Sporturi

Simona Halep nu mai poate pierde locul 1 chiar dacă s-a retras de la Turneul Campioanelor! Dar avansul ei ar putea rămâne minuscul

18.10.2018 | 10:23
Simona Halep nu mai poate pierde locul 1 chiar daca sa retras de la Turneul Campioanelor Dar avansul ei ar putea ramane minuscul

UPDATE / Simona Halep s-a retras de la Singapore, așa cum o făcuse și la Moscova, iar calculele legate de poziția ei de lider se complică. Asta pentru că doar prin simpla participare, liderul mondial și-ar fi asigurat 375 de puncte. Cu zero victorii. Acum, însă, aceste puncte nu vor mai veni. Simona nu poate pierde primul loc WTA, dar avansul ei ar putea scădea dramatic.

Angelique Kerber este jucătoarea care se poate apropia cel mai mult. Dacă va câștiga toate cele cinci meciuri de la Turneul Campioanelor, jucătoarea din Germania poate ajunge la 6875 de puncte. Adică doar 46 mai puține decât Simona Halep. Românca va termina sezonul cu 6921 de puncte. Astfel, locul unu ar putea fi pierdut încă de la primele competiții din 2019: Shenzen și Brisbane. Mai ales că Simona are de apărat 280 de puncte din China, iar Kerber doar 100 de la Brisbane.


Simona Halep va merge la Moscova şi la Singapore în acest final de sezon, în care nu mai are cum să piardă prima poziţie. Angelique Kerber şi Caroline Wozniacki, cele mai periculoase rivale, au decis să nu meargă la nicio competiţie până la Turneul Campioanelor. Astfel, în perioada 15-20 octombrie, Halep îşi poate mări avantajul la Kremlin Cup.

Simona Halep are un avantaj de 931 de puncte față de Caroline Wozniacki, a doua clasată, în clasamentul WTA. Iar distanța față de Angelique Kerber este de 2021 de puncte. În condițiile în care daneza are 1375 de puncte de apărat de anul trecut, Kerber rămâne cea care se poate apropia cel mai mult după Turneul Campioanelor. Chiar și așa, avansul româncei va fi de peste 500 de puncte, indiferent de rezultate. Are 375 de puncte asigurate doar prin participarea la Singapore.

Până când are Simona Halep asigurat locul 1 în clasamentul WTA. Australian Open 2019, primul pericol

Astfel, Simona Halep are un avans suficient pentru a termina anul pe primul loc, ba chiar la un avans destul de liniștitor. Pe 31 decembrie, la ultima actualizare WTA din acest an, Simona Halep va ajunge la 61 de săptămâni în poziția de lider mondial. Iar fotoliul de lider nu îi este amenințat până după Australian Open, ceea ce înseamnă că va ajunge la 64 de săptămâni pe primul loc WTA.

Nu doar că va intra în top 10 all time al jucătoarelor care au petrecut cele mai multe săptămâni pe primul loc WTA, dar se va apropia foarte mult și de a noua clasată, nimeni alta decât Caroline Wozniacki. Daneza a petrecut 71 de săptămâni pe primul loc WTA, poziție pe care există mici perspective să ajungă din nou, cel puțin până în primăvară, în condițiile în care are de apărat 3375 de puncte din următoarele două turnee importante, la Singapore și la Australian Open.

Dacă Wozniacki pare o țintă la îndemână, următoarele trepte vor fi foarte greu de urcat pentru Simona Halep. Pe 8 este Lindsay Davenport, cu 91 de săptămâni, pe 6 este Justine Henin, 117 săptămâni. Top 5 este deschis de Monica Seles, 178, continuat cu Martina Hingis, 209, și Chris Evert, 260. În fine, podiumul este chiar intangibil: Serena Williams, 319, Martina Navratilova, 332, și Stefi Graff, 377.