News

Nu toţi cei vaccinaţi contra Covid dezvoltă anticorpi. Un nou studiu realizat în România

09.02.2021 | 16:30
Nu toti cei vaccinati contra Covid dezvolta anticorpi Un nou studiu realizat in Romania
ADVERTISEMENT

Un studiu făcut pe 179 de peroane indică faptul că doar 3 persoane care au fost vaccinate anti-Covid nu au dezvoltat anticorpi.

Datele preliminare au fost prezentate de MedLife printr-un comunicat de presă. Studiul mai arată faptul că numărul anticorpilor este mai mare după a doua doză și că persoanele care au trecut prin infecție dezvoltă mai mulți anticorpi, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

Din totalul persoanelor care au participat la cercetare, 142 au fost testate negativ la testul PCR înainte de administrarea primei doze de vaccin, 33 de persoane au avut un test RT-PCR pozitiv în perioada mai – decembrie 2020, iar 4 persoane s-au infectat după prima doză de vaccin.

Doar 3 persoane n-au făcut anticorpi după ce s-au vaccinat anti-Covid

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 179 de persoane, personal medical și auxilar, cu vârste cuprinse între 24-79 ani, care au fost vaccinate anti-Covid.

ADVERTISEMENT

În cazul persoanelor care nu au trecut anterior prin infecția cu coronavirus, s-a constatat că răspunsul imun este scăzut înainte de administrarea celei de-a doua doze. Astfel, doar la 20% dintre persoane s-au determinat concentranții mai mari de 80 AU/ml (concentrații necesare neutralizării virusului SARS-CoV-2), aceștia aflându-se în intervalul 15 – 21 de zile de la prima doză de vaccin. Procentul se dublează, însă, în primele zile după rapel și ajunge la aproape 100% la 7-10 zile după a doua injecție.

Din eșantionul de 142 de persoane care nu fuseseră infectate cu noul coronavirus, două persoane nu au dezvoltat anticorpi nici în primele 6 zile după rapel. În schimb, persoanele care au trecut prin boală dezvoltă o concentrație de anticorpi semnificativ mai mare chiar din primele zile după vaccin, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Din totalul de 33 de persoane din acest eșantion, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile. Specialiștii au remarcat că cei care au trecut prin boală pot dezvolta o cantitate de anticorpi neutralizanți de peste 10 ori mai mare, cel puțin asta indică datele comparate ale persoanelor aflate în intervalul 1-6 zile de la rapel.

Numărul de persoane evaluate va urca la 1.000, au anunțat reprezentanții companiei. Anticorpii vor fi evaluați la 20 de zile de la prima doză de vaccin și la 10-14 zile după cea de-a doua doză. Studiul va continua, urmând să fie analizate datele la 3 luni și respectiv, 6 luni post-vaccinare.

ADVERTISEMENT

„În această etapă avem rezultate preliminare, bazate pe un eșantion mic, însă valoarea științifică va crește odată ce vom depăși pragul de 1.000 de persoane analizate. Totuși, premisele sunt bune, având în vedere că atât persoanele care au avut infecție COVID, cât și cele care nu au trecut anterior prin boală dezvoltă anticorpi după administrarea ambelor doze. Vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluția anticorpilor post-vaccinare pentru a informa în timp util autoritățile în ceea ce privește perioadă în care se păstreză titrul de anticorpi neutralizanți și momentul în care începe să scădă”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

ADVERTISEMENT