News

Furtunile lovesc puternic România. ANM, alerte cod galben și portocaliu de vijelii, averse torențiale și grindină. Update

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică două avertizări care includ cod galben și cod portocaliu de caniculă și vijelii. Codul galben de caniculă este valabil până marți.
03.07.2022 | 12:04
Furtunile lovesc puternic Romania ANM alerte cod galben si portocaliu de vijelii averse torentiale si grindina Update
Cod portocaliu de vreme rea în multe județe din România. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT
03-07-2022
14:51

Județul Caraș-Severin, sub cod portocaliu de furtuni și vijelii

Până la ora 18:30, localitățile Oravița, Anina, Bozovici, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Vărădia, Berliște, Vrani, Ciuchici din județul Caraş-Severin sunt sub cod portocaliu de furtuni.

Conform ANM, aici se vor semnala averse torențiale ce vor cumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie și căderi de grindină.

03-07-2022
14:03

Cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județul Sibiu

De la ora 17.05 până la 18.00, mai multe localități din județul Sibiu se află sub alertă cod portocaliu de furtună.

Vizate sunt municipiul Sibiu, Cisnădie, Săliște, Rășinari, Șelimbăr, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Slimnic, Gura Râului, Loamneș, Orlat, Poiana Sibiului, Cristian, Șura Mare, Șura Mică, Tilișca, Poplaca, Apoldu de Jos și Ludoș.

Aici se vor semnala vijelii cu rafale de peste 70…75 km/h, averse care vor acumula local 30-35 l/mp, grindină și frecvente descărcări electrice.

03-07-2022
13:22

ANM anunță furtuni în Teleorman și Dâmbovița. S-a emis cod galben

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben nowcasting de furtuni pentru localități din județele Teleorman și Dâmvovița

În Tătărăștii de Jos, Poeni, Siliștea, Scurtu Mare, Sârbeni (Teleorman) și Șelaru, Răscăeți (Dâmbovița) sunt prognozate descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni și averse ce vor acumula 15…20 l/mp.

Alerta este în vigoare în intervalul orar 16:15 – 17:15.

Vremea rea va fi prezentă și în următoarele zile. În prima avertizare meteorologică, ANM a emis cod galben de caniculă valabil în zilele de 3, 4, 5 iulie. Fenomenele vizate se referă la valul de căldură și la disconfortul termic ridicat.

Nu scăpăm de vremea caniculară

În intervalul menționat, ANM a subliniat că valul de căldură se va menține în toate regiunile. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș.

ADVERTISEMENT

În aceste zone, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade Celsius, iar cele minime între 17 și 20 de grade Celsius.

Cod portocaliu de caniculă în mai multe județe

Luni și marți (4, 5 iulie), ANM e emis cod portocaliu de caniculă în zonele joase din vestul și nord-vestul țării. Aici, valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

ADVERTISEMENT

Mai ales după-amiaza se vor înregistra valori de 36…38 de grade Celsius, în timp ce noaptea, ele nu vor coborî sub 18…22 de grade. Prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat. Mai departe, urmează a doua avertizare meteorologică a specialiștilor ANM.

Cod portocaliu de caniculă. Foto: ANM

Cod galben de vijelii duminică, până la ora 23:00

Duminică, de la ora 12:00 până la ora 23:00, meteorologii au emis cod galben de vijelii în zonele de deal și munte. La fel va fi în Transilvania, local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei.

ADVERTISEMENT

Vor fi înregistrate averse ce vor avea și caracter torențial. Totodată, vor fi semnalate descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

Pe site-ul oficial, Administrația Națională de Meteorologie a mai notat că fenomenele specifice instabilității atmosferice vor fi semnalate izolat și în restul țării.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de vijelii

Duminică, până la ora 23:00 avem și Cod portocaliu de vijelii. Vor fi averse torențiale în zonele de munte și în nord-vestul Olteniei. Cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp. De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajul în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Cod portocaliu de vijelii în centrul țării. Foto: ANM

Altfel, amintim că sâmbătă, o furtună puternică a provocat multe pagube la Craiova: au fost mașini luate de ape, acoperișuri distruse și copaci doborâți.

ADVERTISEMENT