News

Numărul real al românilor infectați cu coronavirus. Țara noastră stă mai prost decât Italia

23.02.2021 | 18:02
Numarul real al romanilor infectati cu coronavirus Tara noastra sta mai prost decat Italia
ADVERTISEMENT

Numărul relativ mic de teste care se fac în România a ridicat dubii legate de numărul real al infectărilor cu coronavirus însă, prin aplicarea unui model matematic complex, ar rezulta că în țara noastră circa 10-15% din populație a trecut prin boală.

Potrivit statisticilor oficiale, numărul persoanelor depistate cu Covid-19 este de aproximativ de 780.000, acestea fiind cazuri depistate prin testare. În schimb, în urma unor calcule statistice care iau în calcul și alți factori decât testarea, rezultă că numărul românilor infectați este de 2-2,5 milioane.

ADVERTISEMENT

Modelul de calcul al răspândirii virusului defalcat pe fiecare țară a fost stabilit de Institute for Health Metric and Evaluation (IHME) al Universității din Washington.

Numărul real al infectaților, de până la 3 ori mai  mare

Modelul ia în calcul alte criterii decât numărul de infectări depistate prin testare. Este vorba de rata de pozitivare a testelor, rata de cazuri spitalizate din cele depistate, precum și rata deceselor, la care se adaugă și seroprevalența, adică procentajul  de persoane la care sunt identificați anticorpii după ce a au făcut boala, fără să fie însă diagnosticate.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor IHME, România se află în categoria țărilor Uniunii Europene în care circa 10-15% din populație a fost infectată de la începutul pandemiei până acum. Asta ar însemna că numărul real al infectărilor este de 2,5-3 ori mai mare decât cel anunțat de către autoritățile sanitare.

În mod surprinzător, țara noastră ar fi avut mai multe persoane infectate decât Italia, țară lovită puternic în primul val al pandemiei dar care a gestionat mai bine valul doi. Astfel, pentru majoritatea provinciilor italiene procentajul populației infectate este estimat între 5 și 10%, doar Lombardia intrând în clasa categoria 15-20%.

ADVERTISEMENT

La scara UE, cele mai puțin afectate, cu o rată de sub 5% din populație infectată sunt Grecia, Cipru, Finlanda, la care se adaugă două landuri din Germania de nord (Mecklemburg-Vorpommern și Schleswig-Holstein), coasta dalmată a Croației și insula italiană Sardinia.

La polul opus, zona cu cele mai multe infectări este capitala Spaniei, Madrid, și regiunea limitrofă, unde mai bine de un sfert de populație ar fi făcut deja Covid-19. În clasa 20-25% intră Cehia, Portugalia și alte două regiuni din Spania (Castilia și Leon).

ADVERTISEMENT
Sursă: Institute for Health Metric and evaluation

România se află într-o clasă medie, de 10-15%, alături de Franța, Austria, Suedia, Polonia ș.a., țara noastră având o situație mai bună decât Ungaria, Slovenia sau Belgia (fiecare cu 15-20%), dar mai proastă decât Irlanda (5-10%), chiar dacă această țară a cunoscut o creștere puternică a cazurilor noi, odată cu apariția tulpinii britanice.

Cum se calculează numărul estimat al infectărilor

Diferența dintre cazurile confirmate și cele estimate rezultă dintr-un mod de calcul mai complex al acestora din urmă. În primul, rând se obține o cifră prin comparația pe o perioadă de 11 zile (cât este estimat intervalul dintre infectare și diagnosticare) a numărului de cazuri noi cu rata de pozitivare a testelor (infection detection rate – IDR). Al doilea indicator este obținut prin împărțirea mediei ponderate a spitalizărilor pe 11 zile la numărul spitalizărilor de cazuri confirmate de Covid-19 (infection hospitalization rate – IHR).

În fine, al treilea indicator se obține prin comparația numărului de decese din 24 de zile  la numărul de decese ale pacienților cu  coronavirus (infection fatality rate – IFR). IHR și IFR se calculează diferit în funcție de unele categorii de vârstă.

A doua etapă constă în combinarea celor trei indicatori și compararea rezultatului cu studiile de seroprevalență, acolo unde sunt disponibile, studii care cercetează răspândirea anticorpilor în rândul populației generale. Pentru ca estimarea să fie corectă, curba sa de evoluție trebuie să afie aproximativ aceeași cu cea indicată de seroprevalență.

ADVERTISEMENT