News

Nu ştii cu cine să votezi? Iată testul care îţi arată ce partid te reprezintă

03.12.2020 | 17:16
Nu stii cu cine sa votezi Iata testul care iti arata ce partid te reprezinta
ADVERTISEMENT

Pentru cei care nu știu cu cine să voteze sau vor să afle care formațiune politică este mai aproape de ideile și viziunile lor în societate, există în online testul care arată orientarea politică și cu cine ar trebui să votezi, conform unor opțiuni specifice.

Duminică 6 decembrie, aproape 19 milioane de români sunt așteptați să-și exprime opțiunea electorală la Alegerile Parlamentare, un scrutin electoral special, desfășurat în condiții de pandemie.

ADVERTISEMENT

Aplicația TestVOT 2020, lansată încă din 208, te ajută să afli numele formațiunii politice de care ești cel mai aproape în momentul de față și care îți împărtășește cel mai bine viziunea. În funcție de rezultatul acestui test, alegătorii se pot orienta la alegeri.

Testul care îți arată orientarea politică și cu cine ar trebui să votezi

La ora actuală, pe timp de pandemie și într-o perioadă cu mari probleme de ordin economic, este foarte important să fim la curent cu ce fel de soluții propun partidele intrate în cursa pentru un loc în Parlament.

ADVERTISEMENT

Ce face aplicația TestVOT 2020. Cetățenii pot vedea, cu ajutorul acestui mijloc online, de care partid sunt mai apropiați în funcție de răspunsurile date la un set de întrebări legate de teme importante care vizează societate în prezent. Majoritatea sunt propuse de partide și vor face obiectul legislaturii și guvernării în următorii patru ani, perioada 2020-2024.

Testul nu se vrea a fi un îndemn la a vota cu cineva anume, ci pur și simplu un chestionar informativ care să indice valorile de care se apropie cetățeanul și ce partid i le împărtășește în acest moment.

ADVERTISEMENT
  • TestVOT 2020 poate fi încercat AICI

Cum funcționează testul

Aplicația TestVot a fost realizată de OpenPolitics.ro și este singura de acest gen din România care a fost disponibilă la toate alegerile naționale începând cu 2008.

Modelul pentru alegerile parlamentare din 2020 are 23 de întrebări. În funcție de poziția ta pe fiecare subiect, poți alege una din cele 6 variante de răspuns, de la ”complet de acord” la ”dezacord total” (inclusiv opțiunea „nu știu/ nu am o opinie”).

ADVERTISEMENT

După ce terminați chestionarul, puteți vedea mai multe tipuri de grafice, care arată distanța ta față de partide. Acestea se bazează pe un scor al compatibilității cu fiecare partid care poate merge de la 0 la 100 (100 reprezentând compatibilitate perfectă pe întrebările din TestVot). Iată, mai jos, un model.

Sursa foto: testvot.eu

În aplicația TestVot au fost incluse primele 6 partide conform sondajelor de opinie. Acestea au fost contactate prin email și/sau prin mesaje pe site-urile și paginile lor, pe rețelele de socializare, cu solicitarea de a completa un chestionar care conținea un set de 23 întrebări.

ADVERTISEMENT