News

Nuclearelectrica a cumpărat uraniu de 250 milioane de dolari, iar valoarea contractului se poate dubla. În 2021, l-a achiziţionat la un preţ de două ori mai mic

Nuclearelectrica, cea care administrează centrala de la Cernavodă, a achiziționat uraniu pentru fabricarea de combustibil nuclear. În 2021, preţul acestuia a fost mult mai mic.
28.11.2022 | 12:15
Nuclearelectrica a cumparat uraniu de 250 milioane de dolari iar valoarea contractului se poate dubla In 2021 la achizitionat la un pret de doua ori mai mic
Nuclearelectrica a achiziționat uraniu ce va fi prelucrat la Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești. Combustibilul va fi folosit apoi pentru funcționarea reactoarelor nucleare de la Centrala Cernavodă Colaj foto: FANATIK / Sursa foto: Facebook Nuclearelectrica
ADVERTISEMENT

Societatea Națională Nuclearelectrica SA este singurul producător de energie electrică prin procedee nucleare din România, precum și de combustibil nuclear de tip CANDU 6. Aceasta din urmă este o tehnologie canadiană folosită pentru cele două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă, care utilizează uraniul natural drept combustibil și apă grea ca moderator de neutroni și agenți de răcire.

Nuclearelectrica a achiziționat 1500 tone de uraniu

Pe 18 februarie 2022, Nuclearelectrica a publicat un „Anunț de intenție-proces de evaluare pentru selectarea unor potențiali furnizori de U3O8 (Concentrat de uraniu natural) cu un conținut de uraniu de minim 65%”. În anunț se menționează că Nuclearelectrica deține două sucursale, centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, care produce energie electrică și termică, și Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești.

ADVERTISEMENT

Cele două unități de operare ale Nuclearelectrica acoperă aproximativ 20% din necesarul de consum al României. Combustibilul nuclear necesar pentru funcționarea Unităților 1 și 2 ale Centralei de la Cernavodă este fabricat în cadrul Sucursalei Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Pitești. „În contextul descris mai sus, SNN lansează prin prezentul Anunț de intenție un proces de evaluare, pentru selectarea unor potențiali furnizori de U3O8 (Concentrat de uraniu natural) cu un conținut de uraniu de minim 65%.”, se scrie în anunț.

Pe 27 martie 2022, Nuclearelectrica  a postat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, pentru participarea la o licitație al cărei obiect este „U3O8 (concentrat de uraniu natural) cu un conținut de uraniu de minim 65%”. De asemenea, se menționa că durata maximă a acordului cadru este de 48 de luni, dar și cantitatea maximă de uraniu U308, 1.500 de tone.

ADVERTISEMENT

„Estimări ale cantităţilor minime şi maxime care ar putea fi solicitate pe durata întregului acord-cadru: min. 600 tone U în U3O8 (600.000 kg U în U3O8), max. 1.500 tone U în U3O8 (1.500.000 kg U în U3O8. Frecvenţa de atribuire a contractelor subsecvente: se estimează atribuirea a 4 contracte subsecvente pe perioada acordului-cadru (câte un contract subsecvent la fiecare 12 luni)”, se mai scrie în contract.

O tonă de uraniu a costat 169.000 de dolari

Contractele subsecvente se încheie pentru cantități suplimentare de uraniu, la un asemenea contract urmând să se livreze o cantitate maximă de 600 tone de uraniu U308. „Estimări ale cantităţilor minime şi maxime care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent dintre cele care urmează să fie atribuite pe durata acordului-cadru: min. 200 tone U în U3O8 (200.000 kg U în U3O8), max. 600 tone U în U3O8 (600.000 kg U în U3O8).”, se mai scrie în document.

ADVERTISEMENT

La valoarea totală a acordului cadru s-a notat că 224.220.000 de dolari fără TVA reprezintă cea mai scăzută ofertă și că cea mai ridicată ofertă, de 253.500.000 USD, a fost luată în considerare. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent care urmează să fie atribuit pe durata acordului-cadru, adică patru ani, este de 72.000.000 USD fără TVA.

Pe 18 noiembrie 2022, conform informațiilor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, Nuclearelectrica a semnat contractul, a cărui valoare este de că 224.220.000-253.500.000 USD, cu doi furnizori, canadienii de la Cameco Corporation și kazahii de la NAC Kazatomprom JSC. În contract se menționează că valoarea totală estimată a acordului cadru este de 253.500.000 USD, adică valoarea maximă, ceea ce înseamnă că prețul unei tone de uraniu U308 a fost plătit cu 169.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Cum vor fi patru contracte subsecvente în cele 48 de luni ale acordului cadru, a căror valoarea maximă este de câte 72 milioane de dolari, înseamnă că Nuclearelectrica va plăti 288 milioane USD în cazul în care va achiziționa cantitățile maxime din contractele subecvente, câte 600 tone. Astfel, valoarea totală a achiziției, adică acordul cadru plus cele patru contracte subsecvente, ar ajunge la peste jumătate de miliard de dolari, mai exact la 541.500.000 USD.

În 2021, Nuclearelectrica a plătit 76.570 USD pe tona de uraniu

Nuclearelectrica a mai cumpărat uraniu U308, conform platformei achizițiilor publice. Pe 25 august 2021, s-a semnat un contract cu o durată de 12 luni, a cărui valoare a fost de 19.908.200 USD, furnizorul fiind NAC Kazatomprom JSC. Cantitatea de uraniu livrată a fost de 260 tone, ceea ce înseamnă că prețul unei tone de uraniu U308 a fost de 76.570 de dolari, de două ori mai ieftin decât s-a plătit în noiembrie 2022. Nucearelectrica a mai dorit să achiziționeze uraniu și acum trei ani, publicând un anunț de participare pe e-licitatie.ro în data de 24 martie 2019. Obiectul achiziției era reprezentat de 220 tone de uraniu U308, durata contractului fiind de 12 luni.

„Achiziția are ca obiect U3O8 (Concentrat tehnic de uraniu natural) cu un conținut de uraniu de minim 65%, ce urmează fi prelucrat în vederea obținerii de pulbere sinterizabilă de UO2, necesară în procesul de fabricare a fasciculelor de combustibil nuclear la FCN Pitești.”, s-a scris în anunț. Până la urmă, contractul nu a fost atribuit. “Aceasta procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți înscriși”, s-a anunțat pe 18 aprilie 2019. La Nuclearelectrica SA, acționar principal este statul român, prin Ministerul Energiei (82,4981%), iar alți acționari persoane fizice și juridice dețin 17,5019% din companie.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori