Numărul morţilor în atacuri teroriste în Europa, la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
21/08/2016, 00:03
Numărul morţilor în atacuri teroriste în Europa, la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani GALERIE FOTO

In prima parte a anului 2016, in Europa Occidentala a fost inregistrat cel mai mare numar de oameni ucisi in atacuri teroriste din 2004, arata o noua analiza.

Astfel, in primele sapte luni ale anului, 143 de oameni au murit in atentate in aceasta parte a Europei, potrivit unei cercetari realizate de BBC.

In martie 2004, 191 de oameni au murit in atacurile cu bombe de la metroul din Madrid.

Pe de alta parte, doar 6% dintre atacurile teroriste de la nivel global din iulie 2016 au avut loc in Europa Occidentala, cele mai multe fiind derulate in tari precum Irak si Siria.

Analiza BBC a fost realizata cu ajutorul Global Terrorism Database (GTD) din cadrul Universitatii Maryland, o baza de date cu atacurile teroriste din perioada 1970-2015, si arata ca situatia a fost chiar mai sangeroasa in anii ’70, pe fondul atacurilor lansate de grupari precum ETA (Patria Basca si Libertatea) si IRA (Armata Republicana Irlandeza).

“Cred ca este gresit sa uitam de aceste lucruri si sa presupunem ca ne aflam pur si simplu intr-o spirala descendenta fara sfarsit”, spune Erin Miller de la Universitatea Maryland.

In intreaga Europa, 892 de oameni au murit in atacuri teroriste. Acest numar include si victimele din Turcia, deoarece definitia GTD a terorismului cuprinde si tentativa de lovitura de stat din aceasta tara.

Oricum, pe langa puciul esuat, Turcia a cunoscut o crestere semnificativa a violentelor in ultimul an, in contextul luptei pentru o mai mare autonomie a militantilor kurzi.

Astfel, atentatele lansate de grupurile Soimii Libertatii Kurdistanului (TAK) si Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au ucis, in 2016, mai multi oameni in Europa decat Statul Islamic.

Aproximativ 1.580 de oameni au murit in intreaga lume in atacuri teroriste, desi este pusa sub semnul intrebarii acuratetea informatiilor din Siria si Irak.

Se estimeaza ca 292 de oameni au fost ucisi intr-un atentat cu bomba in Bagdad, pe 2 iulie, de trei ori mai multi decat cei ucisi in vestul Europei in aceeasi luna.

Majoritatea atacurilor teroriste au loc intr-un numar restrans de tari, in general in Irak, Afganistan, Siria si Nigeria.

“In pofida temerilor pe care le genereaza terorismul, este aproape sigur ca vei muri dintr-o alta cauza. Terorismul este nesemnificativ in comparatie cu alte modalitati prin care oamenii se omoara intre ei: crime, accidente rutiere sau orice alte tipuri de accidente. Rolul lui este sa genereze publicitate”, potrivit profesorului Steven Pinker de la Harvard.

sursa: ziare.com

Ştirea MOMENTULUI

Când joacă Simona Halep finala de la Cincinnati. Veste bună pentru români!

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×