Sport

Novak Djokovic vorbește pentru prima dată despre vaccin, după expulzarea de la Australian Open

Jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic, liderul clasamentului ATP, a acordat un interviu în care a vorbit despre situația în care a fost implicat la Australian Open 2022 și a spus când se va vaccina.
15.02.2022 | 09:35
Novak Djokovic vorbeste pentru prima data despre vaccin dupa expulzarea de la Australian Open
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic, aflat pe primul loc în clasamentul ATP, a oferit un interviu, primul de când a fost expulzat din Australia, în care a prezentat situația în care se găsește, în contextul în care tot mai mulți organizatori de turnee impun jucătorilor să se vaccineze dacă vor să intre pe teren.

Novak Djokovic preferă să nu mai câștige trofee decât să fie obligat să se vaccineze

Novak Djokovic a fost expulzat din Australia pe 16 ianuarie, înaintea primului turneu de Mare Șlem al anului, iar după ce a ajuns în Serbia nu a mai dat niciun semn de viață. Pe 3 februarie s-a întâlnit cu președintele țării, iar în timpul întrevederii a spus că în maximum 10 zile va spune tot ce s-a întâmplat în Australia.

ADVERTISEMENT

Sârbul a oferit un interviu, în exclusivitate, celor de la BBC, iar prima întrebare a fost dacă este dispus să rateze viitoarele turnee, cum ar fi Roland Garros sau Wimbledon, decât să fie forțat să facă un vaccin împotriva Covid-19.

Da, acesta este prețul pe care sunt dispus să-l plătesc”, a precizat Djokovic. „Nu am fost niciodată împotriva vaccinării”, a spus el, confirmând că făcuse vaccinuri în copilărie, „dar am susținut întotdeauna libertatea de a alege ceea ce bagi în corp”.

ADVERTISEMENT

Principiile de luare a deciziilor sunt mai importante decât orice trofeu pentru Novak Djokovic

De asemenea, Nole a mai spus că este dispus să renunțe la șansa de a deveni, din punct de vedere al numărului de trofee de Mare Șlem, cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor.

Spaniolul Rafael Nadal s-a impus la Australian Open și a câștigat trofeul de Mare Șlem cu numărul 21, în timp ce sârbul și elvețianul Roger Federer au câte 20. „Principiile de luare a deciziilor asupra corpului meu sunt mai importante decât orice titlu sau orice altceva. Încerc să fiu în ton cu corpul meu cât de mult pot”, a explicat sârbul.

ADVERTISEMENT

Djokovic a mai spus că a fost întotdeauna „un elev bun în ceea ce privește bunăstarea, sănătatea și nutriția” și că decizia de a nu se vaccina a fost parțial influențată de impactul pe care l-au avut asupra organismului lui factori precum schimbarea dietei și a tiparelor sale de somn asupra abilităților sale ca sportiv.

În același timp, Novak a recunoscut că este deschis în ceea ce privește posibilitatea ca în viitor să se vaccineze, „pentru că toți încercăm să găsim în mod colectiv, cea mai bună soluție posibilă pentru a pune capăt Covid.

ADVERTISEMENT

Nu am fost niciodată împotriva vaccinării. Înțeleg că, la nivel global, toată lumea încearcă să depună un efort mare pentru a gestiona acest virus și să vadă, sperăm, un sfârșit în curând acestui virus”.

Novak Djokovic ia foarte în serios lupta împotriva Covid-19

Jucătorul sârb s-a referit și la situația creată în Australia. Au fost destul persoane care au sugerat, la vremea respectivă, că jucătorul a scos la iveală rezultatul pozitiv la Covid-19, tocmai pentru a primi o scutire medicală, cu ajutorul căreia să poată participa la primul turneu de Mare Șlem al anului.

Înțeleg că există multe critici și oamenii vin cu diferite teorii despre cât de norocos am fost sau cât de convenabil este. Dar nimeni nu este norocos și nici nu e convenabil să iei Covid.

Milioane de oameni au și încă se luptă cu Covid în întreaga lume. Așa că iau asta foarte în serios. Chiar nu-mi place ca cineva să creadă că am folosit ceva în mod greșit sau în folosul meu, cum ar fi obținerea unui test PCR pozitiv pentru a merge în Australia.

Am fost foarte trist și dezamăgit de felul în care s-a terminat totul pentru mine în Australia. Nu a fost ușor”, a mai spus Djokovic.

ADVERTISEMENT