News

Numărul deceselor zilnice cauzate de Covid-19 ar putea depăşi 700. Estimările anterioare ale specialiștilor s-au dovedit prea optimiste

Evoluția valului 4 al pandemiei în România a fost mult mai gravă decât anticipau specialiștii care acum și-au revizuit prognozele.
19.10.2021 | 14:02
Numarul deceselor zilnice cauzate de Covid19 ar putea depasi 700 Estimarile anterioare ale specialistilor sau dovedit prea optimiste
Numărul maxim al deceselor zilnice provocate de Covid-19 s-ar putea apropia de 800/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor făcute la nivelul toamnei, la mijlocul lunii octombrie ar fi trebuit să se înregistreze deja o tendință clară de reducere a numărului de cazuri noi de infectare cu Covid-19, urmând ca vârful deceselor să se înregistreze către finalul lunii.

În momentul de față însă, numărul infectărilor nu dă semne că s-ar reduce, iar numărul maxim de decese ar putea fi atins abia la mijlocul lunii noiembrie, ceea ce înseamnă o creștere substanțială a numărului victimelor provocate de către coronavirus.

ADVERTISEMENT

Nu doar durata valului epidemic este mai mare. Agravarea situației epidemiologice a dus la depășirea celor mai sumbre previziuni legate de numărul infectărilor zilnice și al deceselor.

Estimările deceselor, majorate de la 300 la 600

La începutul lunii septembrie, predicțiile realizate de către Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) indicau faptul că numărul maxim al infectărilor din valul 4, provocat de varianta Delta a coronavirusului, s-ar putea înregistra în România în jurul datei de 4 octombrie.

ADVERTISEMENT

În ce privește numărul maxim de decese, acesta era anticipat pentru intervalul 26-27 octombrie, în scenariul de referință al cercetătorilor IHME fiind posibil să se înregistreze în acele zile câte 300 de decese zilnic.

Institutul afiliat Universității din Washington estima că, după o creștere accelerată a numărului de infectări zilnice, urma o scădere la fel de bruscă după vârful înregistrat în luna octombrie, astfel că la începutul lunii decembrie se va ajunge la circa 140 de decese provocate zilnic de către Covid-19.

ADVERTISEMENT

Modelul matematic pe baza căruia sunt făcute estimările IHME au avut până acum un grad înalt de acuratețe în cazul României, însă impactul valului 4 a făcut ca estimările anteriorare să se fi dovedit mult prea optimiste. Acest lucru devenise evident pe 12 octombrie când în România au fost bătute recordurile din pandemie de până atunci: 16.743 de infectări și 440 de decese. Un nou set de recorduri negative a fost stabilit în raportarea de marți, 19 octombrie, cu 18.863 infectări noi și 574 de decese.

Varianta pesimistă, peste 780 de decese

Deși socotit improbabil la începutul lunii septembrie, Institutul lua în calcul și o variantă în care se putea ajunge și la 500 de decese, însă acest lucru s-ar fi putut întâmpla doar în eventualitatea în care autoritățile nu ar lua nicio măsură suplimentară pentru prevenirea și limitarea numărului de infectări.

ADVERTISEMENT

Acum însă, potrivit prognozei revizuite, numărul deceselor și-ar putea atinge vârful abia pe 12 noiembrie, când sunt anticipate 594 de decese. Acesta este scenariul curent, însă în varianta pesimistă s-ar putea ajunge chiar la 787, iar acest scenariu sumbru este socotit ca posibil, după cum se spune într-o analiză legată de situația epidemiologică din Uniunea Europeană.

Utilizarea măștii este cu mult sub 50% în majoritatea țărilor, sugerând că în această iarnă sistemele spitalicești vor înfrunta impacul combinat al unui nivel moderat al spitalizărilor cu Covid-19 și gripă. Scenariul de referință nu ia în calcul dispariția imunității naturale sau a celei derivate din vaccin, astfel că ar putea să fie optimist”, se spune în respectiva analiză.

„Scenariul de coșmar” a devenit realitate

Pe 14 septembrie, cercetătorul timișorean Octavian Jurma estima că depășirea unui prag de 12.000 de infectări zilnice ar reprezenta un „ scenariu de coșmar”, însă socotea la acea vreme că, cel mai probabil, vârful va fi între 10.000 și 12.000, asta pe fondul ezitării autorităților de a lua măsuri mai dure de prevenire a infecției în  școli.

Cea mai dramatică evoluție o au decesele și prognoza de 100 de decese pe zi spre sfârșitul lunii septembrie începe să se vadă din această săptămână. Impactul deschiderii școlilor este incalculabil în acest moment”, spunea atunci Jurma. Până la sfârșitul lui septembrie, deja numărul deceselor zilnice oscila în jurul a 150.

Ultimele săptămâni au infirmat scenariul pesimist anunțat de către Octavian Jurma, dar l-a confirmat pe cel de coșmar întrucât media infectărilor zilnice din ultima săptămână este în jur de 14.500, potrivit datelor oficiale citate de site-ul Our World in Data.

Scenariul pesimist este că vârful va fi în jurul vârfului din valul doi. Asta înseamnă că putem la 10.000 de cazuri pe zi, însă media în acea perioadă a fost cam de 8.500-9.000. În luna octombrie am putea atinge acest vârf, poate chiar zile cu 10-12.000 cazuri noi, dar ar trebui să se instaleze un platou. Dacă nu se oprește nici atunci intrăm în zona scenariului de coșmar, într-un abis la care ne-am uitat în valul doi, dar atunci s-au luat niște măsuri care ne-au tras de pe marginea prăpastiei, chiar dacă numărul deceselor a fost dublu față de cât ni s-a spus. A fost o catastrofă limitată și cosmetizată”, estima Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT