News

Numărul testelor zilnice, sub capacitate. Ludovic Orban: ”Unele centre sunt suprasolicitate, altele aproape nu folosesc PCR-ul”

15.04.2020 | 18:39
Numarul testelor zilnice sub capacitate Ludovic Orban Unele centre sunt suprasolicitate altele aproape nu folosesc PCRul
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban s-a arătat nemulțumit că numărul de teste făcute în 24 de ore este cu peste 1.000 mai mic decât capacitatea de testare din România, el spunând că unele centre sunt suprasolicitate, în timp ce altele nu sunt folosite la capacitate maximă. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că procedura de repartizare a testelor va fi centralizată astfel încât numărul de teste procesate zilnic să fie unul echilibrat.

Testele se vor face după o procedură centralizată

La începutul ședinței de Guvern, ministrul Nelu Tătaru a spus că România a ajuns la o capacitate de efectuare a 6.000 de teste pentru COVID-19 în fiecare zi, în 64 de puncte de testare.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Tătaru a precizat că nivelul zilnic al testelor variază în funcție de 4.600-4.700, în funcție și de experiența personalului de la acele puncte de testare.

Explicația nu l-a mulțumit pe șeful Guvernului care a spus că numărul de teste repartizate fiecărui centru variază în  mod nejustificat.

ADVERTISEMENT

În timp ce unele centre sunt suprasolicitate și din cauza trimiterii de probe prelevate au un timp de așteptare mai mare de 24 de ore, alte centre aproape că nu folosesc PCR-ul. Să existe o justă încărcare pe fiecare centru de testare”,  a cerut Ludovic Orban

Vom face o repartiție de la nivel central ca să nu se mai aștepte mai mult de 24 de ore”, a răspuns ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

În ce privește echipamentele medicale de protecție, Nelu Tătaru a spus că spitalele au acum un stoc care le va ajunge pe următoarele 2-3 săptămâni, stoc ce va fi reînnoit săptămânal.

Premierul i-a cerut să ia în calcul la achiziția de echipamente și firmele românești care s-au reprofilat, el precizând că, de săptămâna viitoare, trei companii din România vor produce măști FFP2, cu un grad înalt de protecție.

ADVERTISEMENT

Politica de încurajare a intrărilor pe piață din exterior în  dauna producătorilor din România  trebuie  să înceteze”, a spus șeful Guvernului.

El a fost nemulțumit și de faptul că procedurile de autorizare a producției de echipament medical au fost întârziate de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, procedurile durând și două săptămâni. Lucrurile au fost grăbite abia după ce întregul proces a fost militarizat. ”Poate învață și cei de la ANMDM”, a mai comentat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT