News

Nu scăpăm de SARS-CoV-2! Inventatorul vaccinului produs de Pfizer avertizează: „Va rămâne cu noi în următorii 10 ani”

27.12.2020 | 08:23
Nu scapam de SARSCoV2 Inventatorul vaccinului produs de Pfizer avertizeaza Va ramane cu noi in urmatorii 10 ani
ADVERTISEMENT

Ugur Sahin, inventatorul vaccinului anti-Covid Pfizer care va fi administrat începând de astăzi în marile orașe europene, avertizează că virusul va continua să își facă simțită prezența în următorii zece ani.

Chiar dacă serul nu poate avea un impact major asupra numărului de infectări, „e nevoie de el ca iarna viitoare să putem intra în noul normal”, susține omul de știință, îndemnând, totodată populația să nu renunțe la măsurile de protecție.

ADVERTISEMENT

Împreună cu soția sa, Ozlem Tureci, turco-germanul a dezvoltat primul vaccin anti-COVID din lume, produs de Pfizer și aprobat în mai multe state ale lumii, printre care și România. De altfel, primele doze au fost distribuite deja celor 10 spitale din prima linie și urmează să înceapă oficial campania de imunizare.

Inventatorul vaccinului anti-COVID produs de Pfizer susține că virusul va continua să facă victime în următorii 10 ani

Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani. Trebuie să ne obișnuim cu faptul că vor mai exista multe focare.

ADVERTISEMENT

Iarna aceasta, vaccinurile nu vor avea impact asupra numărului de infecții. Dar e nevoie de ele pentru ca iarna viitoare să putem intra în noul normal.

Dacă virusul devine mai ușor de transmis s-ar putea să avem nevoie de un procent mai mare de vaccinare pentru ca viața să revină la normal.

ADVERTISEMENT

Vaccinul conține mai mult de 1.270 de aminoacizi și doar nouă dintre aceștia sunt modificați (în virusul mutant). Asta înseamnă că 99% din proteine sunt în continuare aceleași”, a explicat Ugur Sahin.

Ce reacții adverse poate produce vaccinul Pfizer

În altă ordine de idei, Agenția Europeană a Medicamentelor a dat publicității prospectul vaccinului anti-Covid care va fi administrat de astăzi în toate statele membre UE. În ceea ce privește posibilele reacții adverse, acestea sunt clasificate în categorii, de la foarte frecvente (durerea de cap, durerile musculare) la cele cu frecvență necunoscută (reacțiile alergice severe).

ADVERTISEMENT

Substanța activă este vaccin de tip ARNm COVID-19. După diluare, flaconul conține cinci doze a câte 0,3 ml, fiecare cu 30 micrograme ARNm.

ADVERTISEMENT