ADVERTISEMENT
News

Numărul de vaccinări din România în ultimele 24 de ore. Câte reacții adverse s-au înregistrat

Autor: Cerasela Stafie | 05.01.2021 | 21:55
Numărul de vaccinări din România în ultimele 24 de ore. Câte reacții adverse s-au înregistrat
Numărul de vaccinări din România în ultimele 24 de ore. Câte reacții adverse s-au înregistrat Sursa foto: hepta.ro

În ultimele 24 de ore, în România s-au vaccinat aproximativ 16.000 de persoane. Numărul reacțiilor adverse este unul scăzut, în jur de 90 de astfel de cazuri.

ADVERTISEMENT

Pănă acum, în țara noastră a depășit 41.000 de persoane care au fost supuse acestei proceduri. Numărul exact al persoanelor cărora le-a fost administrat serul în ultimele 24 de ore este 16.101, potrivit Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, scrie Gândul.

De la începutul campaniei de vaccinare 41.609 persoane au fost imunizate cu serul Pfizer BioNTech. Numărul total al reacțiilor adverse este de 136.

ADVERTISEMENT

Numărul de vaccinări din România în ultimele 24 de ore. Câte reacții adverse s-au înregistrat

Numărul de reacții adverse din ultima zi este de 89, ele au fost „comune și minore”. Dintre aceastea, 56 au fost reacții de tip local și 33, reacții generale. Din totalul lor de la începutul campaniei, 64 au fost reacții locale, manifestate prin durere la locul injectării, iar 72 au fost reacții generale, manifestate prin anxietate, alergii de tip urticarie, mialgii, artralgii, astenie, febră sau cefalee.

„Acest vaccin antrenează răspunsul imun al organismului uman, îl pregăteşte pentru momentul în care se va întâlni eventual cu acest virus şi va împiedica multiplicarea virusului în organism şi va împiedica apariţia bolii”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare a început de luni, 4 ianuarie. În această etapă din campania de vaccinare sunt incluse doar cadrele medicale. Până în vară autoritățile speră să administreze serul tuturor categoriilor de persoane incluse în stategia națională de vaccinare.

În luna decembrie acest proces a fost mai greoi, dar autoritățile se așteaptă ca procesul să devină mai ușor de realizat după deschiderea a 90% din centrele de vaccinare din țară.

ADVERTISEMENT

Până acum nu s-a ajuns la numărul pe care Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, îl estima pentru începutul lunii ianuarie, de 20.000 de doze administrate zilnic. „De luni, din 4 ianuarie, activitatea va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre de vaccinare destinate pentru personalul medical, ceea ce ar trebui să ne asigure o imagine reală a ratei de vaccinare din România.

Eu cred că numărul va fi mult mai mare şi vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie mare parte din personalul medico-social. Din 4 ianuarie, 5, 6 ianuarie ar trebui să avem cel puţin 20 de mii de persoane vaccinate pe zi”, a explicat acesta la Digi 24.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!