News

Numărul de divorţuri a explodat în perioada de izolare. Un psihoterapeut explică motivele: “Acum nu mai ai unde să fugi!” Exclusiv

06.05.2020 | 13:15
Numarul de divorturi a explodat in perioada de izolare Un psihoterapeut explica motivele Acum nu mai ai unde sa fugi Exclusiv
ADVERTISEMENT

Perioada de izolare cauzată de pandemia de coronavirus poate fi un prilej foarte bun de a petrece mai mult timp alături de cei dragi, de a sta mai mult cu familia, după ce tumultul vieţii profesionale a fost diminuat de această situaţie neprevăzută. Însă, nu pentru toată lumea acest timp în plus alături de familie sau partenerul de viaţă se dovedeşte a fi prielnic, ba din contră.

Numărul de divorţuri a explodat în perioada de izolare: “Acum nu mai ai unde să fugi”

Specialiştii susţin că perioada de izolare a venit şi cu un număr mare de divorţuri şi despărţiri. Iar FANATIK a stat de vorbă cu un specialist care să ne explice motivele pentru care oamenii se despart mai des în această perioadă în loc să fie invers, un prilej de apropiere.

ADVERTISEMENT

Psihoterapeutul Iuliana Spânu a vorbit despre această situaţie pentru FANATIK explicând că pentru multe cupluri această perioadă este una în care nu mai există evadare sau evitare a problemelor din relaţie:

“Stând în casă dăm nas în nas cu realitatea noastră interioară. Până acum am fugit. Nu dăm nas în nas cu nevasta supărată, cu soţul supărat, mergem la serviciu. Acum nu mai ai unde să fugi. 

ADVERTISEMENT

Eşti în casă cu soţul şi soţia şi atunci apar: motivele pentru care nu ne înţelegem, gelozie, sufocare excesivă, mii de întrebări fără răspuns şi trecutul. Pentru că neavând ce face, stăm şi luăm trecutul la bani mărunţi”, a precizat Iuliana Spânu.

“Rata crescută de divorţ este dată şi de faptul că oamenii nu sunt pregătiţi pentru relaţii”

Specialistul explică însă că această perioadă de izolare poate fi un moment prielnic de a testa pulsul relaţiei. Poate fi o perioadă de clarificări ale unor probleme care nu au fost discutate sau au fost evitate:

ADVERTISEMENT

“Am avut persoane care mi-au spus că este foarte nasoală perioada asta. Că uite ce ne-a adus perioada asta: separare şi divorţ. Din punctul meu de vedere este un moment prielnic şi foarte potrivit pentru a testa pulsul emoţional şi psihic al relaţiei. Hai să punem cărţile pe masă, să le luăm pe rând şi să vedem dacă noi avem vreun sens unul cu celălalt.

Rata crescută de divorţ este dată şi de faptul că oamenii nu sunt pregătiţi pentru relaţii. Poate îşi dau seama că nu mai simt şi a apărut monotonia în relaţie, poate nu mai au aceleaşi sentimente aprinse sau aceeaşi motivaţie pentru a susţine relaţia sau efectiv nu mai pot depune efortul să susţină relaţia.

ADVERTISEMENT

O relaţie poate fi susţinută atâta timp cât există efort. Când nu mai există efort, este moartă. Şi atunci, cred că este o combinaţie. Sunt mai multe variabile aici”, a precizat Iuliana Spânu pentru FANATIK.

Specialiştii au atras atenţia încă de la începutul pandemiei că şi în România există posibilitatea de a creşte rata divorţurilor în timpul pandemiei de COVID-19. În China s-au luat măsuri la începutul anului astfel încât să poată fi acceptate doar 10 divorţuri pe zi la cabinete, în timp ce mai mulţi avocaţi din New York au estimat că la finalul lunii martie numărul divorţurilor a crescut cu 50%.

  • 2 luni au trecut de la începutul pandemiei de coronavirus în România
  • 50% este procentul cu care au crescut divorţurile în New York pe perioada pandemiei
ADVERTISEMENT