trebuie să dovedească faptul că au fost infectaţi cu COVID-19 în ultimele şase luni. Astfel, persoanele în cauză puteau să participe la Australian Open 2022.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, echipa lui Novak Djokovic a aplicat pentru o astfel de viză, bazându-se pe faptul că a existat recent un caz de infectare cu COVID-19. Scrisoarea a fost trimisă pe 7 decembrie, însă autorităţile din Australia avertizaseră deja Federaţia, din luna noiembrie, că sportivii nevaccinaţi nu vor putea intra în ţară.

Una dintre secţiunile scrisorii stipula motivele pentru care poate fi cerută o scutire medicală temporară, la care a şi apelat Novak Djokovic. De altfel, în cazul sârbului, scutirea a fost acceptată, motiv pentru care acesta a ajuns miercuri în Australia.

ADVERTISEMENT

“Infecţia recentă cu SARS-CoV-2 confirmată prin PCR (după 31 iulie 2021), în care vaccinarea poate fi amânată până la şase luni după infecţie. Dacă vă încadraţi în această categorie, vă rugăm să furnizaţi rezultatul PCR de laborator de la primul test pozitiv, nivelul de anticorpi, dacă este disponibil, şi dovezi ale oricăror vaccinări anterioare sau ulterioare, dacă este cazul”, este una dintre secţiunile scrisorii.

scrisoare atp
Scrisoarea primită de ATP

Ministrul Sănătăţii din Australia a avertizat Federaţia încă din luna noiembrie

Înainte ca Federaţia de tenis din Australia să trimită scrisoarea către ATP, pe 7 decembrie, Ministrul Sănătăţii avertizase forul organizator, încă de pe 29 noiembrie, că doar persoanele vaccinate vor avea acces în ţară şi făcea trimitere chiar la secţiunea specificată mai sus.

ADVERTISEMENT

“În relaţie cu întrebarea specificată, pot confirma faptul că persoanele, care au fost infectate cu COVID-19, în ultimele şase luni, şi vor să intre pe teritoriul Australiei şi nu au primit cele două doze conform protocolului aprobat sau vaccin nerecunoscut, sunt considerate nevaccinate”, se arată în răspunsul trimis de Greg Hunt, Ministrul Sănătăţii, către Federaţia de tenis din Australia.

Conform presei din Australia, Guvernul a oferit timp semnificativ oficialilor din Federaţie să-l informeze pe Novak Djokovic că nu va putea intra în ţară dacă nu este vaccinat.

ADVERTISEMENT
scrisoare ministru
Scrisoarea trimisă de Ministrul Sănătăţii către Federaţia de tenis din Australia

Prima avertizare a venit pe 18 noiembrie

De asemenea, Federaţia de tenis din Australia a mai primit clarificări şi din partea Lisei Schofield, prim-secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, pe 18 noiembrie. Aceasta reitera faptul că persoanele care au fost infectate cu COVID-19 nu pot primi o scutire de la vaccin.

“ATAGI (n.r. grupul de strategie al Ministerului Sănătăţii pentru pandemia de coronavirus) observă că imunitatea împotriva infecţiilor anterioare este recunoscută în mai multe ţări.

În timp, dovezile au sugerat că infecţia anterioară reduce riscul de reinfectare timp de şase luni (şi, prin urmare, poate fi considerată o scutire temporară de vaccinare pentru o perioadă de maximum şase luni).

ATAGI recomandă ca două doze de vaccin COVID-19 (sau o doză de vaccin Johnson & Johnson COVID-19) sunt necesare pentru a fi considerat pe deplin vaccinat”, se arată în scrisoarea trimisă de Lisa Schofield.

Între timp, Novak Djokovic rămâne izolat în hotelul de refugiaţi din Melbourne, iar luni, 10 ianuarie, va fi luată o decizie finală în privinţa deportării acestuia în Serbia.

ADVERTISEMENT