News

Număr incredibil de persoane care au beneficiat de tratament cu plasmă în Spitalul Militar din București

03.08.2020 | 19:30
Numar incredibil de persoane care au beneficiat de tratament cu plasma in Spitalul Militar din Bucuresti
ADVERTISEMENT

Șeful secției ATI din Spitalul Militar Central din București a dezvăluit carențele tragice ale sistemului medical românesc.

Zeci de oameni mor zilnic în spitale, după ce s-au infectat cu noul coronavirus, însă mulți ar putea fi salvați dacă ar beneficia de anumite tratamente „de lux”.

ADVERTISEMENT

De exemplu, tratamentul cu plasmă este un lux de care beneficiază mult prea puțini oameni, cu toate că acest procedeu poate salva vieți.

Doar 8 persoane internate la Spitalul Militar au primit plasmă

Dan Corneci, șeful secției ATI din spital, a dezvăluit că doar 8 pacienți au beneficiat de tratament cu plasmă, un număr mult prea mic comparativ cu cei internați în stare gravă.

ADVERTISEMENT

„Secţia ATI ROL 2 este amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan şi a fost reconfigurată şi renovată conform standardelor naţionale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secţia dispune de 23 de paturi (16 paturi în zona roşie şi şapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I şi II din Bucureşti. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă şi non-invazivă, aparat de ventilaţie mecanică avansată, staţie cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive”, a explicat Corneci, potrivit Stiripesurse.ro.

Potrivit specialistului, secția ATI este împărțită în patru nuclee, format din 3 medici specialiști și 12 asistenți: „Activitatea medicală în Secţia Terapia Intensivă a Spitalului Militar ROL 2 Aslan se desfăşoară pe foarte multe paliere şi direcţii, nu rezidă doar în tratamentul insuficienţei respiratorii acute severe virusului. Majoritatea pacienţilor prezintă şi patologii asociate, unele preexistente episodului acut şi care se decompensează, iar altele sunt induse de afectarea pluriorganică, cauzată de virusul SARS-CoV-2”.

ADVERTISEMENT

Corneci a precizat că majoritatea cazurilor din spital sunt extrem de grave: „Marea majoritate a pacienţilor internaţi în secţia ATI a Spitalului Militar ROL 2 Aslan au ca diagnostic asociat maladiei COVID 19 şi ARDS (acute respiratory distress syndrome), aceasta fiind o formă deosebit de gravă de insuficienta respiratorie. Aproape toţi pacienţii internaţi în unitatea noastră de profil au beneficiat de manevre şi proceduri medicale minim invazive de tip bronhoscopie diagnostică şi terapeutică, endoscopie digestivă superioară diagnostică şi terapeutică, tehnici de dializă renală etc. iar toate acestea s-au realizat cu aparatura medicală de înaltă performanţă, aparatură pusă la dispoziţie de către Spitalul Militar Central”.

Potrivit datelor oficiale prezentate de medic, dintr-un total de 79 de pacienți internați cu forme severe au decedat 17, o rată a mortalității de 21.5%. România are o rată a mortalității în secțiile ATI de 45%, cu 8 procente sub Germania. Doar 8 pacienți au beneficiat de tratament cu plasmă convalescentă, fiind ventilați mecani 52 de pacienți.

ADVERTISEMENT

40 de pacienți au beneficiat de consulturi interdisciplinare precum imagistică, chirurgie generală, cardiologie, ORL, gastroenterologie (endoscopii digestive), pneumologie (bronhoscopii).

ADVERTISEMENT
Tags: