Sporturi

Numele Drăgulescu merge mai departe. Tată şi fiu, „adversari“ la Campionatele Naţionale de Gimnastică

18.11.2020 | 08:33
Numele Dragulescu merge mai departe Tata si fiu adversari la Campionatele Nationale de Gimnastica
Marian Drăgulescu şi Richard, fiul său, au câştigat medalii la Campionatele Naţionale de Gimnastică din 2020, de la Ploieşti
ADVERTISEMENT

Numele Drăgulescu a apărut de două ori pe listele cu gimnaşti de la Campionatele Naţionale: Marian Drăgulescu şi Richard Drăgulescu. O coincidenţă normală, pentru că Richard este fiul lui Marian şi cel care va duce mai departe numele în sportul care l-a consacrat pe tatăl său.

Marian Drăgulescu este sportivul român care a obţinut cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale şi Europene de Gimnastică. La 40 de ani, pe care îi va împlini pe 18 decembrie, „Marocanul“ încă mai concurează şi va participa şi la Olimpiada de anul viitor de la Tokyo.

ADVERTISEMENT

Richard este abia la început de drum. Are 14 ani şi toată cariera în faţă. Se află încă în perioada junioratului, dar este singurul copil din România care a participat în acelaşi concurs cu tatăl său. Poate singurul din lume…

Marian şi Richard Drăgulescu, tată şi fiu medaliaţi la Campionatele Naţionale de Gimnastică

Campionatele Naţionale de Gimnastică din 2020 s-au desfăşurat la Ploieşti, în lipsa spectatorilor, alungaţi din săli de virusul pandemic. Astfel că nicio persoană din afara fenomenului gimnasticii nu a putut asista la o premieră absolută: tată şi fiu în acelaşi concurs.

ADVERTISEMENT

Marian Drăgulescu este un nume consacrat la nivel mondial şi etalonul în proba de sărituri. A confirmat acest lucru încă o dată la Ploieşti, unde şi-a mai adăugat un „aur“ naţional în palmares, cu un punctaj de 14,075. A fost singurul din finală care a avut ambele sărituri de dificultate peste 5.

Aur pentru Marian Dragulescu la sol
Aur pentru Marian Dragulescu la sol

Richard e prea tânăr pentru seniori, dar a concurat la Juniori II în toate probele. Cea mai bună clasare a avut-o la sol, locul trei şi medalie de bronz. La individual compus a terminat pe 6, la cal cu mânere pe 5, la inele şi sărituri pe 6, iar la bară fixă şi la paralele a abadonat.

ADVERTISEMENT

La interviurile de după concurs, ambii concurenţi au fost emoţionaţi. „Nu m-am gândit niciodată că voi face atât de mult timp gimnastică, astfel încât să particip la aceeași competiție cu Richie, cu băiatul meu. Mă bucur, e ceva inedit și sper ca lucrul acesta să îl motiveze și să îmi calce pe urme”, a declarat mândrul tată.

„Pasiunea o am de la tata, e clar! Nu mă așteptam să îl prind pe tata concurând la același concurs cu mine, a fost emoționant, m-am simțit foarte bine“, a recunoscut micul Richard.

ADVERTISEMENT

Drăgulescu, „aur“ la Olimpiadă: „Cea mai bună variantă e amândoi“

Singura medalie olimpică pe care Marian Drăgulescu nu a reuşit să o cucerească a fost cea de aur. Este visul cel mare!Dar nu doar al lui. „Îmi doresc să iau medalia de aur la Olimpiadă“, a spus răspicat fiul, iar tatăl l-a completat „Hai să o câștigăm amândoi, nu că unul sau altul sau niciunul. Cea mai bună variantă e amândoi!“.

Tată şi fiu, în stând pe mâini
Tată şi fiu, în stând pe mâini

Richard ar vrea să depăşească performanţele părintelui său. Pentru moment, l-a depăşit doar la… şcoală. „Are note mai mari decât aveam eu la școală. E un copil bun”, spune tatăl, mândru de copilul său.

Jocurile Olimpice 2021 de la Tokyo, a cincea încercare

Marian Drăgulescu va face parte din delegaţia României la Olimpiada din Japonia, de anul viitor. Va fi a cincea ediţie la care ia startul. Şi, poate, ultima şansă la mult râvnitul „aur“. Ar ridica ştacheta şi mai sus pentru fiul lui. „Va fi o Olimpiadă atipică, dar tot Olimpiadă va fi și medaliile tot medalii vor fi, așa că bătălia e mare și nimeni nu renunță la nimic“, recunoaşte Marian Drăgulescu.

În decembrie, schimbă prefixul, împlineşte 40 de ani. E veteran în gimnastică, dar nu se gândeşte la retragere. Cel puţin nu încă. „Un an sigur mă mai vedeți, la anul, după Olimpiadă, mai este și Campionatul Mondial la care vreau să particip. Din 2008, am tot zis că mă retrag și suntem în 2020, așa că nu mai zic nimic“.

Până acum a acumulat un număr impresionant de medalii în palmares: 3 (una de argint şi două de bronz) la Olimpiadă, 10 (8 de aur şi două de argint) la Mondiale şi 18 (10 de aur, 6 de argint şi două de bronz) la Europene. În total: 31, obţinute pe parcursul a 16 ani, între 2001 şi 2017. Cele mai multe dintre toţi gimnaştii români…

ADVERTISEMENT