Life

Nume de copii interzise în România. Nu ai voie să-ți botezi copilul cu aceste prenume

Ce prenume nu ai voie să le pui celor mici în țara noastră. Care nu sunt permise. Legea este strictă și în alte părți ale lumii.
21.01.2023 | 15:47
Nume de copii interzise in Romania Nu ai voie sati botezi copilul cu aceste prenume
Ce prenume nu ai voie să le pui celor mici în țara noastră. Care nu sunt permise. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Nume de copii interzise în România. Nu ai voie să-ți botezi copilul cu aceste prenume, în ciuda faptului că de-a lungul timpului au fost înregistrate de ofițerul de stare civilă numeroase denumiri ciudate și ieșite din comun.

Ce prenume nu ai voie să le pui celor mici în țara noastră. Care nu sunt permise

Prenumele celor mici este foarte important pentru fiecare părinte care dorește să-i ofere copilului nume speciale și inedite. Conform noului Cod Civil din România, există anumite denumiri care sunt complet interzise.

ADVERTISEMENT

Conform lege5.ro, articolul 84, alineatul 2, prevede că „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”.

Această regulă nu spune foarte clar care sunt prenumele interzise, motiv pentru care există foarte multe persoane care sunt strigate de apropiați: Mercedesa, Logan, Sentiment-Brusli, Făt-Frumos, Leuştean, Strălucirea sau Semaforu.

ADVERTISEMENT

Ofițerul de stare civilă, care înregistrează certificatul de naștere, are rolul de a refuza numele celui mic. Cetățenii românii se pot adresa instanțelor de judecată în cazul în care țin neapărat ca prenumele ales de ei să nu fie interzis.

Numele de copii interzise în alte părți ale lumii

România nu este singura țară în care părinții nu au voie să aleagă anumite nume pentru copiii lor. Spre exemplu, în Suedia judecătorii nu au permis unui cuplu să-și boteze urmașul sub denumirea de Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116.

ADVERTISEMENT

Ikea sau Q au fost interzise, de asemenea. Totodată, în Italia magistrații nu au fost de acord cu denumirea de Venerdi (Vineri), nume pe care l-a purtat sclavul lui Robinson Crusoe.

În China, autoritățile nu au permis unor părinți să-și numească copilul @, în timp ce în Danemarca există o listă cu peste 7.000 de nume care nu au voie să fie folosite.

ADVERTISEMENT

Legea nu este permisivă nici în Noua Zeelandă, unde printre prenumele interzise se află: King (rege), Queen (regina), Royal (regal), Bishop (episcop), Eminence (eminență), Honour (onoare) sau Saint (sfânt).

În Japonia un bărbat a fost chemat în fața judecătorilor după ce și-a numit băiatul Akuma care este tradus prin Diavol. Se întâmpla în anul 1993, după ce inițial prenumele fusese trecut în certificatul de naștere.

ADVERTISEMENT
Tags: