Emeric Ienei (88 de ani), fostul antrenor al echipei Steaua, care cucerit cu Cupa Campionilor Europeni în 1986, a fost inclus, începând din ianuarie 2025, pe lista personalităților din sport care primesc prin intermediul ANS indemnizație de merit în valoare de 6.240 de lei lunar.
Decizia Comisiei naţionale pentru acordarea indemnizaţiei de merit vine după decesul legendarului portar Helmut Duckadam, survenit pe 2 decembrie 2024, la vârsta de 65 de ani. ”Ducka” ar fi împlinit marți, 1 aprilie, 66 de ani.
Helmut Duckadam a rămas scris cu litere de aur în istoria fotbalului românesc și internațional ca ”Eroul de la Sevilla”, pentru performanța sa istorică din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, cu Barcelona, când a apărat patru penalty-uri din patru.
Emeric Ienei, unul dintre cei mai de succes antrenori din istoria fotbalului românesc, a fost ales pentru a beneficia de indemnizație de merit după lupte birocratice duse de jucătorii Generației Steaua 1986.
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, cel care conduce Comisia Națională pentru Acordarea Indemnizației de Merit a explicat pentru FANATIK, la finalul lunii noiembrie, că ”Emeric Ienei va primi indemnizația din decembrie 2024”. Acest lucru s-a întâmplat însă cu o lună mai târziu, exact după decesul lui Helmut Duckadam.
Alți trei câștigători ai Cupei Campionilor Europeni primesc această indemnizație. E vorba despre foștii fiotbaliști Adrian Bumbescu (65 de ani), Ștefan Iovan (64 de ani) și Mihail Majearu (64 de ani).
Indemnizația de merit reprezintă o formă de recunoaștere acordată celor care au avut realizări excepționale și au adus contribuții semnificative în domeniile culturii, științei și sportului. Aceasta este atribuită persoanelor selectate de Comisia națională desemnată, în baza unor criterii stabilite prin normele legale în vigoare.
Emeric Ienei se confruntă cu mai multe probleme de sănătate. Fostul internațional Sandu Boc, care are grijă de nea Imi, la Oradea, spunea că marele antrenor aștepta de mult ajutorul de la stat. ”E supărat că n-a luat renta viageră, s-a tăiat renta și nu le-a mai dat-o, e foarte supărat. Am vorbit cu doamna Lipă și a zis că e primul pe lista de așteptare, dar ce să aștepți, să moară cineva?!”, a precizat Sandu Boc, în septembrie 2024, la Digi Sport.
Începând din ianuarie 2025, lista personalităților din sport care primesc indemnizație de merit în valoare de 6.240 de lei lunar a fost extinsă de la 111 beneficiari în decembrie, la 116. Helmut Duckadam, decedat, a fost eliminat și au fost incluse șase nume noi:
În primele două luni ale anului 2025, statul a plătit 723.840 de lei pentru 116 indemnizații de merit în ianuarie, respectiv 717.600 de lei pentru 115 indemnizații în februarie. Nicolae Marinescu, fostul antrenor federal de judo, a decedat pe 30 decembrie 2024. Rentele viagere ale sportivilor medaliați olimpici, mondiali sau europeni și indemnizațiile de merit au fost înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024.
În domeniul sportului, indemnizația de merit se acordă persoanelor care au obținut rezultate deosebite sau au contribuit nemijlocit la obținerea acestora și care fac parte din următoarele categorii:
Pentru sportivi:
Pentru antrenori:
Pentru cadre medicale și cercetători:
Pentru arbitri:
Pentru alte personalități:
Indemnizația de merit este acordată persoanelor selectate de Comisia Națională pentru Acordarea Indemnizației de Merit, în funcție de criteriile prevăzute în normele de aplicare a legii. Această comisie stabilește anual numărul de indemnizații disponibile pentru fiecare domeniu recunoscut prin lege.
Comisia Națională este alcătuită din personalități marcante din diverse domenii, printre care președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Popa, președinții comisiilor de cultură și muncă din Senat și Camera Deputaților, miniștrii Culturii, Educației, Sportului și președinții uniunilor de creație recunoscute de Asociația Națională a Uniunilor de Creație, precum Uniunea Arhitecților, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Artiștilor Plastici, Uniunea Cineaștilor, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor și Uniunea Teatrală din România.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 859/2003, care reglementează aplicarea Legii nr. 118/2003 privind instituirea indemnizației de merit, Agenția Națională pentru Sport dispune în prezent de 117 locuri din totalul de 1.720 de indemnizații de merit alocate pentru toate domeniile menționate anterior.