News

Numărul consumatorilor de droguri s-a triplat în șapte ani. Autoritățile recunosc dezastrul

Proiectul Strategiei Naționale în Domeniul Drogurilor pentru 2021-2025 arată că numărul consumatorilor actuali de droguri a crescut de la 1,1% la 3,9% în intervalul 2013-2019.
25.05.2021 | 18:57
Numarul consumatorilor de droguri sa triplat in sapte ani Autoritatile recunosc dezastrul
ADVERTISEMENT

Ultimii ani au arătat că România nu  mai este doar o țară de tranzit pentru transporturile de droguri devenind și una de destinație, consumul crescând pentru toate categoriile de substanțe interzise.

Creșterea mare a consumului intern este constatată în proiectul de Strategie Națională în Domeniul Drogurilor pentru perioada 2021-2025, pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

Autoritățile își recunosc implicit eșecul din ultimii ani în combaterea consumului de droguri prin faptul că nu pun creșterea cantităților capturate pe seama eficienției mai mari a instituțiilor statului cu atribuții în domeniu, ci pe creșterea substanțială a cantităților traficate.

„Consumul actual”, indicatorul creșterii de proporții

Astfel, procentajul din populație încadrat la „consum actual”, în care intră o mare parte dintre cei dependenți sau care consumă în mod regulat droguri a crescut de la 1,1% la 3,9%, aproape o cvadruplare față de anul 2013.

ADVERTISEMENT

De-a lungul perioadei de implementare a Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020, concluziile celor trei studii realizate în acest interval (2013, 2016, 2019) prezintă o creştere a consumului oricărui drog ilicit pentru toate cele trei tipuri de consum menționate (pentru consum experimental, de la 6,6% în 2013, la 10,7% în 2019, pentru consum recent, de la 2,5%, la 6%, pentru consum actual, de la 1,1%, la 3,9%)”, se arată în proiectul de Strategie.

Creșterea consumului este  pusă pe seama faptului că problema noilor substanțe psihoactive (NSP), din care fac parte așa-numitele „etnobotanice”, nu a dispărut, ba chiar s-a amplificat, în fiecare an peste 50 de noi substanțe fiind depistate pentru prima dată în Europa. În plus, chiar dacă românii consumă mai puțin canabis decât toate celelalte țări din Uniunea Europeană, creșterea este constantă.

ADVERTISEMENT

În cazul noilor substanţe psihoactive (NSP), un procent de 6,3% din populația cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani menționând că a încercat de-a lungul vieții să consume astfel de substanțe, în timp ce, pentru canabis, procentul înregistrat a fost de 6,1%.

În ce privește consumul de opiacee, heroină în proporție de 95%, vîrful a fost atins în 2017, când s-a înregistrat o rată a consumatorilor problematici de opioide la 1000 de locuitori de 1,6.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare creștere se constată în cazul consumului actual al oricărui drog ilicit în populația generală, ceea ce înseamnă o creștere a numărului consumatorilor dependenți și, implicit, o nevoie crescută pentru servicii de asistență”, se  arată în documentul elaborat de MAI.

Numărul deceselor cauzate de droguri s-a dublat

Un alt indicator îngrijorător este legat de creșterea numărului deceselor cauzate, direct sau indirect, de către consumul de droguri, de la 30 în 2013 la 58 în 2019, creșterea fiind determinată de evoluția intoxicaţiilor cu metadonă în cazurile de decese asociate consumului de droguri.

În document, autoritățile recunosc faptul că românii au acces mai ușor la droguri, mai ieftine și cu un grad de puritate mai  mare decât în anii anteriori.

Scăderea preţului cocainei, atât preţul cu ridicata, cât şi preţul cu amănuntul, concomitent cu creşterea purităţii, sunt aspecte ce constituie indicii unei disponibilităţi în creştere a acestui drog pe piaţa ilicită a drogurilor din România, anul 2019 înregistrând o creștere semnificativă atât a cantității totale confiscate (1.615,69 kg faţă de 34,61 kg în anul 2018), cât și a numărului de capturi realizate (534 capturi față de 361 în anul 2018)”, exemplifică autorii proiectului  de Strategie.

Tot canabisul rămâne însă cel mai capturat drog la nivel naţional, cu o creştere alarmantă a disponibilității sale pe piața drogurilor din România.

Raportul semnalează că numărul de capturi socotite drept „semnificative”, din punct de vedere al cantității și prețului substanțelor psihotrope confiscate de autorități, arată că mai bine de jumătate din aceste cantități au avut România ca țară de destinație finală, nu de tranzit.

De asemenea, există variații mari de la un la altul în ce privește capturile de droguri de mare risc, ceea ce sugerează că poliția face doar capturi sporadice, fără să reușească să perturbe prea mult traficul. Afirmația este confirmată indirect în proiectul de strategie unde se spune că, în ultimii patru ani, 80% din numărul total al capturilor au fost de sub 5 grame fiecare. Altfel spus, au fost prinși consumatorii și micii traficanți.

Războiul împotriva drogurilor, pe cale să fie pierdut

În aceste circumstanțe, nu surprinde că previziunile autorităților implicate în combaterea consumului de droguri par a fi destul de sumbre pentru perioada următoare.

Disponibilitatea globală a drogurilor în spațiul european, atât pentru drogurile naturale, cât și pentru cele sintetice, rămâne foarte ridicată. Consumatorii au acces la o mare varietate de produse de puritate și potență ridicate, care sunt echivalente ca preț sau mai ieftine decât au fost în ultimul deceniu. Noile substanțe psihoactive (NSP) devin o problemă tot mai persistentă, cocaina are un rol în creștere în problematica europeană a drogurilor și există un potențial ridicat pentru consumul de heroină”, se arată în Strategia 2021-2025.

Iar premisele pentru combaterea consumului de droguri în România sunt sumbre și din cauza contextului internațional.

Producția de droguri la nivel global și în interiorul UE este în creștere. Există provocări specifice asociate cu diferite regiuni. Producția de cocaină în America și cea de heroină în Afganistan sunt la niveluri fără precedent. Europa a devenit un producător major de canabis și droguri sintetice și, într-o oarecare măsură, este un furnizor global de MDMA și amfetamină. China este, de asemenea, importantă ca țară sursă a precursorilor de droguri și a noilor substanțe psihoactive”, se mai spune în document.

În pofida faptului că multe țări europene și americane au relaxat restricțiile în ce privește consumul de canabis și chiar au mers până în punctul în care este permis consumul în scop recreațional, Strategia antidrog din România pentru următorii ani nu menționează această posibilitate.

ADVERTISEMENT
Tags: