News

Număr imens de șomeri în SUA. Ce prevede ajutorul de 2 trilioane de dolari promis de Joe Biden

15.01.2021 | 20:30
Numar imens de someri in SUA Ce prevede ajutorul de 2 trilioane de dolari promis de Joe Biden
ADVERTISEMENT

America este într-un colaps economic, iar viitorul preşedinte, democratul Joe Biden, a prezentat un plan urgent de relansare menit să reducă numărul imens de șomeri. Concret, vorbim de 1,9 trilioane de dolari. FANATIK îți spune în ce direcții vor fi distribuiți banii, dar și câți oameni au rămas fără loc de muncă în ultimele 30 de zile.

Prin acest program se dorește o accelerare a campaniei de vaccinare și o creștere a ajutorului direct acordat americanilor și comunităților locale care suferă de pe urma efectelor economice ale pandemiei.

ADVERTISEMENT

„Nu avem timp de pierdut. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum”, a transmis Biden. Sume mari vor fi cheltuite strict pentru vaccinare, dar administrația Biden vrea să sprijine cu aproximativ 440 de miliarde de dolari și micile afaceri și comunitățile locale. Cea mai mare parte a banilor se va duce pe ajutoare directe pentru americanii care și-au pierdut locurile de muncă.

Câți bani se vor duce în buzunarul americanilor? Joe Biden: ”Vedem o criză profundă a suferinței”

Ajutorul propus de noul Președinte SUA urmează să fie aprobat de Congres și include 1 trilion de dolari ca ajutor direct pentru populație. Fiecare american va primi 1.400 de dolari.

ADVERTISEMENT

Noua administrație dorește o majorare a salariului minim la 15 dolari pe oră. În momentul de față acesta este situat la 7,25 de dolari pe oră, conform NYTimes.

Ajutoarele suplimentare de şomaj, din care trăiesc în continuare 18 milioane de americani, vor fi prelungite până la sfârşitul lui septembrie.

ADVERTISEMENT

Școlile ar putea obține bani pentru redeschidere

Administrația declară că dorește să facă investițiile necesare pentru a îndeplini obiectivul președintelui ales de a redeschide în siguranță o majoritate a școlilor de la grădiniță până la clasele 1-8. Acest lucru ar urma să se întâmple în primele 100 de zile de mandat ale lui Joe Biden.

Concret, se vor aloca 170 de miliarde de dolari pentru școli, suplimentate și de fonduri locale și de stat. Aproximativ 130 de miliarde de dolari din aceștia s-ar îndrepta spre redeschidere, în timp ce o mare parte din restul banilor ar merge pentru a ajuta colegiile care se ocupă de trecerea la învățământul la distanță și de alte probleme legate de pandemie.

ADVERTISEMENT

Statele și localitățile ar putea primi ajutor 

Planul de redresare include și 440 de miliarde de dolari care se vor duce către comunități, potrivit administrației. Planul de ajutorare ar presupune miliarde de subvenții și programe de împrumut pentru întreprinderile mici (modul în care acestea ar funcționa nu este pe deplin clar) și 350 de miliarde de dolari în finanțare de urgență pentru guvernele de stat, locale și teritoriale.

Măsurile de sănătate publică sunt în prim plan în ajutorul oferit de Joe Biden

Aproximativ 160 de miliarde de dolari se vor duce către programul național de vaccinare, teste extinse, locuri de muncă în sănătate publică și alte măsuri menite să combată virusul.

50 de miliarde de dolari vor merge pentru îmbunătățirea testării și 40 de miliarde de dolari vor fi alocați pentru susținerea echipamentelor de protecție și a consumabilelor, desfășurarea personalului de intervenție în caz de urgență și îmbunătățirea producției de aprovizionare, conform sursei citate.

Părinții vor primi ajutor financiar

Planul ar crește temporar mărimea creditelor fiscale pentru mai multe familii și le va face „rambursabile”. Asta înseamnă că oamenii ar primi bani chiar dacă nu câștigă suficient pentru a datora impozite pe venit.

Familiile cu copii până la 13 ani ar putea primi în total până la 4.000 de dolari dacă au un copil sau 8.000 dolari pentru doi sau mai mulți copii. Familiile care câștigă mai puțin de 125.000 de dolari pe an ar primi creditul integral, în timp ce cei care câștigă până la 400.000 de dolari  ar primi un credit parțial.

Joe Biden vine 2 trilioane de dolari pentru salvarea economiei. Peste 140.000 de americani au rămas șomeri în decembrie

În primăvara lui 2020, când SUA se lovea de primul val al pandemiei, numărul șomerilor a urcat furtunos către 29 de milioane de persoane. De atunci, lucrurile au început să-și revină timid. Dar, în decembrie, America a fost devastată de recorduri negative de infecții și decese provocate de Covid-19. Acest lucru a afectat din plin economia.

Cererile noi pentru ajutor de şomaj au atins cote alarmante în ultimele zile.  Este evident impactul resimţit în continuare de piaţa muncii în contextul restriciilor impuse, conform NYTimes.

Nivelul cererilor noi de şomaj a crescut  la 965.000 în prima săptămâna din ianuarie, conform datelor publicate de Departamentul Muncii. Peste 5 milioane de americani primesc ajutor de multe luni și nu și-au mai găsit loc de muncă. Se pare că șocul asupra economiei este mai mare decât la criza din 2007-2009.

„Restricţiile impuse pentru a combate al treilea val al pandemiei de Covid-19 au produs o deteriorare semnificativă”, a declarat Ian Shepherdson, economist.

ADVERTISEMENT
Tags: