News

Nu scăpăm de vremea rea! ANM a emis un nou cod portocaliu de furtuni. Cele mai afectate zone

Autor: Alexa Serdan | 25.06.2019 | 11:50
Nu scăpăm de vremea rea! ANM a emis un nou cod portocaliu de furtuni. Cele mai afectate zone
ANM a emis un nou cod portocaliu de furtună Sursa foto: a1.ro

Agenția Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare cod portocaliu de furtuni. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în special în zonele sudice, estice și centrale. Meteorologii spun că se vor semnala averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mo, iar pe arii restrânse 35-40 l/mp.

Care sunt zonele afectate de codul portocaliu de furtună

ANM a transmis publicității o nouă avertizare meteorologică în ceea ce privește disconfortul termic accentuat. Avertizarea intră în vigoare pe 25 iunie, de la ora 11:00 și este valabilă până pe 27 iunie, ora 20:00. Vremea se va menține în continuare călduroasă, iar disconfortul termic se va face simțit în special după-amiaza. Pe arii extinse în zonele de câmpie și podiș indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. În Câmpia de Vest temperaturile vor depăși pragul de 30 de grade Celsius, miercuri. La fel se va întâmpla joi, 27 iunie, în zonele joase de relief.

În plus, meteorologii au emis un nou cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Codul intră în vigoare astăzi, 25 iunie, ora 11:00 și este valabil până la ora 23:00. Zonele afectate sunt Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul Olteniei, zona Carpaților de Curbură și Meridionali și Munții Banatului. În aceste zone sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp. Și în restul țării se vor manifesta aceste fenomene, dar pe suprafețe restrânse. 

Codul portocaliu de intensificări ale vântului, vijelii și cantități de apă însemnate intră în vigoare la ora 13:00, astăzi și este valabil până la ora 23:00. În județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași se vor semnala vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină. Vântul va sufla cu viteze la rafală de 80-90 km/h. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp, iar izolat vor atinge chiar și 50-60 l/mp. Și în orașul Constanța sunt așteptate aceleași fenomene extreme. 

Care sunt zonele vizate de codul portocaliu
ANM a emis un nou cod portocaliu de furtună valabil până la miezul nopții
Sursa foto: kanald.ro

Cum va arăta vremea în București

În Capitală, vremea se va menține călduroasă, iar disconfortul termic se va face simțit. Temperatura maximă va atinge valoarea de 31 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, iar în a doua parte a zilei cerul se va înnora și vor exista perioade în care se vor semnala averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibile vijelii și condiții de grindină.

 

 

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!