Christoph Daum a murit ieri, la 70 de ani, răpus de cancer. Neamțul a luptat până în ultima clipă cu nemiloasa boală, dar a fost învins. Regretatul tehnician a avut o carieră laborioasă, încheiată în 2017 pe banca naționalei României.
Daum a fost primul antrenor străin din epoca modernă a României. A preluat echipa după Campionatul European din 2016, de la Anghel Iordănescu. Un an mai târziu, el a fost demis, în momentul în care campania de calificare la Mondialul din 2018 a fost definitiv compromisă.
Antrenorul german a condus România în zece partide: trei victorii, trei egaluri și patru înfrângeri. Când a fost dat afară, FRF i-a mulțumit pentru activitate depusă, apreciind că ”la echipa naţională au fost impuse standarde înalte în ceea ce priveşte metodologia pregătirii fizice, condiţiile de pregătire, disciplina sportivă, nutriţia, recuperarea medicală, pregătirea mentală, integritatea, comunicarea”
Daum a adus întradevăr multe lucruri noi la naționala României. Memorabil a fost episodul “autocarul” pe care l-a menționat inclusiv în cartea sa auto-biografică. Paul Zaharia, oficial FRF și cunoscător al limbii germane, a postat pe pagina sa de facebook, ce s-a întâmplat în 2017.
”După acel 0-3 cu Polonia era clar că trebuia cu orice preț să câștigăm următorul meci, în fața Danemarcei, pentru a mai avea o șansă la calificare. Am plecat cu echipa în cantonament și, cu două zile înaintea jocului, ne-am urcat în autocar.
Niciun jucător nu avea habar de intențiile mele. Am plecat spre un delușor, pe care-l identificasem în prealabil, și i-am întrebat: ’Cine sunt cei mai puternici trei dintre voi?’ Mai întâi, s-au uitat unii la ceilalți. Erau nedumeriți.
Totuși, n-a durat mult până când trei jucători mai puternici au făcut pasul în față. Am coborât cu ei din autocar. Între timp, secunzii mei fixaseră mai multe frânghii sub bara de protecție. Astfel, trăgând de frânghii, băieții ar fi trebuit să pună autocarul în mișcare. În condițiile în care colosul cântărea peste 30 de tone, nu au reușit să-l urnească.
De aceea, i-am chemat pe ceilalți 20 de jucători. Au gândit, probabil, că înnebunisem în momentul în care am lipit pe parbriz un mare autocolant, pe care scria Danemarca. I-am întrebat: ’Credeți că veți izbuti împreună?’ Au aruncat priviri sceptice în direcția parbrizului. Am insistat: ’Arătați-mi că puteți!’ Trei dintre ei tot nu pricepuseră.
Dar toți au început să tragă de frânghii ca nebunii. Stăteam lângă ei, stimulându-i: ’Dați-i la o parte pe danezi! Arătați-mi că sunteți mai puternici!’ Toți cei 23 au tras ca unul și, după câteva secunde, autocarul se mișcase câțiva centimetri pe deal în sus. Au continuat să tragă cu o și mai mare energie, unii scrâșneau din dinți din cauza efortului și imediat am auzit câteva chiote de bucurie în momentul când autocarul s-a pus în mișcare.
Împreună erau capabili să mute munții din loc, fuseseră în stare să miște autocarul, deci puteau să-i înfrângă și pe danezi. Lucirea din ochii lor și veselia lor triumfătoare îmi dovedeau că mesajul meu își atinsese ținta.
Unul singur a ieșit din rând, un jucător care mereu avea ceva de comentat, el povestind presei, după câteva luni, că îi pusesem să împingă autocarul. A folosit cuvântul ’împinge’ în loc de ’trage’. Evident, jucătorul în cauză nu înțelesese rostul acțiunii și, mai mult, a redat-o într-un mod fals”, a scris Daum, în cartea sa.
El nu a menționat numele celor implicați în acțiune. Totuși, la acea acțiune a lotului au fost convocați, printre alții, Tătărușanu, Săpunaru, Chiricheș, Alibec, Stanciu, Răzvan Marin, Latovlevici, Pintilii, Chipciu, Keșeru și Rotariu.
Rebelul a fost Gabriel Torje, care s-a plâns ulterior că n-a mai fost chemat la națională, pentru că n-a apreciat acțiunea pusă la cale de Daum.
În ciuda faptului că nu s-a bucurat de prea multă simpatie în România, Christoph Daum a avut cuvinte deosebite despre țara noastră.
”Câțiva prieteni mă avertizaseră că plec într-o țară nesigură, cu o înaltă rată a criminalității. La București m-am simțit mai în siguranță decât în majoritatea celorlalte mari orașe europene.
Am descoperit România ca fiind o țară de o frumusețe deosebită. Delta Dunării este o perlă a naturii, în țară, roșiile au cu adevărat gustul roșiilor, iar oamenii m-au întâmpinat cu o incredibilă deschidere și prietenie”, a mai punctat Christoph Daum în autobiografia sa.
În mandatul său la națională, Daum a debutat mai mulți fotbaliști: Răzvan Marin, Romario Benzar, Bogdan Țîru, Dragoș Nedelcu, Sergiu Hanca, Cristi Ganea, Alexandru Băluță și Dorin Rotariu. Dintre ei, Răzvan Marin reprezintă cel mai mare câștig. Din 2016, el a devenit titular și de atunci a strâns 59 de meciuri și 9 goluri pentru tricolori.