News

Nu scăpăm de vremea extremă. ANM a prelungit codul galben și codul portocaliu de vijelii și ploi

Vremea extremă va fi prezentă în România și miercuri, conform unor avertizări publicate recent de reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
23.08.2022 | 10:25
Nu scapam de vremea extrema ANM a prelungit codul galben si codul portocaliu de vijelii si ploi
Vremea extremă continua. ANM a emis alte avertizări meteo. Foto: pixnio.com
ADVERTISEMENT

În primul mesaj despre vremea extremă, ANM a emis un cod galben de vijelii, valabil  de marți, ora 10:00, până miercuri, la ora 10:00. Instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploile torențiale vor fi prezente în cea mai mare parte a țării.

Vremea extremă, prezentă și la finalul lunii august

De asemenea, vor fi descărcări electrice, dar și intensificări ale vântului. Pe alocuri, nu vor lipsi vijeliile și grindina. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

ADVERTISEMENT

În cel de-al doilea mesaj al ANM există informații despre un cod portocaliu de ploi torențiale. Avertizarea meteorologică va fi valabilă de marți, ora 10:00, până miercuri, la ora 10:00.

Ploile torențiale vor cădea în nordul Olteniei și al Munteniei, dar și în sudul Banatului. De asemenea, precipitațiile abundente vor fi prezente și în Carpații Meridionali și de Curbură.

ADVERTISEMENT

Mai ales prin acumulare, dar și în intervale scurte de timp, vor fi semnalate cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60…80 l/mp. În alt mesaj, Administrația Națională de Meteorologie s-a referit la un cod galben de caniculă. Valabilitatea acestuia: 23 și 24 august 2022.

Canicula revine după ploile torențiale și vijelii

Astfel, disconfort termic ridicat va fi prezent în sud-estul țării, zonă în care, local, va fi caniculă. În acest context, temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În același timp, valorile minime nu vor coborî sub 19…21 de grade Celsius. În comunicatul remis de ANM se mai arată  că în a doua jumătate a săptămânii, canicula va fi prezentă și în restul țării.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj în funcţie de intensitatea fenomenelor meteorologice.”Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice din luna iulie 2022, se poate observa că regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost foarte cald pe areale extinse din Muntenia, Oltenia și pe areale restrânse din sudul Moldovei. În Banat, Crișana, în centrul și nord-vestul Transilvaniei, dar și în centrul și sudul Maramureșului regimul termic a fost foarte cald și mai ales extrem de cald.

Izolat, în zona montană înaltă, acesta a fost foarte cald. Regimul termic s-a încadrat în limite normale doar în jumătatea estică a Deltei Dunării”, se arată în caracterizarea climatologică valabilă pentru iulie 2022.

ADVERTISEMENT