Dacă primești un apel de la numărul de telefon care începe cu aceste cifre, cel mai bine ar fi să iei măsuri. Nu răspunde, căci ar putea fi vorba despre o înșelătorie, au explicat experții în securitate cibernetică.
Dacă primești un apel de la un număr necunoscut sau suspect și te îngrijorează posibilitatea unei înșelătorii, verifică primele trei cifre ale numărului. Potrivit experților în securitate cibernetică, escrocii folosesc adesea anumite coduri de zonă pentru a înșela victimele.
În 2024, cele mai folosite coduri de zonă de către escroci sunt: 720 (Colorado), 272 (Pennsylvania), 959 (Connecticut) și 346 (Texas). Aceste prefixuri sunt frecvent utilizate pentru a induce victimele în eroare, dând impresia că apelul provine dintr-o zonă de încredere.
Compania ReversePhone a întocmit un raport în care a explicat că escrocii modifică informațiile de identificare ale apelantului pentru a afișa un număr cu un prefix convingător sau familiar. Acest lucru a dus la o creștere a apelurilor frauduloase în mai multe state din SUA.
„Mulți escroci preferă să utilizeze prefixe telefonice din state dens populate pentru a crea o impresie de autenticitate și încredere”, au explicat reprezentanții companiei specializate în furnizarea de servicii care ajută utilizatorii să identifice apelurile necunoscute și să se protejeze împotriva apelurilor spam sau a tentativelor de înșelătorie, conform Daily Mail.
Firma a descoperit trei dintre cele mai des întâlnite numere utilizate în înșelătorii. Este vorba despre: (763) 274-3899, (217) 402-1312 și (202) 456-1111. De altfel, este posibil ca oamenii să primească apeluri în perioadele aglomerate.
„Numerele utilizate în escrocherii sunt adesea asociate cu un volum ridicat de apeluri, mai ales în perioadele aglomerate, cum ar fi sărbătorile. În aceste momente, escrocii lansează frecvent scheme, promițând diverse premii sau trimițând notificări bancare urgente”, au menționat experții în securitate cibernetică.
În cazul în care ești sunat de un număr de telefon din listă, specialiștii spun că trebuie luate urgent măsuri. Blochează apelantul și raportează-l ca fiind „posibil apel fraudulos”. Cel mai frecvent, hoții folosesc tehnica „falsificării numerelor” sau „falsificării ID-ului apelantului”.
De altfel, mulți dintre cei care au răspuns s-au confruntat cu probleme serioase, chiar au rămas fără bani. Un utilizator a relatat că a primit un apel de la o persoană care se prezenta ca reprezentant al unei bănci americane renumite (Capital One).
Acesta i-a cerut să verifice informațiile cardului său de credit pentru afaceri. „După ce le-am furnizat toate detaliile, au preluat controlul telefonului meu pentru a obține codurile de verificare de la bancă. Apoi, folosind aceste coduri, s-au conectat la contul meu bancar și au transferat 20.000 de dolari din unul dintre conturi”, a explicat victima.
Alte persoane au povestit că au fost îndrumate să introducă pe telefoanele lor coduri precum *72 sau **21, permițând astfel infractorilor să acceseze rapid informațiile lor personale.