News

Numărul indienilor uciși de COVID ar putea fi de cinci ori mai mare. Autoritățile, acuzate că au ascuns impactul variantei Delta

Oamenii de știință de la Universitatea din Washington spun că India ar putea detecta doar între 3 și 5% dintre cazuri din cauza testelor insuficiente.
28.06.2021 | 19:02
Numarul indienilor ucisi de COVID ar putea fi de cinci ori mai mare Autoritatile acuzate ca au ascuns impactul variantei Delta
ADVERTISEMENT

Adevăratul număr al deceselor cauzate de coronavirus din India ar putea fi mai aproape de 2 milioane, comparativ cu cele 395.000 de decese oficiale raportate, au avertizat experții.

Murad Banaji, matematician la Universitatea Middlesex, estimează că numărul real de morți al țării ar putea fi de aproximativ cinci ori mai mare decât cifra raportată. Banaji și-a bazat estimarea parțial pe datele de mortalitate și seroprevalență, care arată prezența anticorpilor în populație, relatează Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Numărul indienilor uciși de COVID ar putea fi de cinci ori mai mare. Autoritățile, acuzate că au ascuns impactul variantei Delta

Experții spun că numărul scăzut de decese raportat ar putea fi cauzat de testarea insuficientă, spitalele fiind copleșite și de lipsa accesului la asistență medicală în zonele rurale ale țării.

Acest lucru ar putea însemna că multe decese cu coronavirus au loc acasă, în special în zonele rurale – și, prin urmare, sunt omise din raportări. Alți cercetători au descoperit că familiile nu sunt dispuse să spună că cei dragi au murit din cauza virusului.

ADVERTISEMENT

Nici sistemul de păstrare a evidenței deceselor în India nu este de încredere. Dr. Banaji a spus anterior că este probabil ca subraportarea să varieze de la stat la stat.

Cifrele oficiale din India indică un bilanț de peste 395.000 de decese dintr-o populație de 1,4 miliarde de persoane. Țara a fost, de asemenea, prima națiune care a detectat varianta Delta, care ar putea deveni dominantă în Europa.

ADVERTISEMENT

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a estimat luna trecută că numărul total de morți poate fi de două sau trei ori mai mare decât cel raportat.

Guvernul indian a fost forțat să nege că există o subraportare a deceselor cauzate de COVID. Un înalt oficial a declarat că Guvernul nu intenționează să modifice numărul de morți.

ADVERTISEMENT

Țara a înregistrat oficial peste 30 de milioane de cazuri de COVID-19, cu 579.937 de cazuri active.

Creșterea nivelului apelor fluviului Gange scote la iveală morminte comune ale unor presupuse victime ale COVID

Mai multe trupuri ale unor persoane suspectate de COVID au apărut pe malurile Gangelui, în nordul statului indian Uttar Pradesh, după o creștere a nivelului apelor în timpul musonului.

Niraj Kumar Singh, ofițer zonal pentru Corporația Municipală Prayagraj a declarat unui post de televiziune local că autoritățile au incinerat în jur de 40 de cadavre în ultimele 24 de ore. „Incinerăm toate corpurile în mod individual și urmărim toate ritualurile”, a spus Singh, potrivit The Independent.

Sute de cadavre au fost găsite aruncate în diferite râuri ale Indiei, inclusiv în Gange pe care hindușii îl consideră sfânt, după ce al doilea val al pandemiei a făcut ravagii în țară. India a raportat al doilea cel mai mare număr de cazuri de COVID de până acum și a înregistrat o creștere record a infecțiilor în lunile martie și aprilie.

Nu toate cadavrele au fost descompuse, iar starea unora indica faptul că erau proaspăt îngropate. Odată cu creșterea nivelului apelor Gangelui, solul de pe mal a fost erodat, expunând mormintele puțin adânci. Relatările susțin că în ultimele 15 zile, până la 70 de cadavre au fost scoase din morminte și incinerate.

Primarul din Prayagraj, Abhilasha Gupta Nandi, a declarat presei indiene: „Oriunde găsim cadavre expuse din cauza apelor râului, efectuăm incinerări”. Guvernul statului Uttar Pradesh nu a făcut încă vreun comentariu oficial cu privire la noile cadavre recuperate sau dacă acestea erau ale unor pacienți COVID-19.

Tot mai mulți copii din India, afectați de sindromul inflamator multi-sistem

Luna aceasta, patru copii au fost internați într-un spital din statul central indian Maharashtra, cu simptome de respirație și scăderea tensiunii arteriale.

Mamele lor contractaseră COVID-19 în urmă cu mai mult de o lună. Copiii nu au prezentat simptome ale bolii. Cu toate acestea, la spitalul Kasturba din Sevagram, pacienții tineri au descoperit că au anticorpi împotriva bolii, indicând o infecție în trecut.

Acum se luptau cu o afecțiune rară, inflamatorie și care le-ar putea pune viața în pericol, numită sindrom inflamator multi-sistem (MIS-C). Această afecțiune se dezvoltă de obicei la patru până la șase săptămâni după ce copiii și adolescenții și-au revenit din COVID-19.

Pe măsură ce al doilea val mortal al pandemiei scade în intensitate, medicii pediatri din India raportează mai multe cazuri cu această afecțiune rară, dar gravă. Deoarece medicii încă raportează cazuri, nu este clar câți copii au fost afectați până acum.

SUA au raportat până acum peste 4.000 de astfel de cazuri și 36 de decese cauzate de boală.

Medicii spun că afecțiunea este rezultatul unui răspuns imun extrem la virus, care poate duce la inflamația organelor vitale. Simptomele pot imita adesea alte boli la început: febră mare și persistentă, erupție cutanată, ochi roșii, ganglioni limfatici inflamați, dureri de stomac, tensiune arterială scăzută, dureri corporale și letargie.

Unele simptome sunt similare cu boala Kawasaki, o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani.

Creșterea inflamației, spun medicii, poate duce la rezultate înfricoșătoare: șoc septic, insuficiență respiratorie și afectează mai multe organe, cum ar fi inima, rinichii și ficatul. Un studiu din SUA a constatat că și simptome neurologice au fost prezente la copiii afectați de această afecțiune.

Experții spun că steroizii, antibioticele, imunoglobulina sau injecțiile cu IVIG – produse din sângele donatorilor și care conțin milioane de anticorpi sănătoși – și sprijinul pentru oxigen pot ajuta copiii să-și revină.

Afecțiunea inflamatorie rămâne rară și, dacă este tratată la timp, mortalitatea pare să fie scăzută.

ADVERTISEMENT