News

Numărul morților provocate de Covid-19 în România ar putea fi mai mare, arată un raport al Comisiei Europene

Numărul real al persoanelor decedate de Covid-19 în România ar putea fi mai mare decât s-a raportat în trecut, arată un raport al Comisiei Europene referitor la situația sănătății din țară.
14.12.2021 | 10:15
Numarul mortilor provocate de Covid19 in Romania ar putea fi mai mare arata un raport al Comisiei Europene
ADVERTISEMENT

Numărul real al deceselor provocate de pandemia de Covid-19 ar poate fi unul mult mai mare, arată un raport întocmit de Comisia Europeană cu privire la situația sănătății din țara noastră.

Mai mult decât atât, analiza precizată arată faptul că media deceselor înregistrate la un milion de locuitori este cu 12 % mai mare decât în toate țările europene.

ADVERTISEMENT

Câte decese au fost înregistrate de la începutul pandemiei

Intervalul care a fost analizat este de la începutul pandemiei până la sfârșitul lunii august 2021. Mai exact, în anul 2020 în țara noastră au fost înregistrate 16.000 de decese provocate de Covid-19.

De asemenea, până la sfârșitul ultimei luni de vară din acest an au mai fost raportate alte 18.500 de decese.

ADVERTISEMENT

Astfel, documentul realizat de Comisia Europeană, intitulat „România, profilul de ţară din 2020 în ceea ce priveşte sănătatea”, arată faptul că rata mortalității este de peste 12% mai mare decât media țărilor Uniunii Europene.

Mai precis, în țara noastră au fost înregistrate 1790 de decese la un milion de locuitori. În Uniunea europeană valoarea este de 1590 decese la un milion de locuitori.

ADVERTISEMENT

Numărul persoanelor decedate din cauza Covid, mai mare în realitate

Totuși, este foarte posibil ca numărul persoanelor care au murit din cauza Covid-19, direct sau indirect, să fie mai mare în realitate.

„În România, ca în multe alte ţări ale Uniunii Europene, numărul real al deceselor asociate COVID-19 poate fi mai mare decât numărul deceselor raportate, din cauza testării limitate dar şi din cauza dificultăţilor legate de stabilirea cauzei decesului în perioada de debut al pandemiei.

ADVERTISEMENT

Numărul deceselor cauzate de COVID 19 nu include decesele posibil indirecte – de exemplu cele care provin de pe urma accesului redus la servicii medicale pentru pacienţii non-COVID şi cele în rândul persoanelor care nu au beneficiat de tratament de specialitate din cauză că s-au temut că vor contracta virusul”, se arată în documentul Comisiei Europene.

Nu este exclusă posibilitatea ca persoanele care au avut coronavirus în realitate să nu fi fost testate, iar acestea să fi decedat tot de Covid-19, chiar dacă acest lucru nu a fost raportat.

Totodată, numărul deceselor provocate de boli pentru care există tratament este de două ori mai mare decât media de la nivelul Uniunii Europene.

Printre aceste afecțiuni sunt boli ale prostatei sau de cancerul de sân.

ADVERTISEMENT