News

Stare de urgență în România. Numărul îmbolnăvirilor de coronavirus a ajuns la 308 la noi în ţară. Record de oameni vindecați în Timișoara. Bilanț negru în italia: 627 de morți în ultimele 24 de ore – LIVE UPDATE

20.03.2020 | 19:32
Bilant Coronavirus foto: Inquam / OCtav Ganea
ADVERTISEMENT

Numărul cazurilor de coronavirus crește zi de zi, în România, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a stopa răspândirea temutului virus. Principala responsabilitate revine însă cetățeanului de rând, care trebuie să rămână în casă cât mai mult timp posibil, după cum atrag atenția toți formatorii de opinie din România.

UPDATE, ora 21:00. Record de oameni vindecați la spitalul de boli infecțioase din Timișoara. Nu mai puțin de 14 oameni au scăpat de virusul Covid-19.

ADVERTISEMENT

UPDATE 19:00: Bilanțul deceselor provocate de coronavirus atinge un nou record negativ în Italia. 627 de persoane s-au stins din viață în ultimele 24 de ore, conform datelor oficiale furnizate de autorități, numărul total depășind pragul de 4.000.

UPDATE 17.03: Numărul deceselor provocate de coronavirus la nivel mondial a trecut de 10.000 ajungând la 10.028 cu 1.203 în plus față de ziua precedentă, potrivit datelor centralizate de Reuters. Numărul infecțiilor a ajuns  la 245.000.

ADVERTISEMENT

Țările în care s-au înregistrat cele mai multe decese sunt, în ordine, Italia-3.405, China-3.248, Iran-1.284, Spania-831, Franța-372, Statele Unite-200, Marea Britanie-144.

UPDATE 13.02: Numărul  de cazuri în  România a ajuns la 308. ”Au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate (22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași). De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 31 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 17 ani și 89 de ani”, a transmit Grupul de Comunicare Strategică

ADVERTISEMENT

La ATI, în acest moment, sunt internați 11 pacienți, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienților este bună.

În carantină instituționalizată sunt 4.044 de persoane, iar alte 45.432 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

ADVERTISEMENT

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.284 de teste, din care 40 în unități medicale private. Dintre acestea, 7.976 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19”,  precizat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au deschis 98 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

UPDATE, ora 19:23 427 de deces noi în Italia din cauza coronavirusului. Numărul deceselor a ajuns la 3.405.

UPDATE, ora 14.14: A apărut şi Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă în care se prevăd mai multe măsuri restrictive din cauza coronavirusului, Printre acestea se numără închiderea restaurantelor, localurilor şi cafenelelor şi suspendarea activităţilor de divertisment în spaţii închise.

Vezi AICI documentul OFICIAL cu toate măsurile


UPDATE, ora 13.04: Un nou bilanţ anunţat miercuri. Sunt 277 de cazuri de COVID-19 confirmate până acum în România.  25 din cazurile de coronavirus s-au vindecat (16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

“De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, astfel: 4 la Suceava, 3 la București, 2 la Cluj, 2 la Bistrița Năsăud, 2 la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 19 ani și 67 de ani.

Starea generală de sănătate a pacienților este bună. La ATI, în acest moment sunt internați 6 pacienți, din care unul în stare gravă la Craiova (pacient cu boli pre-existente)”, transmite GSC, într-un comunicat de presă.

3.822 de persoane sunt în carantină, iar alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.


UPDATE, ora 12.22: A apărut şi proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede zile libere pentru părinţi.

Actul normativ cu toate prevederile poate fi consultat AICI

UPDATE,  19 martie, ora 10.22: Ludovic Orban anunţă noi măsuri, după o şedinţă maraton de Guvern, care s-a terminat la 3 noaptea:  “Am decis prin OUG să majorăm pafonul de garantare a crditelor pentru IMM- uri prin fondul de garatare. Am majorat cu cinci miliarde plafonul și vom majora cu încă 5 milarde dacă e necesar.

Practic, garantăm credite pentru investiții și asigurarea capitalului de lucru.

Dobânda pentru ambele e subvenționată în proporție de 100%. Am stabilit cu ministrul Finanțelor să asigurăm rambursare TVA până în 9 miliarde pentru a asigura fluxuri de capital către companii. Am decis ca la rectificare să creștem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale. (…)

O altă măsură foarte importantă este de a asigura plata angajaților în șomaj tehnic prin Ministerul Muncii, bugetul ANOFM prin bugetul de șomaj. E clar că multe companii sunt afectate de epidemie și nu au veniturile necesare pentru a plăti salariile și exista riscul ca angajații să fie dați afară. Decizia este de a plăti 75% din salariul mediu brut pe toată perioada cât e șomaj tehnic”.

VEZI AICI ORDONANTA COMPLETA CU TOATE MASURILE LUATE


UPDATE, ora 19:27 Situația din Italia e din ce în ce mai dramatică. Sunt 475 de morți în ultimele 24 de ore. Numărul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns la 2978.

UPDATE, ora 18:10 Numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 260, de la 246 cât s-a anunțat dimineață.

De la ultima informare, au fost confirmate 14 cazuri noi, după cum urmează: 7 în București, 3 în Brașov, 2 în Constanța, câte unul în Maramureș și Dolj, transmite Grupul Pentru Comunicare Strategică.

UPDATE 15.39:  Testul bărbatului care a fugit din Institutul Matei  Balș, suspect de infecție cu coronavirus, a ieșit negativ. ”Testele prelevate bărbatului înainte de a părăsi spitalul au fost finalizate, rezultatul fiind negativ. Acest lucru înseamnă că bărbatul nu este purtător al virusului. Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București continuă activitățile pentru identificare bărbatului”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

UPDATE 15.01: ”Până în prezent, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării , conform HG 857/2011, art. 30, lit H. Cele mai multe amenzi au fost aplicate de către inspectorii sanitari din Neamț și Hunedoara, câte 12 amenzi în fiecare dintre aceste județe, cu valoare de 210.000 lei (NT) respectiv 134.000 lei (HD)”, a transmis Grupul pentru Comunicare Strategică

UPDATE 11.51: Poliția Capitalei caută un bărbat care era suspectat de infecție cu coronavirus, dar a fugit din Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

”Poliția Capitalei a fost sesizată în aceasta dimineața de reprezentanții unei unități medicale din București despre faptul ca un pacient internat pentru a fi testat pentru infecția cu noul tip de coronavirus a plecat din spital. În speță au fost demarate verificări pentru identificarea bărbatului și pentru luarea măsurilor care se impun”, informează Centrul de Comunicare Strategică.

Bărbatul  era doar suspectat că ar avea COVID-19.

UPDATE 10.17:  Grupul de Comunicare Strategică precizează că cele 29 de cazuri sunt repartizate astfel: 12 Bucureşti, 7 Iaşi, 3 Ilfov, 2 Hunedoara, câte un caz în Alba, Bihor, Maramureş, Olt, Suceava. Vârsta celor infectați este între 1 și 72 ani.

”Sunt atât contacti ai cazurilor pozitive existente, cât și persoane care au călătorit în zone afectate că de exemplu Spania, Italia, Marea Britanie”, se arată într-un comunicat de presă.

UPDATE, ora 10.01 246 de români confirmaţi cu COVID-19 miercuri dimineaţa.

”Până astăzi, 18 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 246 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 29 noi cazuri de îmbolnăvire. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.441 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 23.679 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală”, se arată într-un comunicat al Grupului.

Grupul de Comunicare Strategică precizează că 3.000 cetățeni români și străini au intrat în țară în cursul nopții prin vama Nădlac, fiind preluați  de Direcția de Sănătate Publică pentru controlul epidemiologic.

”De asemenea, în sprijinul activităților de combatere a efectelor, la nivel național, au fost instalate 225 de corturi destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină”, precizează sursa citată.

Totodată, pe aeroportul din Cluj-Napoca a fost oprit transportul unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia și conțineau 10.000 măști chirurgicale, 17.000 măști menaj, 400 măști de unică folosință , 45 de costume de protecție medicală, 400 de botoși protecție încălțăminte.

Numărul dosarelor penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor a ajuns la 41 după ce  Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș a întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală pe numele a trei bărbați, întrucât aceștia nu au respectat măsurile de carantină. Totodată, celor trei bărbați le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.


Mii de români se întorc în țară zilnic din țări afectate de temutul virus

În același timp, sunt mulți care trag un semnal de alarmă și spun că numărul îmbolnăvirilor va crește alarmant, mai ales că încă sunt pe drum spre casă mii și mii de români care vin din toată Europa. 3500 de români erau ieri blocați la granița dintre Austria și Ungaria, autoritățile maghiare interzicând tranzitarea teritoriului.

După îndelungi discuții ale ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul său ungar, s-a decis deschiderea unui coridor umanitar, timp de 9 ore, pentru ca diaspora să se întoarcă acasă. Acest coridor a fost închis în această dimineață, la ora 06:00. Mii de români continuă să intre în țară în fiecare zi prin Vama Nădlac.

Un număr de 19 români s-au vindecat de coronavirus

Românii sunt liberi să intre astfel în țară, însă mulți nu recunosc că vin din țări atinse de coronavirus, pentru evitarea rămânerii în carantină timp de 14 zile, iar pericolul este unul imens. O româncă a fost martora multor astfel de momente recent, la Vama Nădlac, unde conaționalii noștri mințeau că vin din alte țări și încălcau toate regulile impuse la graniță.

”Pe ambele corturi scria mare INTRATI CATE 2!! Toti buluc, erau peste 40 de persoane in ambele corturi, fara masti, fara absolut nimic, scuipand pe jos si facand scandal.

Nu respectau nici cea mai mica regula de igiena. A trebuit sa apelam la un politist caruia i.am explicat ca nu o sa intru nici moarta la gramada cu pleava aia care se infesteaza fix in momentul ala unul pe celalalt si ne.a adus formulare afara. Groaznic, o natie fara capatai, niste iresponsabili. Va fi dezastru, Italia e mic copil fata de ce se va intampla de acum incolo în Romania”, a scris femeia pe Facebook.

Sunt însă și vești bune. Un număr de 19 români s-au vindecat de coronavirus și au fost deja externați. În plus, cercetătorii din toată lumea caută un tratament care să stopeze pandemia de coronavirus.

Recent, gigantul farma american Pfizer a anunţat un plan prin care vrea să pună la dispoziţia industriei biofarmaceutice toate facilităţile de care dispune, inclusiv unităţi de producţie şi laboratoare de cercetare şi dezvoltare, pentru alte companii care reuşesc să dezvolte mai rapid un tratament sau un vaccin pentru coronavirus.

Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care...
Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care au atacat oamenii vulnerabili ca să mobilizeze electoratul
”Împușcați-l! Omorâți-l!” Un fost fotbalist în Liga 1 a dat nas în nas...
”Împușcați-l! Omorâți-l!” Un fost fotbalist în Liga 1 a dat nas în nas cu atacatorul care a rănit cu sânge rece 4 copii FOTO
Litoralul pentru toţi. Turiştii lasă la restaurante banii economisiţi la cazare. Cât costă...
Litoralul pentru toţi. Turiştii lasă la restaurante banii economisiţi la cazare. Cât costă o apă în Mamaia
Ana Muntean a făcut anunţul! Decizia surprinzătoare a femeii prinse la hotel cu...
Ana Muntean a făcut anunţul! Decizia surprinzătoare a femeii prinse la hotel cu Ciprian Marica
Adio, America Express! Anunț surpriză din partea Antenei 1
Adio, America Express! Anunț surpriză din partea Antenei 1
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o...
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la Vama Nădlac pentru audieri
O fetiță de un an a fost găsită moartă într-o mașină, după ce...
O fetiță de un an a fost găsită moartă într-o mașină, după ce tatăl ei a uitat să o lase la creșă
Reacția oficială a Poliției în cazul morții creatorului de modă Stephen Pelger
Reacția oficială a Poliției în cazul morții creatorului de modă Stephen Pelger
Despărțire-șoc în showbiz! Delia și-a părăsit partenerul, după ce a fost ÎNȘELATĂ în...
Despărțire-șoc în showbiz! Delia și-a părăsit partenerul, după ce a fost ÎNȘELATĂ în mod repetat. „Ne-am bălăcărit, ne-am certat”
Fostul soț al Angelei Similea a rupt tăcerea: Toti cei cu care s-a...
Fostul soț al Angelei Similea a rupt tăcerea: Toti cei cu care s-a culcat erau casatoriti. S-a culcat si cu Piersic, si cu nasul nostru. Acuzațiile fostului soț
Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a actriței Shannen Doherty
Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a actriței Shannen Doherty
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Cum te cheamă? Află din ce zonă a României provine numele tău de...
Cum te cheamă? Află din ce zonă a României provine numele tău de familie?