News

Numărul terapiilor psihologice s-a dublat în pandemia de coronavirus! Care sunt cele mai frecvente tulburări. Exclusiv

24.07.2020 | 13:02
Numarul terapiilor psihologice sa dublat in pandemia de coronavirus Care sunt cele mai frecvente tulburari Exclusiv
ADVERTISEMENT

Un efect secundar al pandemiei de coronavirus a fost şi amplificarea temerilor pe care un om le are. Incertitudinea provocată de noul virus, faptul că job-ul şi alte activităţi au fost puse în pericol sau statul în izolare, toate şi-au pus amprenta asupra psihicului oamenilor. 

Astfel, nu este de mirare că numărul terapiilor psihologice s-a mărit simţitor în perioada de pandemie COVID-19. Majoritatea psihologilor au ţinut şedinţele în mediul online, însă au avut mai multă treabă ca de obicei.

ADVERTISEMENT

Psihoterapeutul Iuliana Spânu a declarat pentru FANATIK că numărul terapiilor s-a dublat în pandemie, iar dintre pacienţi, aproximativ 60% au fost bărbaţi, categorie mai reticentă până acum în ceea ce priveşte terapiile:

Numărul terapiilor psihologice s-a dublat în pandemia de coronavirus: “Acum putem să povestim şi de alte lucruri, nu numai despre virus”

“Pot să spun că numărul terapiilor s-a dublat. De ce? Au apărut atacurile de panică, tocmai din perspectiva incertitudinii în ceea ce priveşte virusul, anxietate generalizată şi depresii. Am avut câteva terapii de cuplu.

ADVERTISEMENT

Ca şi medie, dintre pacienţi aproximativ 60% sunt bărbaţi. M-a surprins pentru că până acum bărbaţii nu erau aşa receptivi la terapie, dar lucrurile s-au schimbat. În rândul doamnelor depresia este mai activă, în rândul domnilor, atacurile de panică, insomniile şi anxietatea. 

Însă acum nu mai este cum era înainte. Putem să povestim şi despre alte lucruri, nu numai despre virus. La începutul pandemiei am vorbit foarte mult despre virus, însă acum lucrurile încep să se schimbe”, a spus Iuliana Spânu.

ADVERTISEMENT

Numărul cazurilor COVID-19 este în creştere în România! Arafat ameninţă cu starea de urgenţă

Situaţia nu s-a ameliorat în România, ci din contră, se înregistrează o creştere importantă în numărul cazurilor zilnice de COVID-19, pragul de 1000 de infecţii fiind trecut în urmă cu câteva zile.

Dacă această rată a infecţiilor va creşte sau se va menţine la un nivel ridicat, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că este posibil să se îndeplinească unele dintre criteriile întoarcerii la starea de urgenţă şi carantină:

ADVERTISEMENT

“Acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău.

Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active.

Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august”, a spus Raed Arafat.

 

ADVERTISEMENT