News
notix pixel id

Exclusiv. Nume mari din muzica românească primesc ajutor financiar de la Asociația pentru Drepturi de Autor. Artiștii au venituri modeste

Cântăreți cunoscuți, cu o carieră remarcabilă în spate, dirijori și instrumentiști valoroși, trecuți de 60 de ani, dar cu posibilități materiale modeste, au aplicat pentru primirea unui ajutor lunar de 1200 lei.
03.12.2021 | 15:00
Exclusiv. Nume mari din muzica românească primesc ajutor financiar de la Asociația pentru Drepturi de Autor. Artiștii au venituri modeste
Doru Tufiș, Costi Cămărășan sau Viorela Filip sunt doar câțiva dintre artiștii care încasează 1.200 lei pe post de ”ajutor material lunar nerambursabil”
ADVERTISEMENT

Nu toate numele cunoscute din muzica românească se bucură de un confort financiar, în ciuda faptului că au urcat pe scenă decenii la rând, iar melodiile lor au devenit șlagăre, de cele mai multe ori. Sunt cazuri concrete de artiști care, în loc să se bucure de o bătrânețe liniștită, nu încasează nici măcar 2000 de lei pe lună.

În sprijinul muzicienilor români care au nevoie de susținere după o carieră dedicată în domeniu, Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA) a pus la punct în ultimii ani un sistem prin care artiștii respectivi sunt ajutați financiar, informează FANATIK.

Condițiile de acordare a ajutorului: 30 de melodii compuse, să ai 60 de ani și să câștigi cel mult 2000 de lei pe lună

Iată care sunt condițiile de îndeplinit pentru acordarea de ajutoare materiale sociale nerambursabile lunare în anul 2022 către membri de către UCMR-ADA, așa cum au fost ele anunțate printr-un document oficial:

ADVERTISEMENT

”Membrii UCMR-ADA care au implinit varsta de 60 de ani pana la data de 01 ianuarie 2022, pot beneficia in anul 2022 de un ajutor material social nerambursabil in cuantum de 1.200 lei/luna ce urmeaza a fi acordat de catre UCMR-ADA, daca depun pana la data de 15 noiembrie 2021 la Registratura Generala Intrari UCMR-ADA o cerere si un dosar cu documente si sunt intrunite cumulativ urmatoarele conditii:

a) la data depunerii cererii sunt membri ai UCMR-ADA, cu o vechime neîntreruptă de cel puţin cincisprezece (15) ani;
b) au creat cel puţin treizeci (30) de opere muzicale pentru care au încredinţat către UCMR-ADA gestiunea colectiva a drepturilor patrimoniale de autor;

ADVERTISEMENT

Valoarea lunară a ajutorului material social nerambursabil este de 1.200 lei

c) au avut venituri mai mici de 2.000 lei/luna, ca medie a veniturilor cumulate din pensie si alte activitati independente, care rezulta din adeverinta de venit eliberata de autoritatea fiscala de domiciliu, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 si din ultimul talon de pensie (daca este cazul);

d) au depus la UCMR-ADA un dosar complet cuprinzând: o cerere de acordare a ajutorului material nerambursabil, adeverinţa eliberata de autoritatea fiscală de domiciliu privind veniturile realizate, ultimul talon de pensie (dacă este cazul);

ADVERTISEMENT

Valoarea lunara a ajutorului material social nerambursabil este de 1.200 lei/luna/membru. Pot beneficia 100 de membri UCMR-ADA de ajutorul material social nerambursabil”, informează UCMR-ADA, conform FANATIK.

Lista cuprinde compozitori, dirijori, cântăreți de muzică ușoară și rock, dar și rapsozi

Pe ultima listă a celor ce beneficiază de ajutoare materiale lunare nerambursabile, actualizată în mai 2021, se regăsesc nume cunoscute din muzica românească, informează FANATIK. Printre ei, Doru Tufiș (71 de ani), considerat unul dintre cei mai buni chitariști români. Tufiș a cântat cu trupele Mondial, Modern Grup, Romanticii și Sincron, dar a câștigat și trofeul ”Cerbul de Aur”.

ADVERTISEMENT

Și Costi Cămărășan (71 de ani) se regăsește pe lista UCMR-ADA. Cămărășan – chitarist și compozitor – a devenit celebru după ce a înființat în 1977, împreună cu Teo Peter, formația Compact. Ulterior, în 1988, Cămărășan a fost și membru fondator al trupei Compact C (prescurtarea formulei Compact Cluj).

Viorela Filip (71 de ani), nume cunoscut în muzica ușoară românească, se află și ea pe lista celor care beneficiază de ajutoare materiale lunare. Pe lista respectivă, care numără 28 de nume, se regăsesc compozitori și dirijori, dar și cântăreți de muzică populară, cu toții încadrându-se în condițiile stabilite de UCMR-ADA pentru acordarea sprijinului financiar.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri