“Nu e posibil să te aperi ca FRF! La TAS nu sînt doar îngeri”

Dumitru Costin este primul nume important din fotbal care îşi asumă eşecul înregistrat de FRF la TAS în privinţa barajului Rapid - Chiajna, iar drept consecinţă preşedintele sindicatului...
14.08.2013 | 19:01
Nu e posibil sa te aperi ca FRF La TAS nu sint doar ingeri
ADVERTISEMENT

Dumitru Costin este primul nume important din fotbal care îşi asumă eşecul înregistrat de FRF la TAS în privinţa barajului Rapid – Chiajna, iar drept consecinţă preşedintele sindicatului fotbaliştilor din România şi-a depus astăzi demisia din calitatea sa de membru a Comitetului Executiv al FRF. În exclusivitate pentru FANATIK, Costin a oferit un interviu amplu în care explică motivele care au stat la baza deciziei sale, dar a tras şi un semnal de alarmă în privinţa felului în care şefii Federaţiei au ales să se apere în faţa judecătorilor TAS în speţa mai sus amintită.

 Domnule Costin, ce v-a determinat să demisionaţi? Vă consideraţi singuru responsabil pentru eşecul înregistrat cu barajul dintre Rapid şi Chiajna?

ADVERTISEMENT

– E o opţiune personală, pentru că eu am fost cel care a propus această variantă care ulterior a adus o umbră de răspundere asupra Comitetului Executiv. Eu am iniţiat această propunere ce a generat atîta scandal şi suferinţă, aşa că văd gestul meu precum unul normal

Dar dumneavoastră vă consideraţi singurul vinovat pentru acest deznodămînt?

– Eu i-am atenţionat pe toţi cei din Comitetul Executiv astăzi că de acum încolo FRF trebuie să fie foarte atentă cînd vine vorba de speţele care se judecă la TAS. Trebuie să te aperi, tată! Nu laşi decizia în mîinile unui singur judecător, ceri un complet de trei, mai ales că tabăra cealaltă e reprezentată de un avocat spaniol care pînă de curînd a fost coleg cu cel care a luat acea decizie în numele TAS. În plus, nu poţi să te aperi doar trimiţînd o întîmpinare de trei pagini, fără să fii reprezentat de un avocat. Pentru că cei de acolo nu cunosc Statutul FRF, nu a avut cine să-l prezinte. Oricum, eu abia aştept să văd motivarea în cazul licenţei Universităţii Cluj. Sînt prea multe semne de întrebare. Prea multe!

ADVERTISEMENT

De ce?

– Păi, la TAS nu sînt doar îngeri, să fim serioşi. De exemplu, cu două săptămîni înaintea deciziei de desfiinţare a barajului, un alt judecător TAS spusese că nici Chiajna, nici Rapid nu au dreptul de a juca în Liga I. Sînt prea multe semne de întrebare. Oricum, repet, de acum FRF trebuie să se apere nu cu maximă atenţie, ci cu atenţie la cub, mai ales în speţe care pot aduce prejudicii financiare sau de imagine instituţiei.

Mircea Sandu spunea, mai în glumă mai în serios, că aţi făcut această propunere, cea cu barajul, pentru că tatăl dumneavoastră ar fi fost rapidist… Aţi discutat despre acest lucru cu dînsul?

ADVERTISEMENT

– A fost o chestie prost înţeleasă din start. Eu atunci am spus tocmai invers, că dacă ar fi să ţin cont de tradiţia familiei ar fi trebuit să votez varianta propusă de LPF, care spunea că Rapidul rămîne în Liga I. Ar fi trebuit să o votez cu şapte mîini. Dar nu e aşa. Oricum, îmi pare rău de amărîţii ăia care au intrat în greva foamei, pentru că eu sînt în lumea sindicală de peste 20 de ani şi ştiu cum e treaba asta. Ei ar trebui să se ducă la Copos, pentru că el e de vină. Păi dacă aţi vedea ce plan de insolvenţă au, te apucă groaza.

La ce vă referiţi?

– Acolo sînt nişte bazaconii mari de tot. La venituri, de exemplu, ei au trecuţi cîte 20.000 de spectatori pe meci, de parcă ar juca pe Arena Naţională. Apoi, la venituri alternative din bilete de intrare au 50.000 de euro pe lună, dar de unde să vin aceşti bani? Urmează să facă ştrand la ProRapid? Sau poate vreun parc de distracţii, sau grătare?

ADVERTISEMENT

Dar oamenilor din Comitetul Executiv ce le-aţi spus, vizavi de decizia dumneavoastră?

– Nimic, doar că e o alegere personală. Le-am spus în schimb că nu e posibil să te aperi cmu s-au apărut ei pînă acum, ci cu avocaţi specializaţi în probleme sportive, cu experţi. Ei îl aveau doar pe Adrian Stângaciu, care nu poate singur, iar acum au mai angajat pe cineva la juridic. Deci doi oameni. Păi nu se poate aşa. Drept dovadă că la primele două speţe cu Adrian Mititelu FRF a pierdut, iar ulterior, cînd Federaţia a angajat avocaţi ca lumea, a început să cîştige. Nu te poţi juca aşa cu lucrurile astea!

ADVERTISEMENT