Numărul 13 este perceput ca fiind unul care aduce ghinion. Și românii au această credință și se feresc involuntar de el, chiar dacă ar putea avea chiar mai mult de pierdut, dat fiind că iese adesea la loto.
În țara noastră, superstițiile asociate cu numărul 13 sunt profund integrate în mentalitatea colectivă. Românii se feresc de el în situațiile cotidiene. Este de ajuns să de ne gândim la faptul că dacă data de 13 pică într-o zi de vineri, atunci, conform mitului, toate vor merge pe dos.
De asemenea, oamenii se feresc să treacă numărul pe biletele loto, considerând-l un simbol al ghinionului pur. Dar care este, de fapt adevărul? Căci, datele înregistrate, demonstrează că numărul 13 este întâlnit frecvent în extragerile Loto 6 din 49, fiind unul dintre cele mai extrase.
Conform celor de la Compania Națională Loteria Română, jucătorii tind să aleagă numerele de loto inspirându-se din evenimente semnificative din viața lor, precum zile de naștere, aniversări, date de căsătorie sau alte momente deosebite.
Cu toate acestea, numărul 13 continuă să apară frecvent în extrageri, chiar dacă mulți jucători îl evită cu orice preț din cauza numeroaselor superstiții care îl înconjoară, notează click.ro.
Există mai multe explicații istorice și culturale pentru care numărul 13 este considerat un simbol al ghinionului. În tradiția, creștină, de exemplu numărul 12 este considerat un număr perfect sau complet, simbolizând, de exemplu, cei 12 apostoli ai lui Iisus. Astfel, 13 este văzut ca un număr imperfect.
Pe de altă parte, numărul 12 reprezintă ordinea, armonia și completitudinea. De aceea, este folosit pentru a marca perioade sau grupuri: 12 luni într-un an, 12 semne zodiacale, 12 ceasuri într-o zi. Ca urmare, 13 este perceput ca un număr care aduce dezordine.
Multe persoane cred că prezența acestui număr într-un anumit context, cum ar fi o masă de 13 persoane, poate aduce nenorociri. Tocmai din acest motiv, în unele clădiri nici măcar nu există etajul 13.
Potrivit Stress Management Center and Phobia Institute din Asheville, Carolina de Nord, peste 80% din clădirile înalte din Statele Unite nu au un etaj 13, iar marea majoritate a hotelurilor, spitalelor și aeroporturilor evită să folosească numărul pentru încăperi și porți de asemenea, notează history.ro.