Numărul joburilor vacante, în creştere. Vezi unde ai şanse de angajare

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în trimestrul al treilea cu 2.900, la 33.000, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este mai mare cu 6.500, potrivit Institutului Naţional...
29.11.2013 | 10:43
Numarul joburilor vacante in crestere Vezi unde ai sanse de angajare
ADVERTISEMENT

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în trimestrul al treilea cu 2.900, la 33.000, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este mai mare cu 6.500, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri atât în ceea ce priveşte rata cât şi a locurile de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (+0,25 puncte procentuale, respectiv +2,2 mii locuri vacante), urmate de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,8 mii locuri vacante) şi funcţionari administrativi (+0,15 puncte procentuale, respectiv +0,4 mii locuri vacante).

ADVERTISEMENT

Singurele scăderi au fost cele pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic (-0,28 puncte procentuale, respectiv -1,1 mii locuri vacante), respectiv muncitori necalificaţi (-0,06 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante), arată INS, într-un comunicat.

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai importantă creştere atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante s-a regăsit tot în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate, iar singura diminuare a celor doi indicatori s-a înregistrat în ceea ce priveşte tehnicienii.

ADVERTISEMENT

În trimestrul al treilea, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,8%), respectiv în administraţie publică (2,13%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,05%), potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

Sectorul bugetar a însumat puţin peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Astfel, 5,2 mii locuri vacante se regăsesc în administraţie publică, 3,4 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,6 mii locuri vacante în învăţământ.

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în învăţământ (0,59 puncte, respectiv 2.100 locuri vacante), urmate de administraţia publică (0,52 puncte, respectiv 1.300 locuri vacante), iar la polul opus, cu cea mai relevantă scădere, s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (2,24 puncte, respectiv 1.100 locuri vacante).

ADVERTISEMENT

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în alte activităţi de servicii (2,43 puncte procentuale), respectiv în cele de administraţie publică (0,9 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai importante diminuări s-au regăsit activităţile de sănătate şi asistenţă socială (0,29 puncte), urmate de cele din hoteluri şi restaurante, respectiv tranzacţii imobiliare (0,11 puncte fiecare).

În ceea ce priveste numărul locurilor de muncă vacante, cele mai accentuate creşteri au înregistrat activităţile din industria prelucrătoare (2.600 locuri vacante), urmate de cele din administraţia publică (2.200 locuri vacante), iar sănătatea şi asistenţa socială a cunoscut cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat, de 800 locuri vacante.

Sursa: Realitatea.net

ADVERTISEMENT