News

Nu renunțați la mască și distanțare! Vaccinarea singură nu poate opri pandemia, avertizează cercetătorii americani

Vaccinarea singură s-ar putea să nu fie suficientă pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, avertizează cercetătorii americani.
02.06.2021 | 18:07
Nu renuntati la masca si distantare Vaccinarea singura nu poate opri pandemia avertizeaza cercetatorii americani
ADVERTISEMENT

Chiar și cu majoritatea populației vaccinate, eliminarea măsurilor de precauție, precum purtarea măștii de protecție sau distanțarea socială, ar putea duce la o creștere a răspândirii virusului, au raportat cercetătorii în revista medicală JAMA Network Open.

Nu renunțați la mască și distanțare! Vaccinarea singură nu poate opri pandemia, avertizează cercetătorii americani

Mehul Patel, profesor asistent de medicină de urgență la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill, și colegii săi au folosit un model matematic pentru a simula răspândirea coronavirusului în rândul celor aproximativ 10 milioane de oameni din Carolina de Nord.

ADVERTISEMENT

Ei au descoperit că infectările cu coronavirus, spitalizările și decesele vor continua să crească dacă măsurile de precauție pandemice, cum ar fi carantina, închiderea școlilor, distanțarea socială și purtarea măștii, vor fi ridicate în timp se desfășoară campania de vaccinare.

„Studiul nostru sugerează că, pentru o populație de 10,5 milioane de locuitori, aproximativ 1,8 milioane de infecții și 8.000 de decese ar putea fi prevenite pe parcursul a 11 luni cu vaccinuri COVID-19 mai eficiente, acoperire mai mare a vaccinării și menținerea NPI (intervenții non-farmaceutice), distanțarea și utilizarea măștilor de protecție”, au scris ei, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

În scenariul în care vaccinuri cu eficacitate de 50% au fost administrate la 25% dintre adulți, modelul a arătat în medie 2,2 milioane de infecții noi când au fost ridicate măsurile de precauție și puțin sub 800.000 de infecții noi când au fost menținute.

Într-un alt scenariu în care vaccinuri cu eficiență de 90% au fost administrate la 75% dintre adulți, modelul a arătat în medie 527.409 de infecții noi atunci când au fost ridicate măsurile de precauție și 450.575 de infecții noi când au fost menținute.

ADVERTISEMENT

E de preferat o acoperire vaccinală mare, chiar cu vaccinuri cu eficiență redusă

Ar fi mai bine să fie administrate vaccinuri cu eficiență mai mică mai multor oameni, au calculat ei. Acest lucru ar reduce riscul de răspândire a virusului mai mult decât administrarea de vaccinuri cu eficacitate mai mare unui număr mai mic de persoane.

„Creșterea substanțială a acoperirii vaccinale, indiferent de eficacitatea vaccinului, este cu adevărat ceea ce pare să țină pandemia sub control”, a declarat Patel.

ADVERTISEMENT

“În cazul în care vaccinul ar fi distribuit doar la o mică parte a populației, am putea vedea chiar creșteri vertiginoase ale numărului de infectări, la magnitudinea a ceea ce am văzut înainte de administrarea vaccinurilor”.

În conformitate cu alte cercetări, modelul a arătat un risc mai mare de spitalizare și deces din cauza COVID-19  în rândul persoanelor de culoare și al celor care trăiesc în comunitățile rurale.

Echipa de oameni de știință a remarcat faptul că la reducerea infecțiilor, spitalizărilor și deceselor în toate grupurile se ajunge prin combinarea vaccinării cu măsurile de precauție pandemice.

Când s-ar putea renunța în siguranță la restricții?

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat luna trecută că, în majoritatea cazurilor, este sigur pentru persoanele vaccinate să circule fără mască în aer liber și în interior.

Ghidul a fost întâmpinat cu analize mixte, unii experți în sănătate publică susținând că SUA nu este suficient de departe în efortul său de vaccinare împotriva COVID-19 pentru a relaxa măsurile de precauție.

Recomandările CDC nu ignoră importanța măsurilor de precauție evidențiate în studiu, a menționat dr. Alexander Doroshenko, profesor asistent la Departamentul de Medicină de la Universitatea Alberta din Canada, într-un comentariu asociat.

Mai degrabă, ele subliniază necesitatea unei abordări echilibrate pentru a permite persoanelor vaccinate să reia activitățile cu risc scăzut.

În viitorul apropiat, continuarea precauțiilor împotriva pandemiei ar putea acționa în sinergie cu vaccinarea contra COVID-19 pentru a pune capăt pandemiei, a spus Doroshenko.

Echipa condusă de Patel nu a încercat să identifice exact momentul în care ar fi sigur să se ridice măsurile de precauție în SUA, dar Patel a remarcat că, pe măsură ce acoperirea vaccinală s-a apropiat de 75% în simulările lor, au văzut că nivelul infectărilor scade.

Puțin peste jumătate din populația adultă din SUA și aproximativ 40% din populația totală a fost complet vaccinată, conform celor mai recente date CDC.

Pe măsură ce acoperirea vaccinării împotriva COVID-19 crește, multe state renunță la măsurile de precauție. California intenționează să elimine toate limitele de capacitate și cerințele de distanțare socială atunci când statul redeschide complet pe 15 iunie.

Alte state leagă sfârșitul restricțiilor de acoperirea vaccinală.

Acestea includ Oregon, care a anunțat planurile de a pune capăt restricțiilor majore impuse de pandemie, odată ce 70% dintre rezidenții eligibili au primit cel puțin o doză de vaccin contra COVID-19.

Patel și colegii săi afirmă că descoperirile lor sugerează că va fi nevoie de un efort coordonat pentru a maximiza acoperirea vaccinală și a practica măsurile de precauție pentru a reduce povara COVID-19 la un nivel care ar putea permite în mod sigur reluarea multor activități economice, educaționale și sociale.

România, în plin program de relaxări deși doar 23% din populație este imunizată complet

Acoperirea vaccinală în România este de 23,1% în ceea ce privește populația eligibilă imunizată complet, în vreme ce un procent de 27,4% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin contra COVID-19, arata datele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Programul de relaxare a debutat pe 15 mai, dată de la care s-a renunţat la masca de protecţie la exterior şi la restricţiile nocturne.

„Pe 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu unele excepţii, târgurile, pieţele sau staţii de transport public.

De asemenea, vor fi eliminate restricţiile de circulaţie de pe parcursul nopţii şi simultan se va renunţa la orice restricţie care vizează programul operatorilor economici”, anunța atunci președintele Klaus Iohannis.

Tot începând cu data de 15 mai, activităţile sportive în are liber sunt posibile cu 25% din locuri ocupate.

În data de 1 iunie a intrat în vigoare un nou set de relaxări. Este vorba, între altele, de organizarea de nunţi, botezuri sau mese festive în exterior cu maxim 70 de persoane şi în interior cu maxim 50 de persoane, organizarea de spectacole în spaţii deschise cu până la 1.000 de persoane sau de competiţii sportive în spaţii deschise cu participarea spectatorilor în limita a 25% din capacitatea spaţiului.

De asemenea, sălile de sport pot funcţiona cu 70% din capacitatea spaţiului, fără mască de protecţie, dacă se asigură o suprafaţă de 7 metri pătraţi pentru o persoană.

ADVERTISEMENT