News

Numărul cazurilor de Covid-19 s-a dublat în ultimele 7 zile. Rafila: ”Creșterea va dura patru, cinci săptămâni”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a susținut luni o conferință de presă în care a dezvăluit care este numărul cazurilor noi de infectare cu Sars-Cov-2, dar și primele măsuri pregătite de autorități.
11.07.2022 | 14:38
Numarul cazurilor de Covid19 sa dublat in ultimele 7 zile Rafila Cresterea va dura patru cinci saptamani
Alexandru Rafila anunță că România este afectată de noul val pandemic. Foto: captura Ministerul Sănătății/Facebook
ADVERTISEMENT

Astfel, Alexandru Rafila a spus că săptămâna trecută au fost raportate aproape 15.000 de cazuri de persoane infectate cu Sars-Cov-2, dintre care 2.717 au fost cazuri de reinfecție.

Alexandru Rafila anunță o creștere pentru următoarea lună

”În spitale sunt internate în jur 1.410 persoane. 86 sunt la ATI, majoritatea nevaccinate. Proporția de paturi ocupate, 4,66%. Săptămâna trecută au fost înregistrate 33 de decese.

ADVERTISEMENT

În ultimele 3 saptamani am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri. E un trend așteptat, conform INS. Opinia noastră e că această creștere va mai dura 4, 5 săptămâni, până la jumătatea lunii august, după care numărul de cazuri se va stabiliza.

Vom vedea când vor începe să se reducă”, a declarat Alexandru Rafila.  În continuare, acesta a completat că Ministerul Sănătății va pune la dispoziție un buletin de informare zilnică, având în vedere noua situația pandemică din țară.

ADVERTISEMENT

Amintim că în urmă cu aproximativ o lună, la 13 iunie, Ministerul Sănătății anunța că nu va mai prezenta buletinul zilnic cu situația noilor cazuri de infectare cu Sars-Cov-2.

Ministrul sănătății a completat că gradul de pozitivare a testelor a ajuns la 12%. În acest context, Rafila a avut câteva recomandări pentru populație:

ADVERTISEMENT

Repetăm aceleași indicații: orice persoană simptomatică se testează la medicul de familie sau poate solicita ambulanța. Rezultatul pozitiv determină izolarea la domiciliu și consultarea medicului de familie sau la centrele ambulatorii sau, la cauzele mai grave, spitalizarea.

Testarea se poate face la medicii de familie, spitale, clinici, farmacii. Centrele de evaluare funcționale în țară la acest moment sunt 169.”

ADVERTISEMENT

Rafila recomandă izolarea de 5 zile

De asemenea, fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății s-a referit și la primele măsuri: ”Evaluăm în continuare disponibilitatea de antivirale și reechilibrăm stocurile, pe măsură ce sunt utilizate.

Azi am avut o teleconferință cu directorii DSP-urilor. Una dintre concluzii este necesitatea operaționalizării centrelor ambulatorii în weekend.”

În dialogul purtat cu jurnaliștii, Alexandru Rafila a mai subliniat că în prezent nu este necesară deschiderea de noi centre de testare: ”Sunt persoane care se testează singure, nu declară acest lucru și sfatul nostru este să se izoleze măcar 5 zile.

Nu este o urgență deschiderea centrelor de testare. Urgența era când aveam mii de solicitări la ambulanță. Sunt până într-o sută de solicitări la ambulanța București-Ilfov, ceea ce nu este mult.”

ADVERTISEMENT