Fotbal intern

Numele fotbaliştilor de la FCSB, implicate într-un dosar de fraudă! Un român a produs daune de 1,7 milioane de euro

13.01.2021 | 20:16
Numele fotbalistilor de la FCSB implicate intrun dosar de frauda Un roman a produs daune de 17 milioane de euro
ADVERTISEMENT

Nume ale fotbaliştilor de la FCSB au apărut într-un dosar de fraudă în telecomunicaţii din Belgia. Un român de 50 de ani a fost trimis în judecată de procurorii belgienii, după ce a comis mai multe ilegalităţi cu SMS-uri.

Când a fost contactat de furnizorul de servicii de telecomunicaţii Proximus pentru explicaţii, Victor-George B., 50 de ani, a oferit informaţii neadevărate, printre care şi numele mai multor fotbalişti de la echipa FCSB.

ADVERTISEMENT

Românul este judecat în Belgia în lipsă, el revenind deja în ţară, conform spuselor avocatului care l-a reprezentat la proces. Paguba cauzată furnizorului de servicii este de 1,7 milioane de euro, iar câştigurile românului se ridică la circa 215.000 de euro.

Un român s-a folosit de numele fotbaliştilor de la FCSB pentru a frauda o companie de telecomunicaţii

Metoda folosită de inculpat era una ingenioasă, dar evident ilegală. Mai exact, el a pus la dispoziţia unor companii posibilitatea de a expedia foarte multe SMS-uri prin intermediul simbox-urilor. Practica nu este ilegală, atât timp cât serviciul este oferit de un operator oficial, care percepe o taxă legală pentru acest serviciu.

ADVERTISEMENT

Românul acuzat, însă, s-a folosit de cartele prepaid şi de simbox-urile companiilor respective. Simbox-urile sunt un fel de supertelefoane care permit expedierea de mesaje text automate de către companiile care au nevoie de aşa ceva. Spre exemplu, acele mesaje care transmit un cod necesar pentru realizarea unei acţiuni ulterioare (schimbare de parolă, aprobare plată online etc.). Pentru un asemenea serviciu, companiile înştiinţează şi plătesc o taxă operatorului de telefonie mobilă pentru numărul de telefon de pe care se expediază mesajele.

Victor George B. a ales să ofere el însuşi un serviciu similar. Folosea cartele prepaid, pe care le dădea firmelor. Companiile respective, foloseau SIM-urile respective în simbox-urile proprii şi serviciul de mesagerie automată funcţiona. Costurile pentru firmele respective erau mai mici şi toţi banii ajungeau la românul nostru, operatorul de telefonie mobilă încasând doar contravaloarea cartelelor prepaid. Dar, legea belgiană interzice folosirea SIM-urilor preplătite pentru asemenea operaţiuni.

ADVERTISEMENT

Proximus, reţeaua de telecomunicaţii păgubită, a sesizat că de pe mai multe cartele prepaid se expediau mii de SMS-uri în fiecare zi. La o verificare mai atentă, a reieşit că toate fuseseră cumpărate de aceeaşi persoană, domnul Victor George B. Proximus i-a scris învinuitului, dar acesta a ignorat mesajul, continuând să-şi desfăşoare activitatea profitabilă. În schimb, a început să prezinte nume ale fotbaliştilor de la FCSB sau numele din desenele animate româneşti, scrie presa din Belgia.

Pentru a evita să fie prins, inculpatul s-a folosit de servere din străinătate şi de cartele cumpărate din magazine mai puţin reputabile. Conform dosarului, el cheltuia chiar şi 1.500 de euro pe zi pentru achiziţia de SIM-uri prepaid. La final, a înregistrat venituri de 215.000 de euro, iar pagubele provocate operatorului de telefonie mobilă au fost de 1,7 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

S-a întors în România şi e judecat în lipsă

Românul a fost trimis în judecată pentru 5 acuzaţii de fraudă. Printre altele, inculpatul folosea un sistem de transmisie a mesajelor prin internet, care îi permite să vadă conţinutul fiecărui SMS. Acest lucru este interzis prin lege, pentru că se pot obţine informaţii confidenţiale, precum parole şi conturi bancare. Operatorilor de telecomunicaţii le este interzis să aibă acces la conţinutul mesajelor.

De asemenea, nu a plătit impozit pe sumele obţinute în urma activităţii sale. A fost trimis în judecată, dar nu s-a prezentat la proces. Victor-George B. s-a întors deja în România a spus avocatul care l-a reprezentat. „Clientul meu îşi recunoaşte fapta şi o regretă. A început o viaţă nouă ca muncitor în construcţii în ţara natală. De asemenea, solicită ca suma confiscată să fie considerată parte restituită pentru daunele provocate“, a spus apărătorul românului. Verdictul este aşteptat pe 2 februarie.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Astra: 6,40 este cota pentru „peste 3,5 goluri FCSB”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT