News

Nu se mai trece la ora de iarnă și la ora de vară. Toată lumea aștepta această decizie

16.09.2020 | 08:50
Nu se mai trece la ora de iarna si la ora de vara Toata lumea astepta aceasta decizie
ADVERTISEMENT

În viitorul nu foarte îndepărtat, trecerea permanentă la ora de iarnă și la ora de vară va deveni istorie în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Recent, Comitetul de Turism şi Transporturi al UE a propus oprirea schimbării sezoniere a orei, ceea ce nu ar modifica dreptul ţărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard.

ADVERTISEMENT

Măsura vine după ce, în februarie, Parlamentul European a propus ca schimbarea orei în ultima duminică din martie 2021 să fie ultima pentru ţările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară.

Ce se întâmplă cu ora de iarnă și ora de vară. Toată lumea aștepta această decizie

Această permanentă trecere la ora de vară și la ora de iarnă este pe cale de a lua sfârșit în Zona Euro. Astfel, pentru statele care decid să îşi păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminica din martie 2021.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, țările membre care optează să îşi păstreze ora standard, cunoscută şi sub numele de ”ora de iarnă”, se schimbă ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Având drept scop protejarea pieței unice, Comisia Europeană va discuta amplu propunerile de fus orar ale statelor. Astfel, ţările UE vot trebui să stabilească şi să comunice între ele toate modificările pe care le fac şi să se asigure că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele nu perturbă funcţionarea pieţei interne.

ADVERTISEMENT

Majoritatea optează pentru stoparea schimbării orei

În urmă cu doi ani, CE a organizat o consultare publică, iar aceasta a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16% doreau să le păstreze.

UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente.

ADVERTISEMENT

Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.

În ceea ce privește România, noi am trecut pentru prima dată la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 devenea ora 01:00. Decizia era luată pentru a economisi energie electrică și, implicit, pentru a beneficia mai mult timp de lumina naturală.

Din 1933 până în 1939, ceasul era dat înainte în dimineaţa primei duminici din aprilie. Din 1984, anul în care ţara noastră reuşea cea mai bună prezenţă olimpică din istoria participărilor, ceasul era dat înainte în dimineaţa ultimei duminici din martie.

ADVERTISEMENT
Tags: