News

”Nu se va construi niciun spital nou prin PNRR”. Adriana Pistol, secretar de stat în MS, contrazice un comunicat al instituției

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, luni, 18 iulie, că nu se va construi niciun spital nou prin PNRR. Această reacție contrazice un comunicat al instituției, emis vineri, 15 iulie.
18.07.2022 | 16:42
Nu se va construi niciun spital nou prin PNRR Adriana Pistol secretar de stat in MS contrazice un comunicat al institutiei
Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că niciun spital nou nu va fi construit prin PNRR. Sursa foto: colaj Fanatik / captură Facebook
ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă susținută luni, 18 iulie, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a venit cu precizări în privința celor 25 de spitale noi promise de instituția din care face parte.

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că niciun spital nou nu va fi construit prin PNRR

Fosta șefă a INSP contrazice un comunicat al Ministerul Sănătății. Instituția condusă de Alexandru Rafila anunța, vineri, că ”până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență”.

ADVERTISEMENT

Medicul Adriana Pistol face lumină în această mare de promisiuni. Aceasta afirmă că, de fapt, nu se va construi niciun spital nou prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

În realitate, conform secretatului de stat din MS, e vorba de 25 de unităţi medicale existente care vor fi finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, construcţii, reamenajări.

ADVERTISEMENT

”În mod sigur va dura, nu pot să vă dau un termen cât va dura, pentru că este o procedură destul de laborioasă. Problema este că nu vor construi 25 de spitale.

În PNRR aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri de construcţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parţial în anumite secţii, deci nu se vor construi 25 de spitale”, a precizat secretarul de stat.

ADVERTISEMENT

La întrebarea ”câte dintre aceste spitale sunt noi?”, Adriana Pistol a răspuns: “Niciunul. 25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49 pe baza acelor criterii care au fost elaborate pentru a primi bani să-şi îmbunătăţească stadiul în care ei lucrează acum. Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25”.

Ce anunța Ministerul Sănătății în urmă cu doar trei zile

Vineri, 15 iulie, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Ministerul Sănătății se lăuda că, până în 2026, un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri PNRR.

ADVERTISEMENT

În plus, Ministerul Sănătății anunța că a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.

”Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective inscrise de către Ministerul Sănătății in anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană.

Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro. Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional”, se arăta în comunicatul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT