News
notix pixel id

Nu va fi o întrerupere a gazelor în UE. Comisia Europeană, anunț liniștitor în criza energetică. Situația specială a României

Oficialii de la Bruxelles ne transmit că în UE nu va fi nici o întrerupere de gaze. „Cazul României este atipic, întrucât are şi producție de gaze”, au precizat oficialii Comisiei Europene.
10.11.2021 | 16:52
Nu va fi o întrerupere a gazelor în UE. Comisia Europeană, anunț liniștitor în criza energetică. Situația specială a României
Nu va fi o întrerupere a gazelor, în UE. Comisia Europeană, anunț liniștitor în criza energetică. Situația specială a României. Colaj foto Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu există un pericol major de perturbare a furnizării de gaze naturale în Uniunea Europeană pentru această iarnă, anunță Comisia Europeană. Totuși, instituția va continua să supravegheze anumite zone astfel încât să se evite orice blocaj, se mai arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Oficialii UE spun că nu va fi o întrerupere a furnizării de gaze

În ceea ce privește România, oficialii precizează că această situație ar fi una atipică în raport cu alte țări, deoarece, cu toate că țara noastră are rezerve mai reduse de gaze naturale, are producție.

„Nivelul actual al stocurilor de gaze este de aproximativ 75% din capacitatea totală, în medie, la nivelul întregii Uniuni Europene. Nu există un risc imediat să apară probleme cu aprovizionarea în această iarnă, dar unele regiuni trebuie monitorizate atent pentru a ne asigura că nu apare un astfel de risc”, au precizat oficialii Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

În opinia reprezentanților UE, România nu se află în rândul statelor în care un astfel de risc ar exista.

„Sunt state care au un nivel al stocurilor foarte bun, cum ar fi Franța, Italia. Alte state au stocuri mai reduse, aici fiind inclusă și România, însă cazul României este atipic întrucât are şi producție de gaze”, precizează reprezentanții europeni.

ADVERTISEMENT

România, una dintre puținele țări europene cu producție proprie de gaze

„Este una dintre puținele țări europene cu producție proprie, ceea ce ar trebui să atenueze situația legată de stocuri. Pe de altă parte, există țări cu stocuri mici, care depind în mare parte de o singură sursă de import și care nu au nici producție internă. Acestea sunt cele monitorizate, dar România nu este printre ele”, au precizat oficialii de la Bruxelles, conform Agerpres.

În plus, după aceleași surse, Gazprom a respectat obligațiile de furnizare a cantităților prevăzute în contracte, fără însă să reușească să acopere creșterea solicitării pe piața Uniunii Europene, ca în cazul altor regiuni.

ADVERTISEMENT

„Este foarte important ca, la nivel european, să reducem dependența de importuri, să avem diversificarea surselor de aprovizionare şi să avem interconectare”, au mai adăugat oficialii europeni.

Prețurile au explodat în România

În țara noastră prețurile au explodat în 2021. În octombrie, nivelul inflației în țara noastră a ajuns la aproape 8%.

ADVERTISEMENT

De asemenea, energia electrică, gazul natural, carburanții și uleiul de gătit au cunoscut cele mai mari majorări de prețuri în ultimul an. Totodată, octombrie este și prima lună fără reduceri de prețuri față de aceeași lună a anului trecut, potrivit rezultatelor publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Astfel, între octombrie 2020 și octombrie 2021, prețul energiei electrice a crescut cu 24,65%, cel al gazelor naturale cu 46,07%, iar cel al combustibililor cu 23,51%.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri