Fotbal international

„Nu poți câștiga o mare competiție fără homosexuali în echipă”

28.09.2019 | 12:05
„Nu poți câștiga o mare competiție fără homosexuali în echipă”
Megan Rapinoe (dreapta) este membră recunoscută a comunităţii LGBT

Fotbalul feminin a prins un avânt incredibil în ultimii ani, iar femeile au dovedit încă o dată că au mult mai mult curaj decât bărbații. Și asta în special când vine vorba de orientarea sexuală. Femeile își dau seama mai repede că nu este nimic greșit în a-ți declara apartenența la comunitatea LGBT.  În sportul masculin foarte puțini și-au depășit bariera așa-zisei „normalități sexuale”, impusă, practic, de comunitate, iar fotbalul este de departe zona cea mai gri din aceast punct de vedere, deoarece suporterii și vestiarul nu îi acceptă prea ușor pe jucătorii cu alte opțiuni sexuale. În fotbalul feminin, însă, lucrurile par mult mai simple ținând cont că doar la turenul final de la Campionatul Mondial din această vară 38 dintre cele 552 de jucătoare participante au declarat oficial că sunt lesbiene sau bisexuale. Pe lângă acestea și două antrenoare de la CM și-au anunțat orientarea homosexuală, suedeza Pia Sundhage și americanca Jill Ellis.

În ultima perioadă, fotbalul feminin a… erupt, realmente, de jucătoare care și-au declarat sus și tare homosexualitatea și se alătură astfel handbalului și tenisului, acolo unde multe sportive – și dintre cele mai performante! -, și-au oficializat mult mai repede orientarea sexuală. Deschiderea este mult mai mare în țările din nordul Europei, dar tot mai mult jucătoare de fotbal de pretutindeni au prins curaj și își declară relațiile pe care le au cu persoane de același sex.

Nume „grele” în comunitatea LGBT!

Cea mai cunoscută jucătoare de fotbal a momentului, Megan Rapinoe (34 de ani), campioană mondială cu naționala Statelor Unite ale Americii în această vară și cea mai bună fotbalistă de la turneul final, are o relație de ani buni cu baschetbalista Sue Bird (38 de ani). Vedeta americancelor poartă un război de la distanță cu președintele Donald Trump, care a avut câteva declarații dure la adresa comunității LGBT, mai mult chiar, a modificat radical politica în ceea ce privește comunitatea LGBT, extrem de permisivă pe timpul administrației Obama.

Sărutul dintre cele două jucătoare suedeze a făcut înconjurul lumii
Sărutul dintre cele două jucătoare suedeze a făcut înconjurul lumii

Alte nume importante de la actualul Campionat Mondial de fotbal feminin care au anunțat că sunt lesbiene sau bisexuale sunt brazilianca Marta Vieira da Silva (33 de ani, de 6 ori desemnată cea mai bună jucătoare a anului pe plan mondial) și suedeza Magdalena Eriksson (25 de ani), care s-a sărutat în public pe stadion cu iubita sa, daneza Pernille Harder (26 de ani), „căpitanul” echipei sale naționale. Cele două fotbaliste au o relație de 7 ani, iar după ce Danemarca a fost eliminată chiar de Suedia din competiție, Harder a devenit susținătoarea iubitei sale. La finalul întâlnirii Suedia – Canada 1-0, în optimile de finală ale marii competiții din Franța, cele două fotbaliste-iubite s-au sărutat pasional chiar pe gazon, în văzul tuturor celor prezenți pe stadion. “Nu poţi câştiga o mare competiţie fără homoxesuali în echipă”, este, de altfel, declaraţia antrenorului Suediei la fotbal feminin, care a şocat la vremea respectivă

„Istoric” bogat: sportive care şi-au declarat orientarea sexuală

  • Bente Nordby (44 de ani, Norvegia) – campioană (2000) şi vicecampioană (1996) olimpică. Și-a recunoscut orientarea sexuală în 2005, într-un amplu articol din cea mai mare revistă norvegiană, „Se og Hor”.
  • Linda Medalen (53 de ani, Norvegia) – campioană mondială (1995), 152 de selecţii şi 64 de goluri pentru națională. A jucat până la 41 de ani, apoi a fost poliţistă în oraşul norvegian Asker.
  • Linda Bresonik (35 de ani) şi Inka Grings (40 de ani) – campioane europene în 2009 cu naţionala Germaniei. Au avut 5 ani o relaţie intimă care s-a destrămat după ce ambele au făcut sex cu… acelaşi bărbat! Antrenorul Holger Fach!!
  • Martina Voss (51 de ani, Germania) – considerată cea mai de succes fotbalistă din țara sa, cu 7 titluri de campioană, 6 Cupe ale Germaniei şi de două ori cea mai bună fotbalistă a anului (1996 şi 2000). Din 2009 este căsătorită cu un bărbat, Hermann Tecklenburg, şi are o fiică dintr-o relaţie anterioară.
  • Bianca Sierra (27 de ani) și partenera sa Stephany Mayor (27 de ani) – primele sportive lesbiene în istoria Mexicului, și-au dezvăluit iubirea în 2016. Au luat decizia de a ieși în public în pofida „tratamentului” descurajant la care au fost „supuse” de antrenorul echipei naționale, Leonardo Cuellar, și acum trăiesc împreună, afișându-și relația, fericite, în văzul tuturor.

Englezoaica Lily Parr (1905-1978) a jucat pentru St. Helens Ladies, Kerrs Ladies şi Preston Ladies, între anii 1919 și 1951, fiind prima sportivă care a recunoscut că este lesbiană! În 2002, a fost singura femeie inclusă în ediţia inaugurală „English Football Hall of Fame”. În fiecare an are loc la Londra trofeul „Lily Parr”, care reuneşte echipe de lesbiene din Franţa, Anglia şi SUA.

„Fiecare persoană trebuie să decidă pentru sine, dar pentru mine este vorba de a avea șansa de a ajuta tinerii. Este important să fii deschis pentru a arăta publicului că este în regulă, este normal. Sunt foarte fericită cu viața mea și asta trebuie să se întâmple cu toată lumea”

Nilla Fischer, căpitanul naționalei de fotbal feminine a Suediei

6,9% dintre jucătoarele prezente la CM de fotbal feminin și-au declarant homosexualitatea, față de doar 2,7% la ediția precedentă

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri