News

Nu va mai fi nevoie de declarație pe propria răspundere pentru elevii care merg la școală! Monica Anisie a făcut anunțul

31.08.2020 | 23:55
Nu va mai fi nevoie de declaratie pe propria raspundere pentru elevii care merg la scoala Monica Anisie a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Pe 14 septembrie, când este programat să înceapă noul an școlar, părinții nu vor mai fi obligați să completeze îndelung contestata declarație pe propria răspundere în cazul în care vor decide să-și trimită copiii în sălile de clasă. Anunțul a fost făcut de Monica Anisie, în urma întrevederii avute luni, 31 august cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la solicitarea premierului Ludovic Orban.

Totodată, acesta a solicitat ca normele ce vizează anul școlar 2020-2021 să fie definitivate în timp util pentru a putea fi date publicității în prima zi a lunii septembrie și explicate cu lux de amănunte în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul Raluca Turcan declarase deunăzi că părinţii „trebuie să fie solidari în desfăşurarea acestui proces de începere şi de continuare a anului şcolar” și să declare pe propria răspundere că elevii nu au fost diagnosticați cu COVID-19 și nu au intrat în contact cu persoane testate pozitiv.

Anunț important pentru părinții care vor să-și trimită copiii la școală. Nu va mai fi nevoie de declarație pe propria răspundere

I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declaraţie pe propria răspundere din partea părintelui şi acesta a fost de acord.

ADVERTISEMENT

Normele pentru începerea şcolii pe le publicăm mâine (n.r. marţi, 1 septembrie) nu vor mai cuprinde declaraţia pe propria răspundere”, a anunțat Monica Anisie, declarațiile sale fiind confirmate ulterior de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC), printr-un comunicat de presă.

Pe 14 septembrie, odată cu începerea noului an școlar, părinții ar fi trebuit să completeze declarația, măsură care a stârnit un val de nemulțumire, mai ales după afirmațiile vicepremierului Raluca Turcan, care atrăgea atenția asupra importanței unui astfel de document în contextul actual.

ADVERTISEMENT

Părinţii trebuie să fie solidari în desfăşurarea acestui proces de începere a anului şcolar şi de continuare a anului şcolar. Nu poţi să gestionezi doar la nivel de Minister al Educaţiei, doar la nivel de şcoală începerea anului şcolar fără să atragi părinţii.

Părinţii trebuie să îşi verifice copiii în fiecare dimineaţă dacă nu au simptome, dacă nu au febră, dacă pot să îşi trimită copiii la şcoală, pentru că nu e vorba doar de sănătatea copilului lor, ci de sănătatea întregii comunităţi în care aceştia intră.

ADVERTISEMENT

Nu am discutat în momentul acesta schimbarea acestei declaraţii, cert este că mesajul acesta este: părintele este la fel de responsabil aşa cum a fost şi în perioada de examene, aşa cum părintele a fost şi în perioada pandemiei, la fel trebuie să fie şi la începutul de an şcolar. Da, să declare pe proprie răspundere, dacă sunt conştienţi de faptul că atunci când îşi trimit copilul la şcoală, acesta trebuie să fie sănătos sau să nu aibă simptomatologie”, spunea vicepremierul pe data de 22 august.

Monica Anisie vrea ca președintele ONAC să fie demis: „Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitației pentru tablete”

În altă ordine de idei, cele 250.000 de tablete care ar fi trebuit distribuite elevilor din întreaga țară în vederea cursurilor online nu vor putea fi achiziționate în timp util. În aceste condiții, Monica Anisie solicită premierului Orban demiterea președintelui Oficiul Național de Achiziții Centralizate.

Ministerul a început demersurile pentru achiziționarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când a fost alocată prin Hotărâre de Guvern suma de 150 de milioane de lei. Toate instituțiile implicate, inclusiv ONAC, și-au luat angajamentul să încheie, în termenii agreați, toate procedurile, astfel încât dispozitivele să fie, în prima zi de școală, la dispoziția elevilor.

Deși au beneficiat de tot sprijinul Ministerului Educației și Cercetării […], oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanți și proactivi în identificarea de soluții rapide, dovadă fiind rezultatul catastrofal al acestui întreg proces. Mai grav, ONAC nu a informat în timp util Ministerul Educației și Cercetării cu privire la stadiul licitației, deși au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT