ADVERTISEMENT
News

Novavax testează un nou vaccin. Ar fi eficient atât contra COVID-19, cât şi împotriva gripei

Autor: Anca Flondor | 11.05.2021 | 17:58
Novavax testează un nou vaccin. Ar fi eficient atât contra COVID-19, cât şi împotriva gripei
Novavax testează un nou vaccin. Ar fi eficient împotriva COVID-19, dar și a gripei. Sursa foto: hepta.ro

Compania americană de biotehnologie Novavax a început testele pentru un nou vaccin. Acesta ar combate două boli grave.

ADVERTISEMENT

Cât de curând ar putea apărea un nou vaccin mult mai eficient decât cele existente în prezent. Producătorul american Novavax susține că noul vaccin ar fi eficient în combaterea a două boli: COVID-19 și gripă. Primele teste au fost deja efectuate pe animale, iar rezultatele au fost pozitive, susțin cercetătorii americani.

Noul ser este o combinație între vaccinul antigripal Novavax ( NanoFlu) şi cel pentru Covid-19 (NVX-CoV2373).

Vaccinul împotriva COVID-19 și gripei nu a fost testat pe oameni

La nivel global niciunul dintre cele două vaccinuri folosite pentru noul ser nu este încă autorizat, însă au fost studiate separat și administrate la mii de subiecți.

ADVERTISEMENT

Noul vaccin, care ar fi eficient împotriva COVID – 19 și a gripei a fost testat până acum doar pe dihori și hamsteri. Cercetătorii susțin că rezultatele au fost satisfăcătoare.

Doar o parte dintre hamsterii care au fost expuși virusului SARS-CoV-2 au dezvoltat o formă foarte ușoară a bolii. Dihorii au dezvoltat anticorpi împotriva ambelor boli, identici cu cei pe care i-ar fi avut dacă erau vaccinați cu fiecare ser în parte.

Vaccinul ar oferi protecție împotriva gripei A și B și împotriva SARS-CoV-2.

“Credem că acest nou vaccin candidat rezultat dintr-o combinație a două seruri ar putea fi un instrument important în luptele pe termen lung împotriva acestor doi viruș respiratori”, a spus Gregory Glenn, responsabil de cercetare și dezvoltare la Novavax.

ADVERTISEMENT

Când încep testele pe oameni

Reprezentanții companiei biotehnologie Novavax sunt încrezători că vor începe testarea pe oameni până la finalul acestui an. La început numărul persoanelor va fi foarte mic.

În luna martie a acestui an, vaccinul Novavax împotriva COVID-19 a fost testat în Marea Britanie, la peste 15.000 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani. Formula este diferită de cea a vaccinurilor deja existente pe piață. Este bazat pe proteine care declanșează răspunsul imun, fără viruși.

ADVERTISEMENT

Americanii au anunțat că serul ar avea o eficiență de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale coronavirusului.

Acest lucru i-a convins pe americani să depună o cerere la autorizare în Marea Britanie, pentru vaccinul împotriva COVID-19. Dacă vor primi acordul serul va fi folosit în al doilea trimestru din acest an.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!