Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat dur după ce, pe platforma TikTok, a apărut un videoclip care sugerează că soldații francezi dislocați în România ar purta uniforme ale Jandarmeriei Române și s-ar pregăti pentru o posibilă intervenție în caz de revolte postelectorale.
Este vorba despre un clip postat pe contul @19romania89, care poartă titlul „Soldați francezi în România în haine de jandarmerie Română” (sic!) care a stârnit rapid controverse, mai ales în contextul tensionat al alegerilor prezidențiale. Potrivit MApN, în clipul video se afirmă fără nicio dovadă, că trupele NATO de la Cincu s-ar pregăti să intervină într-un eventual „război civil”, în funcție de rezultatul scrutinului.
MApN spune că aceste informații sunt „complet false” și avertizează că reprezintă o tentativă clară de manipulare a opiniei publice, cu scopul de a semăna neîncredere în instituțiile statului și în partenerii internaționali.
„Aceste informații sunt false și au potențialul de a crea confuzie în rândul cetățenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraționiste care instigă la neîncredere în instituțiile statului, partenerii internaționali și în procesul democratic”, arată MApN într-un comunicat de presă.
De asemenea, reprezentanții ministerului susțin că trupele NATO de la noi din țară au un rol foarte clar și transparent: contribuie la consolidarea flancului estic al Alianței și la descurajarea agresiunilor externe, mai ales în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Potrivit sursei citate, prezența trupelor în România este defensivă, legală și făcută cunoscută publicului.
„Militarii din țările NATO dislocați pe teritoriul României au misiunea de a contribui la consolidarea sectorului românesc al flancului estic aliat și de a descuraja orice agresiune împotriva teritoriului aliat, în condițiile în care dincolo de granițele cu Ucraina, forțele Federației Ruse sunt angajate, de mai bine de trei ani, într-un război de agresiune ilegal și nejustificat împotriva Ucrainei.
Prezența militarilor aliați în România are, așadar, un caracter defensiv, este transparentă, legală și cunoscută publicului. Orice încercare de a asocia activitatea forțelor aliate aflate pe teritoriul național cu contextul politic și electoral din România reprezintă o formă de distorsionare a adevărului”, a mai transmis MApN.
La final, instituția îi încurajează pe români să nu se lase influențați de clipuri scoase din context sau de afirmații lipsite de orice fundament logic. Ministerul condamnă ferm asemenea acțiuni, pe care le consideră iresponsabile și destabilizatoare.