Numele celebrităților sunt utilizate într-un nou tip de fraudă online, potrivit unui mesaj transmis, miercuri seara, de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Experții atrag atenția utilizatorilor Facebook.
Concret, hackerii se agață de imaginea unor vedete, persoane publice sau chiar instituții și firme. Scopul este de a obține de la oameni datele personale ale acestora. Atacatorii folosesc pagini sau conturi de Facebook compromise „pentru a propaga tentative de fraudă”.
„Atenţie la postările sponsorizate de pe Facebook! Unele pagini sau conturi de Facebook compromise sunt folosite de atacatori pentru a propaga tentative de fraudă”, comunică Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
În acest sens, DNSC oferă exemplul paginii unui magazin de biciclete care promovează un articol fals. Numele lui Ion Țiriac este folosit în postarea respectivă prin care se susține o presupusă oportunitate de investiție.
„Aveţi exemplul unei pagini care aparţine unui magazin de biciclete care promovează un articol fals care are ca scop principal promovarea unei false oportunităţi de investiţie, care ar fi fost recomandată de Ion Ţiriac şi alte persoane publice. Articolul foloseşte identiatea vizuală Libertatea, Ştirile Pro TV sau Antena 3”, adaugă DNSC.
Cei care accesează o astfel de postare sunt redirecționați către un articol cu trimiteri la pagini de tip phishing. Apoi, utilizatorii sunt determinați să își dezvăluie datele personale sau financiare.
De asemenea, ei pot fi convinși să se logheze pe diverse site-uri, controlate de hackeri. Cel mai adesea, sunt folosite pretexte precum investiții ce pot aduce un presupus profit într-un timp scurt.
DNSC recomandă utilizatorilor să acorde o mare atenție informațiilor pe care le obțin de pe internet și să nu acceseze astfel de link-uri sponzorizate, care promit un profit rapid. De asemenea, nu oferiți datele personale.
„În cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţie, fizic sau online”, a adăugat DNSC.