Antropologul Alex Dincovici a făcut radiografia liderilor politici și a modului în care românii își aleg reprezentanții, în esclusivitate la TATULICI LA FANAT1K.
Antropologul Alex Dincovici a fost invitatul lui Mihai Tatulici, în exclusivitate la TATULICI LA FANAT1K, una din teme fiind campania electorală din România și ofertele politicienilor.
În acest context, Dincovici a remarcat că în acest an candidații, programele lor electorale, nu au fost la înălțimea așteptărilor și chiar dacă nici în alți ani discursul politic nu a fost consistent și pe potriva agendei cetățenilor, preocupărilor și intereselor lor, în acest an lucrurile au stat mai rău, din punctul lui de vedere.
„Aș fi vrut să mă preocupe (campania electorală), în sensul în care mi-aș fi dorit să petrec mai mult timp uitându-mă la candidați, le ce spun, la programe electorale dar pe de altă parte mi-am dat seama că nu prea am la ce să mă uit de data aceasta. E mai rău decât în alți ani și din cauza asta și mie ca, presupun și altor oameni, mi-a scăzut interesul”, a spus Alex Dincovici.
Una din caracteristicile definitorii a actualei campanii electorale, dar și una a tuturor campaniilor electorale din România de după 1989 încoace a fost lipsa de conținut, a admis Alex Dincovici, care a observat, pe de altă parte, și absența unor partide de stânga autentice.
„Avem cam aceleași tipuri de discurs, n-avem nici acum o stângă în România, nu PSD, o stângă coerentă și mai modernă cumva, care să pună pe tapet niște probleme contemporane relevante pentru stânga. Avem, în schimb, numai partide de centru-dreapta-dreapta care mai toate susțin economic aproape aceleași lucruri, stânga nu există”, a spus Dincovici.
Tatulici a subliniat că lucurile sunt neschimbate în privința „antropologiei alegerilor”, și asta de multă vreme în România, încă din perioada interbelică. „De ce toți cei care ne plac nu au nici o șansă?”, a întrebat realizatorul.
„Cred că este un altfel de a spune că nu ne plac oamenii politici în general. Ceea nu știu dacă spune ceva despre noi, cât mai degrabă despre felul cum e structurată politica. Unul din lucrurile pe care le-am asimilat este faptul că atât de multe ori, în anumite context, puterea instituției este mai mare decât cea a multor altor factori din jur și poate e o problemă nu cu oamenii care ne plac ci cu faptul că avem niște instituții structurate în așa fel încât ajung acolo doar oameni de felul acesta”, a răspuns Dincovici.
„Am studiat sportul și unul din lucrurile cu care am rămas din toată cercetarea mea a fost că instituția sportivă este atât de puternică încât normalizează oamenii care participă acolo după un anumit tipar. Dacă încerci să te integrezi într-un anumit tip de sport vei fi modelat de regulile din sportul respectiv”, a adăugat el.
Invitatul lui Mihai Tatulici a comentat și profilele unor candidați în condițiile în care, ca fenomen general, mulți aleg să intre în politică doar pentru a începe o carieră, fără să aibă nici un atribut necesar unui om politic, unui communicator.
„M-am uitat de curiozitate pe niște profile de candiați la locale și m-am întrebat cum au ajuns oamenii ăștia aici, de la partide mai noi și am descoperit că oameni care nu aveau neapărat o educație care pentru mine ar trebui să fie foarte importantă pentru un anumit tip de funcție, cel puțin funcții în care trebuie să vorbești în public, trebuie să iei poziție, să poți să scrii niște documente coerente, poate nu singur, cu împreună cu o echipă, lucrurile astea lipsesc în continuare chiar și la partidele noi”, a spus Dincovici.
O alt aspect remarcat a fost cel legat de profesiile candidaților din această campanie, unii dintre ei neavând nici o meserie însă, a subliniat Tatulici, se laudă cu meseria de politician.