ADVERTISEMENT
Life

Nu e o glumă! Sfânta Corona chiar există, iar moaștele ei sunt bine păstrate. Praznicul are loc azi, 14 mai

Autor: Dan Suta | 14.05.2020 | 12:22
Nu e o glumă! Sfânta Corona chiar există, iar moaștele ei sunt bine păstrate. Praznicul are loc azi, 14 mai
Sfânta Corona e prăznuită la catolici an de an pe 14 mai. Sursa foto: aleteia.org

Sfânta Corona chiar există și nu e vreun banc prost cum au mai tot circulat pe internet în ultima vreme în contextul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Sfânta Corona, prăznuită la catolici pe 14 mai

Moaștele sale se află în Italia, iar de curând acestea au fost scoase din locul unde erau păstrate și, culmea ironiei, este protectoarea oamenilor afectați de pandemie.

Corona a fost o adolescentă de 16 ani, martiră a Bisericii Catolice, iar moaștele acestei sfintei sunt păstrate încă din secolul al IX-lea în Anzu, o localitate din nordul Italiei, tocmai acolo unde coronavirusul a provocat cele mai multe decese.

ADVERTISEMENT

Sfânta Corona a trăit în secolul II după Hristos, iar viața acesteia este asociată în multe scrieri cu cea a Sfântului Vicyor. Cei doi fuseseră uciși de soldații romani în anul 170 și amândoi sunt prăznuiți astăzi, 14 mai.

Sfinții Corona și Victor, populari mai ales în Germania și Austria

Se cred că adolescenta provenea din actuala Sirie și trăia în timpul împăratului Aureliu cel Mare. Relicvele celor doi sfinți, Corona și Victor, au ajuns în orașul Anzu din nordul Italiei în secolul IX.

ADVERTISEMENT

Corona figurează în calendarul Bisericii Ortodoxe Române din Italia din anul 2014 cu o altă dată decât cea la care este prăznuită de catolici, și anume 20 februarie, notează mediafax.ro.

Există și o biserică a celor doi sfinți pe Muntele Miesna, care a fost ridicată după ce s-a încheiat Prima Cruciadă.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă moaștele Sfinților Corona și Victor sunt păstrate în Italia, popularitatea lor este mai mare în zona bavareză din Germania și în Austria. Moaștele celor doi au fost purtate în Aachen de către Otto al III-lea.

La sfârșitul lunii martie,  au fost scoase o parte din moaștele Sfintei Corona din Catedrala din Aachen, Germania, iar preoții nemți s-au rugat acesteia, căci e considerată protectoarea celor afectați de pandemii.

ADVERTISEMENT

Moaștele sale au fost folosite în procesiuni prin Europa și în perioadele de ciumă.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!